自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

睡眠不足使人肥胖變蠢

睡 眠 不 足 使 人 肥 胖 變 蠢

德 國 雷 根 思 堡 大 學 醫 院 ( Regensburg University Hospital ) 研 究 發 現 , 睡 眠 不 足 會 導 致 肥 胖 、 愚 蠢 及 生 病 ; 科 學 家 指 出 為 維 持 身 體 健 康 , 正 常 人 每 日 最 少 要 睡 七 小 時 。
該 院 的 Juergen Zulley 教 授 表 示 , 睡 眠 不 足 出 現 上 述 後 遺 症 , 是 因 渴 睡 會 令 記 憶 力 衰 退 , 同 時 損 害 心 臟 、 循 環 系 統 、 胃 部 及 腸 臟 ; 而 睡 眠 時 可 產 生 能 減 低 食 慾 的 荷 爾 蒙 , 故 睡 眠 不 足 會 令 食 慾 增 加 而 致 胖 。 「 缺 睡 的 人 容 易 感 到 飢 餓 , 起 床 後 便 想 進 食 。 」 他 強 調 , 為 減 少 缺 睡 而 出 現 上 述 後 遺 症 , 正 常 人 每 天 最 少 要 睡 眠 七 小 時 才 能 維 持 健 康 。

男爵府

Re: 睡眠不足使人肥胖變蠢

下!!我只係訓4hrs一日ja wor

別墅

我每日訓得5-6個鐘到啦..... ...

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

好媽媽勳章

唔係啩
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

別墅

怪唔得我甘蠢

洋房

我時時都失眠, 所以得好少時間咋.

公爵府

好媽媽勳章

我又係成日唔夠

男爵府

吾怪得我咁肥啦! :-(
歡迎進入2隻小妖既世界~

http://hk.myblog.yahoo.com/carmenma99

大宅

我日日都有成9個鐘訓..點解我都咁肥嫁 :-( :-(

公爵府

[img]C:\Documents and Settings\IBM\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\4TEBK9UN\10026a[1].gif[/img]

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

彤彤mama 寫道:
我日日都有成9個鐘訓..點解我都咁肥嫁 :-( :-(

我有時連"晏覺"都訓埋, 仲越來越肥添!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

別墅

睡眠不足使人肥胖,係真

大宅

我成明睡眠不足....但點解...

點解我油浸都唔肥?? :-(

仲搞到成日病...愈黎愈瘦添.... :cry:
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

珍珠宮

點解我夠訓都咁肥既

子爵府

我同你一樣呀...不過呢段報導我好耐之前都聽過...吾怪之得我點減都係咁肥啦... :-( :-( :-(
shirleyyin 寫道:
我每日訓得5-6個鐘到啦..... ...

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

:-(
TM 寫道:
怪唔得我甘蠢

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

係咩?但我唔夠瞓會冇胃口架喎!
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

唔 :-( :-( :-(
人見人愛皇帝仔BB入黎睇la 皇帝baby皇親國戚開心笑哈哈===>>>去片

首頁

尾頁

跳至