自由講場

跳至

首頁
34567...49

尾頁

水晶宮

Re: 申請公屋進度/問題 大家入黎繼續傾啦~(part 3)

亞嬌:
建明係邊架~
希望佢比建明你啦~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 申請公屋進度/問題 大家入黎繼續傾啦~(part 3)

建明兩年前已經開始派架喇,如果真係都幾微,不過希望在明天呀,我又幫你叫下,建明村,建明村~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

馬桶爸爸 寫道:
想問下審查d咩架? 係咪要帶簿仔比佢睇架 ? 簡特快係咩黎架

想問下審查d咩架?
即係輪候到咁上下,就黎配房,房署寄信俾你做"入息審查",封信內有一份文件俾你地僱主填番六個月內,你地既入息,仲有其他文件,到時你收到封信自己睇啦. :wink:

係咪要帶簿仔比佢睇架 ?
要,房署職員真係會睇的.

簡特快係咩黎架?
特快通常係一年得一次.

以下資料來自房署網頁:
房屋署在編配單位時,一向嚴格依照公屋輪候冊申請人的申請書編號及其選擇的地區依次辦理;但透過本計劃,符合資格的輪候冊申請人將可獲得特快入住公屋的機會。

特快公屋編配計劃將會根據公屋資源情況推出,並以自選單位形式編配單位予合資格的申請人。大部分預留作此計劃的單位是位於較為偏遠的屯門、離島及其他新界地區,只有極少數的單位是位於市區及擴展市區。這些單位無論在環境、設施、交通或購物方面均屬理想,且大部分單位已完成翻新工程,可即時入住。當中部份單位其層數或座向或樓齡等較為遜色,及有少數單位曾涉及不愉快事件。此外,位於屯門區的主要屋

大宅

亞嬌派到健明村..............亞嬌派到健明村..............亞嬌派到健明村..............亞嬌派到健明村..............亞嬌派到健明村..............亞嬌派到健明村..............亞嬌派到健明村..............亞嬌派到健明村..............亞嬌派到健明村..............亞嬌派到健明村..............亞嬌派到健明村..............亞嬌派到健明村..............亞嬌派到健明村..............亞嬌派到健明村..............

男爵府

畀面勳章

all,多謝你地幫我發功

男爵府

畀面勳章

kcpak:建明係屬於將軍澳區
kcpak 寫道:
亞嬌:
建明係邊架~
希望佢比建明你啦~

男爵府

BB200200 寫道:
下 !! 點解會比甘既size 我3個都有30.43平方呎
--------------------------------------------------------------------------------

咁係 我只想要細房[有1房31.平方呎果d係3-4人單位,佢依家比我2.1平方呎係2-3人單位
因我同老公都決定生多1個[努力中].,如比細單位我到時都夠住,
佢依家比我2.1平方呎,咁到時又要搬呀!又要洗錢裝修,或許重要等

我見好多3個人都係比細房啦![3-4人單位]

真係有乜辨法

大宅

pakwong 寫道:
上! Re: 申請公屋問題!! 入黎傾傾啦!! (part 2)
Re: ★公屋樂與怒★ ---談談情,吹吹水

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

BB200200 寫道:
下 !! 點解會比甘既size 我3個都有30.43平方呎

咁係 我只想要細房[有1房31.平方呎果d係3-4人單位,佢依家比我2.1平方呎係2-3人單位
因我同老公都決定生多1個[努力中].,如比細單位我到時都夠住,
佢依家比我2.1平方呎,咁到時又要搬呀!又要洗錢裝修,或許重要等

我見好多3個人都係比細房啦![3-4人單位]

真係有乜辨法

你依家已經係第三次派,
如果唔要,又要重新申請,唔知又要等幾耐?!

已經係第三次啦............
(第一,二次都仲有得博......)

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Hi, 我今天剛剛寄了申請,我剛結婚4個月,2人申請, 選擇新界區,自己圈左tuen Mun 同天水圍,吾知會吾會快o的

大宅

shirleyleung15 寫道:
Hi, 我今天剛剛寄了申請,我剛結婚4個月,2人申請, 選擇新界區,自己圈左tuen Mun 同天水圍,吾知會吾會快o的

而家申請你都要預起碼1年

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

binbindog

thks!
我見有親戚前後只係申請左一年就派左樓俾佢,仲要簡左3次樓,最後個次先要,不過佢係3人家庭(tuen Mun 同天水圍), 我都想快的有屋

大宅

binbindog

thks!
我見有親戚前後只係申請左一年就派左樓俾佢,仲要簡左3次樓,最後個次先要,不過佢係3人家庭(tuen Mun 同天水圍), 我都想快的有屋

我舊年9月入紙(3人), 今年8月尾做審查, 都差不多1年, 最終我喺9月尾揀咗特快樓(東涌), 今日入咗伙啦
而且而家新界區多數配中轉屋~~寶田&天恩

大宅

請問有無天恩

伯爵府

binbindog,

原來都要等足一年,我個親戚最後簡左天華,其實如果佢派中轉是不是計一次簡樓? 

大宅

binbindog,

原來都要等足一年,我個親戚最後簡左天華,其實如果佢派中轉是不是計一次簡樓? 

中轉係唔計, 但唔要的話又要等幾個月先配另一次, 而且而家TM & 天水圍都冇新樓, 所以而家等既時間耐咗, 我上次去揀特快, 2人的單位得寶田, 所以.....

伯爵府

binbindog,

如果佢派寶田,我都吾要

大宅

binbindog,

如果佢派寶田,我都吾要

寶田2人單位應該冇啦, 因為今次特快拎咗出嚟比人揀

大宅

我意見是覺得唔好要,因都不計3次機會就算當左1次機會都唔好選,天水圍真係唔好諗住快就要左,搭車時間好長之餘仲有果邊環境真係非常唔好,我都係果邊住左2年頂唔順都係要搬返出來取消個戶籍,
chuchu-fighting你本身填邊區?擴展嗎?

[quote]
chuchu-fighting 寫道:
請問有無天恩

侯爵府

醒目開學勳章

快啲幫我做審查啦!

大宅

abbytang 寫道:
快啲幫我做審查啦!

abbytang好快做審查.....好快做審查.....好快做審查.....好快做審查.....好快做審查.....好快做審查.....快做審查.....好快做審查.....好快做審查.....好快做審查.....

首頁
34567...49

尾頁

跳至