自由講場

跳至

首頁
45678...49

尾頁

洋房

Re: 申請公屋進度/問題 大家入黎繼續傾啦~(part 3)

唔好意思,我有問題想問,我地兩公婆之前申請過首次置業,依家層樓賣左,我無野做,得老公一份糧,個bb差唔多一歲,即係三人家庭啦,我想問下你地知唔知,我有無資格申請公屋呢?我好似聽過人講話拎過政府既資助就唔可以拎公屋架啦!係咪架?同埋三人家庭既入息上限係幾多?可唔可以拎大單位?

謝謝∼
     沒有原因 為什麼一定要有原因        有人到了七十歲還問原因

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Re: 申請公屋進度/問題 大家入黎繼續傾啦~(part 3)

[quote]
binbindog 寫道:
[quote]
abbytang 寫道:

別墅

劉口瑞 寫道:
唔好意思,我有問題想問,我地兩公婆之前申請過首次置業,依家層樓賣左,我無野做,得老公一份糧,個bb差唔多一歲,即係三人家庭啦,我想問下你地知唔知,我有無資格申請公屋呢?我好似聽過人講話拎過政府既資助就唔可以拎公屋架啦!係咪架?同埋三人家庭既入息上限係幾多?可唔可以拎大單位?

謝謝∼

破產再經社署轉介就得,你要間屋大成點先?

洋房

但係我無欠款喎!而且家庭支柱又唔係我,咁點破產呀?!咁即係應該我無資格申請啦!唉∼

謝謝你∼

沒有原因 為什麼一定要有原因        有人到了七十歲還問原因

別墅

劉口瑞 寫道:
但係我無欠款喎!而且家庭支柱又唔係我,咁點破產呀?!咁即係應該我無資格申請啦!唉∼

謝謝你∼

著數你就拎左,原則上任何情況都唔俾再拎,但97後經濟環境逆轉,太多人置業後仆X,政府先基於人道理由俾多個機會d買樓為搵銀既大佬!

別墅

保濟丸,
 唔該晒你咁詳細,如果唔比簿仔佢睇又得唔得呢
我老公係報從事自由業,但佢老細係每個月出公司支票連強積金比佢架(以前d支票係無劃線即任何人都可以羅,如果叫佢老細唔劃線咩都查唔到呀).同埋我老公供左強積金一年之後一路無交過(死啦會唔會罰錢架,因報左收入不高於8千,)好擔心到時比d咩佢睇好.如果要查埋強積金麻煩啦,定係叫我老公開始供番強積金好呢.
  其實我老公報失業都得(佢同事報失業都派左),但又唔知點同房屋署解釋d生活費.

另外係唔係好多人派左樓,就唔會理家庭收入有無過額架,房署個家庭收入額實在太底,如果要供養父母可唔可以填埋架.

別墅

馬桶爸爸 寫道:
保濟丸,
 唔該晒你咁詳細,如果唔比簿仔佢睇又得唔得呢
我老公係報從事自由業,但佢老細係每個月出公司支票連強積金比佢架(以前d支票係無劃線即任何人都可以羅,如果叫佢老細唔劃線咩都查唔到呀).同埋我老公供左強積金一年之後一路無交過(死啦會唔會罰錢架,因報左收入不高於8千,)好擔心到時比d咩佢睇好.如果要查埋強積金麻煩啦,定係叫我老公開始供番強積金好呢.
  其實我老公報失業都得(佢同事報失業都派左),但又唔知點同房屋署解釋d生活費.

另外係唔係好多人派左樓,就唔會理家庭收入有無過額架,房署個家庭收入額實在太底,如果要供養父母可唔可以填埋架.

如果份"自己工"無做商業登記就報做散工啦,報失業可能會call 你照肺架!

別墅

我自己都差d唔記得係報左咩,我老公係報長散呀

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都係報左我老公係無業,我都預左到時要去問話, 其實我老公都係長散, 但佢出Cash, 所以我便報無業,而且我地無將存入銀行, 所以應該無問題

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

劉口瑞 寫道:

謝謝∼

我有朋友同你個Case一樣, 係吾可以 :-(

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

馬桶爸爸:

我冇記錯住係公屋同埋申請梗公屋兩個收入限額係唔一樣~~我識得有個人,佢一家三口,兩個做野,加埋都起碼萬五蚊,仲有層樓tim,但都唔使交貴租,都唔知咩世界,政府都唔知點計數架~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

亞嬌恭喜你!我請問你,健明有幾大?你有幾人申請?

別墅

小甜 寫道:
亞嬌恭喜你!我請問你,健明有幾大?你有幾人申請?

佢都未派到

男爵府

畀面勳章

:lol:

伯爵府

我想問幾時會收到藍卡

民房

shirleyleung15 寫道:
我想問幾時會收到藍卡

可以參考以下網頁:
http://www.housingauthority.gov.hk/b5/residential/guidestools/prhappl/0,,1-0-1554-0-0,00.html

第四點啊

民房

shirleyleung15 寫道:
我想問幾時會收到藍卡

link:房屋署

唔好意思

伯爵府

唔該

伯爵府

好媽媽勳章

我知有 d 人有層樓都有公屋..
因為層樓不是佢名 ma...
我細佬個業主就是了...冇計 !
我細佬今年二月派過到而家都仲未派第二次呀...
真係等到頸都長埋 lu ...
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

首頁
45678...49

尾頁

跳至