意見反饋
義工
[2005年] 點樣戒夜奶?

子爵府

國民生產總值:11559

點樣戒夜奶?

半夜阿b 喊要食奶..係唔係一定要狠心唔俾佢食..只俾佢飲水咁幫佢戒夜奶呀??
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

大宅

國民生產總值:1240

Re: 點樣戒夜奶?

唔可以家,你餓住肚都瞓唔著啦!

我見有d媽媽會把夜晚果餐奶推遲到11∼12時.令bb可以於天光時才吃第2餐奶.

不過我都無試個,工人成日都話bb重細,戒夜奶要慢慢來,要腸胃一步一步適應......現在我bb兩個多月了,昨天晚上9時吃奶後入睡,到今日7時才起身要吃奶
<i>琳琳2005年8月23日係瑪麗醫院出世3.63kg / 51.0cm 2005-8-234.96kg /2005-9-305.02kg / 57.5cm  2005-10-66.45kg / 62.0cm 2005-11-156.55kg / 62.5cm 2005-11-297.10kg / 2005-12-157.80kg / 2006-1-168.20kg / 2006-2-168.50kg / 2006-3-1610.1kg / 2006-8-2412.5kg / 2007-4-14

大宅

國民生產總值:4192

昨日 bb 返醫院覆診,
由下午3點鍾至夜晚9點半鍾都冇訓過,
佢飲完9點餐奶就訓到朝早5:45,
比起平時遲2個鐘起身

我諗佢太累

子爵府

tracyyuen~
係架..有個daddy 話佢係咁樣幫佢個囡囡戒夜奶..但我覺得bb 會好慘..忍心唔落呀..所以咪問下你地點幫你地個bb 盛夜奶囉!!

世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

男爵府

國民生產總值:7084

我以前post過呢段有關戒夜奶...

[我好唔贊成"強迫"bb戒夜奶,bb咁細就要幾個鐘(6-7個鐘)無野落肚,我覺得是件殘忍的事,我情願自己辛苦d半夜佢醒我就餵奶,通常我阿b夜晚3.5-4.5個鐘實醒,無可能唔比佢食奶,否則喊到拆天咁...

個個bb體質,適應能力,胃口...都有異,不要同人地比較,
bb需要就應該比,有bb滿月已食6安(4小時),但有d重食緊3安(2小時,3小時,4小時不等),所以我覺得應該盡量就bb,而不是就大人...

當然我贊成餵奶時間要調教得方便自己~~
eg.阿b3-4個鐘食一次奶,咁最好教到11-12點,3-4點,6-7點,咁大人夜晚都叫做醒一次(都市人夜

男爵府

國民生產總值:7084

tracyyuen 寫道:
唔可以家,你餓住肚都瞓唔著啦!
工人成日都話bb重細,戒夜奶要慢慢來,要腸胃一步一步適應......

agree

大宅

國民生產總值:4771

我d朋友同另一個親戚(做護士的)就話比水佢飲就ok,不個頭個星期係幾難頂,但兩星期都就成功咗

男爵府

國民生產總值:9236

2019新春慶豚圓 2019勳章

我前日開始由18:00之後就盡量唔比佢訓,之後佢食完22:00果餐奶,佢一訓就可以訓到0600,其實好辛苦,因為佢一定會扭計,但夜晚唔洗餵奶就好舒服。
我都係試左2日,唔知係唔係日日都得,因為我個仔有時話訓就訓,點都阻唔到佢

子爵府

我個仔好"憫"架..平時佢一嗌肚餓..俾遲少少..就會面都紅哂..眼淚又大大滴喎..想幫佢早D 戒都唔得..佢早多都只係訓五個鐘..不過下一餐就要提早一個鐘食

禁止訪問

國民生產總值:12931

子爵府

小香香 寫道:
我冇幫個囡戒..但個零月佢自己戒左..
我只係係夜晚比個特定環境比佢..
同埋朝早成日同佢玩同去街..佢鐘意周街睇野..所以出街好少訓.

下午我都會帶阿b 出去..不過唔知係唔係孭住太舒服..阿b 出街望一陣..大約半個鐘度啦..就會訓著左 =.="
你就好啦..囡囡自己戒..我媽咪話唔好刻意去幫阿b 戒..由佢自己..不過我諗無可能會戒到..因為佢太"胃"食啦

大宅

國民生產總值:1741

我bb現在每晚12點半(推遲了半小時),再加多半安士,即5安士給他,他就睡到5點半左右便醒來叫,工人便給他水喝,便再睡, 之後等到六時半才吃奶.仍未試過睡到六時半才醒呀!有何辦法呢?
開心寶寶祉翹仔[/url]

禁止訪問

國民生產總值:12931

大宅

國民生產總值:3025

我是全人奶媽媽, 聽bk d 媽咪說喂兩邊bb會冇甘快hungary,所以,嘗試了兩日,成功了,前晚bb 由12點食,7:15再食; 尋晚1點食,今天8:30再食! 超開心! 明天開始返新工,希望bb真可以戒倒夜奶喇!

別墅

國民生產總值:570

咁好! 希望我都可以

子爵府

我個b 琴晚十一點就食..訓到五點廿分先醒 佢一時可以訓咁耐..一時就唔得 不過十一點果餐我開6安俾佢食..只係淨左少少..真係大食

大宅

國民生產總值:3025

failed this morning, maybe he was not full.....so you have to feed your bb full ar!

oc2005 寫道:
咁好! 希望我都可以

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.