論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Agency有無權keep住工人的passport

我工人屋企有事想返家,雙方同意解約,但agency唔想個工人走,佢地keep住工人嘅passport合法嗎?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: Agency有無權keep住工人的passport

不合法,passport係屬於工人的。

複式洋房

啱啱睇到第2個topic話係犯法嘅,如果佢地唔肯比,有咩辦法? 使唔使報警.

大宅

你最好比個工人自己去報警or問agent拿. 因為佢可能欠落agent錢.

子爵府

LongLongB

你如果想幫個工人,可以陪工人上去agency取回她的passport。
但如果個agency要單獨同個工人頃,佢地通常會嚇個工人等佢唔走,或要俾$才能取回passport。所以你唔好俾佢地單獨同工人頃,或讓工人單獨上去agency - 必定取不到passport。
(我知道有些衰agency,個工人underpaid,完約離港,還要付$1000才能取回passport。)

通常d agency會怕左僱主,因僱主會識得hk 法律,係唔可以keep住工人passport。

如果你夠惡,大不了報警。

我最憎d咁o既agency,只顧搾$,不理d工人死活。

所謂工人欠agency錢,咪又係要白做7個月=hk$21000agency fee!!

複式洋房

我之前問過agency佢走都無問題,話可以比佢走,我做哂野佢地先話唔得, 玩我咩,我agency重想老屈我賠1個月人工比個工人,等佢當還錢,但我地係雙方同意解約,重簽埋resignation letter, immigration dept. 我都通知埋,而且個工人真係好想返家, 佢留低都無心機做野啦.

首頁

尾頁

跳至