少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

求救! 有無試過小朋友跌斷門牙?

我個3歲幾既仔昨晚跌倒撞到牙肉流晒血, 今午帶佢去牙醫處照x-光, 好不幸話佢兩隻門牙在牙肉內斷左, 建議佢剝左果兩隻門牙! 但我諗佢依家先得3歲幾, 仲有3-4年才換牙, 咁肉酸之餘, 其餘d牙咪有机會走晒位? 發音同食野都有問題啦! 所以我想問下有無人有此經驗而可保得住呢兩隻門牙, 待差不多換牙年齡時才剝呢? 請幫幫忙!

子爵府

Re: 求救! 有無試過小朋友跌斷門牙?

搵多個牙醫睇多次, 睇下係咪一樣講法一樣建議要剝, 如果係就同佢講清楚妳既諗法, 睇下有無更好既建議。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

男爵府

mycathy:

多謝你的回覆! 今午我老公會帶他去睇多個牙醫, 睇下有無第二個補救方法! 如果無辦法你知唔知養和醫院係咪有牙齒矯型專科架? :-( :-(

洋房

我個細佬佢斷左門牙(不是牙肉)牙醫就咁痴返

男爵府

熱鬧小馬,

多謝回應, 不過好不幸已經救唔番果兩隻牙仔了, 已經剝了, 因為牙醫話唔剝會令牙肉發炎, 現唯有等幾年再出番啦!

你知唔知係咪6-7歲才開始換牙呢? 我個仔就好慘地要等足幾年才有番牙仔囉! :-(

別墅

希望你囝囝快D好返啦~~
:mrgreen:~~ KARIS ~~

禁止訪問

子爵府

GaryF:

如果連牙仔都無, 就唔可以做牙套, 只可以做假牙, 不過要再用多兩隻牙做成托 (要磨細右左兩邊牙, 然後整牙套) 或者可以諗種牙(不過唔知咁細個會唔會做, 因為小朋友重有恆齒出)

男爵府

我都有問過牙醫可唔可以整假牙, 不過佢就話阿仔太細唔建議做囉, 我都絕望啦! 不過好彩呢幾日阿仔都無什麼特別唔開心, 同平時差不多, 可能佢仲細啦, 希望佢可以勇敢去面對, 時間又快d過去啦! 不過因為我地有同佢講好快會出番牙仔, 佢就有同婆婆講點解咁耐都唔出既? 我聽到都心痛! :-(

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小朋友適應能力好強,唔駛咁擔心!

我細時都好似妳仔仔一樣,跌斷過門牙,呀媽好擔心,但我就冇乜唔開心,雖然隻牙好耐先生返!

男爵府

melisa 寫道:
小朋友適應能力好強,唔駛咁擔心!

我細時都好似妳仔仔一樣,跌斷過門牙,呀媽好擔心,但我就冇乜唔開心,雖然隻牙好耐先生返!

melisa,
多謝妳呀, 希望阿仔都好似你咁堅強啦, 話晒3年都唔係短時間嘛! 中途都唔知佢會點諗, 你話我點會唔擔心呀, 有時夜晚都睡唔著覺得佢好慘呀! :-(

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小朋友好快唔記得,個時我媽咪都好內疚,雖然隻牙係我百厭跌斷左,但她感覺得冇好好睇住我,咁細個就跳斷隻牙,仲要係門牙。

但我真係冇唔開心,同學都冇笑我,隻牙要小一先生返。

妳唔好唔開心,仔仔會感覺到,到時佢會擔心妳!

GaryF 寫道:
melisa,
多謝妳呀, 希望阿仔都好似你咁堅強啦, 話晒3年都唔係短時間嘛! 中途都唔知佢會點諗, 你話我點會唔擔心呀, 有時夜晚都睡唔著覺得佢好慘呀! :-(

男爵府

melisa,

我會控制我自己架啦, 多謝你呀!

首頁

尾頁

跳至