母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好慘呀! 食錯野....

各位母乳媽咪,
我早兩日晚餐食左韭菜花, 先知出左事, 原來會收奶 :-( :-( :-( 第二朝完全唔谷奶, 點算好呢?? 我已經勁飲木瓜湯, 豆漿, 但是都冇咩效, 完全同以前唔同, 個乳房成日都林林地 :-( :-( :-( 我已經係埋身餵, 唔知幾時先多番奶, 唉.....

珍珠宮

Re: 好慘呀! 食錯野....

技安:

我之前做左個note關於邊d食物可幫助增加奶量,你試下跟住食啦:

1. 豆槳
2. OATMEAL
3. 紅豆冰
4. FENNEL TEA (FROM CITY SUPER)
5. 維多c
6. 通草水
材料:
 通草 3錢

(1) 將通草內的雜質揀去並洗淨,水滾後,加入通草煲10∼15分鐘
7. 通草奶
材料:
 通草 3錢
 鮮奶 1杯
調味料:
 白糖 1茶匙

(1) 先將通草內的雜質揀去。
(2) 用水洗淨通草。
(3) 將鮮奶放入煲中,加入通草煮滾,再放入白糖即成

1. 木瓜魚湯
2. 飲木瓜豬手湯
3. 椰子雞湯
4. 粉葛鯪魚湯(加豬骨、赤小豆同扁豆湯)
5. 豬腳蓮藕鱆魚湯(患有外感、發熱不宜)
鱆魚1隻、紅棗6粒、豬腳1隻、蓮藕1斤、紅豆1
6. 豬腳+墨魚+通草+王不留行+花生+黃豆湯
材料:
1. 王不留行1兩
2. 通草4錢
3. 適量黃豆(約3-4兩)
4. 適量花生(約3-4兩)
5. 豬腳或豬手一隻
6. 墨魚乾一隻

作法:
1. 如果感到有口乾口苦的現象, 請不用王不留行, 才見效.
2. 用冷水洗一下通草和王不留行, 然後用冷水浸王不留行20-30分鐘, 所浸的水別倒去, 要用來一起煲湯;
3. 花生連皮的效果較好, 如果bb是對花生有敏感, 就不用花生;
4. 豬腳或豬手要去毛, 請肉檯師傅代勞. 回家洗淨才斬件會較衛生, 如果自己不易處理, 就由肉檔代勞. 煲前洗淨後, 用滾水煮5分鐘出水, 去油去血水, 撈起後備用
5. 先浸軟墨魚乾後切件, 如果用鮮墨魚也要一如豬腳般先出水(時間可不用5分鐘, 視乎實況). 如果買不到墨魚, 可以用鱆魚, 她建議用墨魚是因為它屬平性, 適合任何體質, 鱆魚屬熱性;
6. 備妥所有材料後, 冷水一起煲滾後, 再慢火煲1.5小時左右. 用水的分量原則是必須蓋過所有物料, 再加至少3碗水. 不同煮食燃料的乾水情況不同, 請根據經驗酌量.

注意:
1. 有感冒不適時, 不要飲用
2. 每個人的體質不同, 飲用後的反應也有差異
3. 情緒狀態是影響奶量和奶質的重要因素之一, 願大家有盼望而平和的心境! 喜樂和信心, 更會有微妙的作用

7. 黑芝麻豬腳湯
材 料 :
 水 3 碗
 黑 芝 麻 2 兩

子爵府

^o^,
thanks!
我已經不停飲增奶飲料, 最衰係自己啦! 一個唔小心, 出晒事, 之前我從來唔會為唔夠奶而擔心, 依家真係體驗到冇奶既痛苦 :-( :-( :-( 希望好快恢復奶量啦

別墅

請問各位韭菜花會收奶的嗎?? 我成日食

珍珠宮

技安
我無聽過韭菜花收奶,只聽過食韭菜可能會令bb多風,我不嬲都有食韭菜,韭菜花!!
其實食左少少係唔怕,有時心理影響比實質影響大,你形住食錯野,心情唔好仲大影響,放鬆d啦,比bb啜多d,過幾日就無野!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

別墅

係咩?咁韭黃同韭菜收唔收奶架?甘菇又係咪呀?好想食....

子爵府

webjen,
我曾經睇過d網站有講過韭菜, 韭菜花和韭黃都會減低奶量, 我果晚咁岩食左, 第二日朝早就冇谷奶, 成個乳房都好林呢 :-( 我呢幾日不停飲增加奶量飲料, 今朝似乎好d喇! 真係一次意外.........我以後都會好小心

男爵府

Not a big deal, just a meal, would not seriously influence milk amount.
I believe you milk would come back, if you breastfeed more.

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

別墅

我早排食錯左成隻乳鴒,
即時得番一日2OZ...
呢度所講既木瓜魚湯呀..朱腳湯呀..通草呀,不留行呀,
DAY DAY 當水飲 , 通通都唔WORK...
唯有(((花生黃豆朱腳章魚煲 ""牛秋魚"")))
***一定要""牛秋魚""..咩魚都唔得!!!
先有番澎湃既奶量...我到而家都係日日飲架!
你試下啦!

大宅

韭菜花or 韭菜都不會影響架喎! 只係聽過人講你食左BB會多氣, BB太細就不好, 但大些, 譬如6個月以上就應該冇問題。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊