母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

奶奶同阿媽都經常問:「你夠唔夠奶架?」

大宅

Re: 奶奶同阿媽都經常問:「你夠唔夠奶架?」

My 99 used to worry about this too. It really drove me mad.
Don't know why she thought (and probably still thinks) formula/cow' milk is better than mama's milk.
Now I try my best to pretend that she's singing.
Not worth to wor! Will affect milk output gar!
  Lulube was born weighing 3.2 kg

大宅

winwin831,

奶奶的反對態度,多少是出於妒忌心理.擔心母乳寶寶會較黐媽咪.不必介意.

我曾經被都人問過這問題.我的回應是:"唔...我唔知道,不如問問我B."

大宅

我雖然未生但99同阿媽都好支持我餵 人奶, 不過如果到時佢地甘講我. 我一家會同佢地講, 我夠夠奶就要弟下妳地俾d咩我食攞. 我食既野等於bb食架, 甘到時佢地一定唔敢刻薄我啦. haa haa

男爵府

這樣問唔出奇,其實埋身餵跟本唔知BB食幾多,所以我們才會以尿片數目來衡量.

我初初餵,佢地都有這個反應,後來去健康院磅重,知道他重量增長OK,所以就 放過我了.

你可以得閒在屋企磅下BB,佢地問時,和他說幾磅,有增長,就OK啦.不過如果佢地繼續問,只好當佢地發UP風.因為口在他們處,我們都無法控制!

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

唉!身同感受。我到左早2星期,我奶奶都重有問我夠唔夠奶俾阿B。 救命!阿仔5個月時已經20LBS,佢重問我夠唔夠奶。阿仔大脾肥過我手臂,奶奶你不如問下我夠唔夠食重好啦!
煩C!!

大宅

pc9 寫道:
winwin831,

奶奶的反對態度,多少是出於妒忌心理.擔心母乳寶寶會較黐媽咪.不必介意.

我曾經被都人問過這問題.我的回應是:"唔...我唔知道,不如問問我B."

同意呀......不過我無理架, 當她發up風囉, 終於咪餵到歲半. 宜家兩歲幾返jo學都好少生病, 她先醒悟母乳係最好的.

大宅

原來大家都有類似的經歷,大家分享下真係會有共嗚,鬆到一口氣。

我餵母乳,而奶奶都係想bb好,佢成日話bb唔飽,餵奶粉好,但係我係負責餵,佢咁講,好似我餵唔飽個仔咁•

試過兩次佢冇問過我,佢覺得阿仔唔飽,一次佢走去開奶粉,一次就自己去雪櫃取出我泵的母乳,走去加熱,佢又唔識用個暖奶器,一較就較最大火,結果支母乳好似係微波爐釘熱的鮮奶咁,真係好生氣,但係又唔出得聲
:cry:

禁止訪問

別墅

我奶奶都係咁,佢好鬼煩!仲成日係我老爺同叔仔面前講tim!
直到一次奶奶睇到我泵咗6安奶出嚟佢先冇再講o野.

大宅

我都有這個問題, 成日話我唔夠奶, 一係話我啲奶希, 我就同我99講咩你識睇這兩樣咪可以去做醫生, 成日都係咁, 我亞b一哭佢就話我比唔夠奶佢, 我亞b都係比佢地種壞成日要抱....真可憐! :-( :-(
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

複式洋房

我99同老公個大家姐都係咁 到我餵左1個月的時候 佢地就話:"餵左1個月啦 仲餵? 餵人奶唔係好似你咁餵架 餵一個月就得架啦" 我真係唔明個個醫學佈告都話餵6個月全母乳 咩叫做餵1個月就得 得係咩意思! 我同佢地講道理 佢地唔聽 只係話佢地揍仔多過我食飯 =.="

我呢2個月聽到架野係咁:
最初就話bb呵好多次屎 用太多尿片 所以叫我唔好餵人奶
跟住就話bb個patpat紅左 都係因為呵太多次屎 所以又叫唔好餵人奶
當然日日問我夠唔夠奶 仲入黎睇住我餵左幾耐 (直到阿b一個月重左2kg先唔再問)
我都唔聽 一路餵
之後又話我成日冇得去街 叫我餵埋呢個月好喇 bb可以比99揍 所以再叫我唔好餵人奶 又話如果我出街比bb飲雪左的奶唔新鮮 =.=" 我話點唔新鮮都新鮮過奶粉掛 =.=" 又話bb飲左雪過架奶有風 ......我仲有一次見到醫院送的奶粉開左 我真係嬲到死 攪到我完全唔想出街比阿b佢地揍 驚佢地加奶粉比阿b食

禁止訪問

複式洋房

[quote]
winwin831 寫道:
我真係唔明,點解d 99同姑9咁鍾意干涉人地點樣湊bb,仲要成日想打沉你,喂我依家餵人奶係咪唔得先?係咪咁都關你事先?你話我d奶稀係咪你偷偷地飲過先?你話疴得屎多係咪一個月疴一次就叫做好先?我唔夠奶你係咪打大你個心口幫我餵bb先?問!

講得好
太好笑啦!!!
唔好理佢地姐!
我依家餵到唔捨得放棄, bb 又食得開心, 又鐘意痴住媽媽, 由得其他人眼紅 law

洋房

有同路人!!

千祈唔好比佢地打擊... 努力, 加油!

伯爵府

每次睇到有人話d奶奶反對餵人奶就會覺得好嬲又好笑,點解佢地咁多野講架..好在我唔係同奶奶住而且我奶奶都無反對我餵人奶佢仲話餵人奶好呀,好在咋~我份人脾氣就最差架喇,如果成日有人煩住我,就天皇都無面比我實x返佢轉頭,我地做阿媽既都只係想d仔女好先餵佢食人奶姐,又唔係比毒藥佢地食,唔通我地有自唔在
大b駿逸細b駿晞

男爵府

畀面勳章

原來個個99都係咁.
我生大仔既時候我個99又係咁.bb一喊就話"唔通d人奶真係咁唔頂肚,係咪肚餓呀"咁,攪到我自己都無晒信心,個人又憫憎.
衣家睇到你地咁堅持,我今次一定唔會再為左人地呀媽既說話影響到我自己.

Denise

禁止訪問

民房

It is proven that there is no substitute for mama's milk, not to mention formula/cow's milk. Mama's milk contains too many good substances, which are only catered for feeding your own baby. No similarity in the substance aspect is found in two mamas' milk, which is also far too complicated to replicate. Hence, there is always a statement "Mama's milk is irreplaceable" printed on the formula milk tin.

The quantity of mama's milk depends on the need of your baby. A "mechanism" is naturally built-in between the mom and the baby when you got pregnant. For example, if the baby is born underweight, this baby may need much more mama's milk just to "compensate" his/her deficiency during the fetus stage. In this sense, this baby's mom may produce more milk.

All breast-feeding moms, no need to worry about the quantity of milk. Quality is more important! No single person like your baby has a special bonding with you mom. Your baby will "tell" you the milk quantity he/she needs.

Just to stay clam and peaceful when you are breast-feeding or pumping the milk for your baby. It is the most cheerful and wonderful thing to do for your baby!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊