香港18區媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

又到幼稚園派form o既時候啦

肖珍5號開始派form 啦,唔知有無家長會去攞表呢?我有d緊張,因為我囡囡2歲4個月了,但連自己個全名都唔識講,只識講d好簡單o既字;不過以家出生率低左,入幼稚園已經無幾年前咁難.應該會收,況且佢哥哥也曾在肖珍讀,應該會收吧! :lol:

大宅

Re: 又到幼稚園派form o既時候啦

我都唸住去肖珍拎form! 我囝囝22個月喇! 佢已經識講好多野! 識講自己全名, 自己姓咩? 幾多歲! 識分大小! 屋企有咩人住等等........... 雖然佢識甘多野, 但我都驚佢interview 會唔出聲答老師!

係呢! 你大仔曾經o係肖珍讀過, 你覺得呢間幼稚園有咩好? 功課多嗎?

你仲會去邊間幼稚園拎form 呀?

男爵府

Hello ah !!! 我個個2歲5個月, 我估大多數人都係肖珍, 真光, 生命 或者萊茵呀咁啦. 不過我都只你選擇前3間. 我會星期日一次過填完交比佢, 咁就唔駛去2日呀ma 唔知會唔會見到你地呢 ???
你快樂,所以我快樂 !!!

大宅

萊茵聽講學費好貴係嗎? 知唔知幾錢個月? 呢間有咩好?
元朗有無邊間幼稚園聯係小學架? 即一條龍呢?

男爵府

係呀 ! 佢學費好似幾貴呀 !
我真係唔係好知道元朗O的一條龍小學呀 不過只聽到呢幾間派位都幾好咁咋 !

大宅

Hello, my son (now 32 month) also will study K1, I perfer him go to "真光". He is now studying in N1. I also afraid he will cry and not answer during interview because as I know 真光 唔可以有家長倍 interview 呢

禁止訪問

大宅

生命要Feb2006才派form arrrr ?

男爵府

沙沙 寫道:
HI, 生命有得派form了嗎? 我上次打去..佢話下年要2月才派form既....

你講得冇錯, 依家派form o既係肖珍咋

複式洋房

chaichai:
你囝囝未夠2歲就識講咁多野,真係叻!我"妹妹"好水皮,咩都唔講,同佢的表哥&堂兄姊(差不多大)比差好遠.不過我知呢d無得比較;其實佢二哥(讀肖珍果個)2歲幾時也咩都唔識講,到返學都係咁,我都好擔心他返學唔出聲,但返左學一.二個月左右,佢都ok.
肖珍幾年前係元朗幾好(我覺得),以前d家長話肖珍好多功課&黙書,但上年我囝囝剛畢業,佢呢幾年都好小功課,黙書&測驗仲只係K3至有.老師就好好.雖然話活動教學,但我成日都擔心佢跟唔上P.1 o既課程.整體來說肖珍都算是元朗幾出名的幼稚園.
其實無諗再報第二間,可能有個心態諗住有人讀過,實收瓜!

男爵府

小公主盈盈 寫道:
chaichai:
你囝囝未夠2歲就識講咁多野,真係叻!我"妹妹"好水皮,咩都唔講,同佢的表哥&堂兄姊(差不多大)比差好遠.不過我知呢d無得比較;其實佢二哥(讀肖珍果個)2歲幾時也咩都唔識講,到返學都係咁,我都好擔心他返學唔出聲,但返左學一.二個月左右,佢都ok.
肖珍幾年前係元朗幾好(我覺得),以前d家長話肖珍好多功課&黙書,但上年我囝囝剛畢業,佢呢幾年都好小功課,黙書&測驗仲只係K3至有.老師就好好.雖然話活動教學,但我成日都擔心佢跟唔上P.1 o既課程.整體來說肖珍都算是元朗幾出名的幼稚園.

請問哥哥畢業多數人派到邊間小學呀 ? 同埋依家讀小學係唔係真係跟得比人辛苦呢 ? 因為我聽朋友講好多讀肖珍都話佢o的課好簡單, 上小學辛苦o的. 做阿媽真係十五十六 ?? :-( 都唔知比佢讀深o的定簡單o的好

複式洋房

evitalcm 寫道:
[quote]
小公主盈盈 寫道:
chaichai:

請問哥哥畢業多數人派到邊間小學呀 ? 同埋依家讀小學係唔係真係跟得比人辛苦呢 ? 因為我聽朋友講好多讀肖珍都話佢o的課好簡單, 上小學辛苦o的. 做阿媽真係十五十六 ?? :-( 都唔知比佢讀深o的定簡單o的好 [/quote]
派靈愛同光明多;係呀,肖珍D功課好簡單,寫字唔太多,so 囝囝now 寫生字好慢,要谷得好辛苦,

男爵府

THANKS !  我上星期同朋友食飯, 佢係TUEN MUN 教幼稚園O既, 佢都話元朗係真光好O的, 其次係肖珍之喎 .

民房

我想問各位媽咪交左肖珍FORM後
會不報真光呢
其實我鍾意真光多D架
但又驚佢唔收
因如果肖珍收,又要交留位費, 咁咪浪費左囉

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

我想問下你地一次過報了幾多間幼稚園呢?我到依家都未有時間報名, 會唔會太遲呢?

子爵府

今日問左肖珍已截止報名~唔會再派表!
真光同生命堂都要下年2月先開始派表!

子爵府

Dinosaur 寫道:
我想問下你地一次過報了幾多間幼稚園呢?我到依家都未有時間報名, 會唔會太遲呢?

我只報2間~生命堂and真光!
本來諗住in埋肖珍~點知錯過了! :cry:

子爵府

好媽媽勳章

唉~~我仲未有時間去攞報名表, 真的擔心出年會冇書讀.
racar 寫道:
[quote]
Dinosaur 寫道:

我只報2間~生命堂and真光!
本來諗住in埋肖珍~點知錯過了! :cry: [/quote]

首頁

尾頁

跳至