想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 明天做腹腔鏡

好彩阿媽日頭照顧我,幫我買
Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

男爵府

我都想加入!

我今年7月check到子宮有1個纖維瘤(大約2cm), 另外就有一個水瘤(4點幾cm)在卵巢旁邊!

最近呢2個月, 都有m痛 (之前係冇痛的). 上個月痛左4日. 跟住開始睇中醫調理 (只此都沒有drink凍飲). 因為想要左bb成年都唔成功

食左一個月中藥, 今個月m到 (明顯地顏色好左), 但係到今天是m到左的第4日 (又m痛, 仲要比上個月痛得勁). 呢2日心情勁DOWN......

所以我決定下個星期去睇醫生...因為m要下星期三到先finish, 但係跟住果幾日就要出trip所以要下個星期先去睇醫生.

其實我7月睇醫生果時都有話過做腹腔鏡, 但由於我冇痛的問題就clam唔到保險...所以tran左我去政府睇不孕. 7月去QE排,要等到1月先有得睇. 但係今個月痛到死.....都係早D去私家醫生到CHECK左先.

係呢, 你地之前做腹腔鏡CLAM唔CLAM到保險呢?

男爵府

PJ,

你要問清楚你個保險agent,如果醫生寫不孕好似冇得claim!

複式洋房

Dear PJ,

I've done the 腹腔鏡 operation in late Sept and claimed the "insurance" successfully. My case was discovered coz of annual female body check, not coz of "infertility". But I'd advise you to ask your agent in details.

大宅

PJ,我今個月18日先做完手術,而家都有cliam保險o既煩惱,
不過,唔駛怕o既,如果你睇開果個係相熟o既婦科醫生,會比較易話為!

我個保險經紀提醒我,如果醫生指出個水瘤可能係先天性,就唔會cliam到保險!又話如果個瘤係我買保險之前已經有,都係cliam唔到,eg,我買o左二年,個醫生話三、四年前已經有,都會cliam唔到!仲有,凡有關生育問題而引起o既o野都唔包,所以,你要小心再問一問你個保險經紀。

當然,去私家做就最好,唔駛左等右等....我已經做埋手術,但我當發現有事時排公立,都要等12月7日先去睇第一次,如果做手術,又要排多幾個月....

就你個case,你個水瘤可能係朱古力瘤,因為朱古瘤有引起經痛,我個case就攪笑,先前body check話係朱古力瘤,醫生都問我有冇經痛,我又唔攪要痛到落唔到床果隻,不過,頭一日一定痛得好緊要,塊面都青晒,佢話好多人有朱古力瘤都可以冇病徵,咁我咪立即排私家做囉!點知一開力先知原來係畸胎瘤而唔係朱古力,有話死唔死?我上網睇朱古力瘤可以短期內形成,而畸胎瘤好多時都係天生o既,咁而家都係同醫生拗一拗數先,如果唔係冇得cliam保險,肉都赤埋o架....

Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

首頁

尾頁

跳至