論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

電話問題

我買左張$100電話咭($0.3/min, 即可以用3百幾分鐘),主要係工人出街時聯絡用 ,但今日發現未夠兩個月就用完,我諗我最多用左 30-50 min。

工人黎左4個月度,做野 & 湊BB我都滿意,所以唔想一刀切話唔比佢用 or 第一次就話扣佢錢,但點先可以控制佢唔好用太多呢?

我諗過用呢個方法:
同佢講最多每四/五個月幫佢增值一次,其餘要佢自己比。咁 work 唔 work 呢?

補充資料:我張電話咭唔可以打 IDD, send message 本地約 $0.5, 外地$1.8。

請指教!!謝謝!

男爵府

Re: 電話問題

四個月用左三百分鐘電話咭,其實都好正常,會唔會你同佢講電話,唔覺唔覺用哂都唔知呀?

民房

vee
妳有否給她 handphone? 如有何參考我的做法:
我比一個 cheap cheap hand phone 給菲記用 (離職後要還), 然後買張 $38 用 6 個月 prepaid sim card (約$0.16/min). 指明這個電話是工作上使用 (即我找她, 她或囡囡在街上要找我等). 通常 6 個月都用唔晒 $38. expired 後換個張比佢. 其他私人電話, 如妳比她講就請她自備手機. 唔比就重簡單! 再在妳給她的手機set up - useage record function "on". 用一星期時間同她對一次 (當然妳要mark down 妳跟她的通話時間). 如果唔識set就打番上hotline check remained dollar value.
:-P

大宅

aa333,

你買邊隻 ppsm card $38 /6個月?我買 csl 隻 how are you 都係 $38,但只有效三個月?

大宅

我借左個舊手機俾bunbun,再每個月俾30元當電話津貼,係唔係好多呢?不過我都幾滿意佢做野,所以都覺得抵俾
0既。

大宅

芝達 -- 你誤會左我啦,佢黎左 4 個月,但張咭 2 個月前增值 $100。其實佢差唔多隔日先出街買送 1 hr,我仲唔係次次都打比佢,同埋佢只係放過一日假,所以無理由用得咁快。

aa333 -- 謝謝你的意見!我都係借個舊電話佢用,你既方法唔錯,請問你張咭係邊間公司架?我 add value $100 都係 180日。

民房

zipzip 寫道:
我借左個舊手機俾bunbun,再每個月俾30元當電話津貼,係唔係好多呢?不過我都幾滿意佢做野,所以都覺得抵俾
0既。

I do the same by paying her $30 a month as phone bill susidy. I think it's ok as long as she behaves good.

大宅

我都借左個手機比個新工人, 不過要佢自己去出card, 佢ok播, 又比左個no. 我, 等我可以搵佢

民房

vee
唔好意思, 攪錯咗我用的跟tommythumb一樣, 是csl 隻 how are you, 只有效三個月, 不是 6 個月. sorry.

首頁

尾頁

跳至