論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好唔好炒佢, 同點炒?

我個工人湊bb都叫有愛心,尤其同我個大女玩得好親近.但係佢...
1.唔多做家務,好多時仲要叫先掃地拖地.有時明知佢冇拖,問佢佢又話拖o左,仲諸多藉口
2.婆婆有時湊o左大女出街成日,得佢同bb(4個月大)係屋企,全日成間屋冇郁過,完全唔自動自覺做
3.搬弄是非,推卸責任,係婆婆面前講99,係99面前講我..
4.唔叫唔做,有時叫都唔做
5.烏wer,有時我唔抵得要幫佢clean up張床d雜物

如果你係我,你會唔會炒佢呢?

佢兩年約,使唔使一個月通知?定係要到期即炒?

大宅

Re: 好唔好炒佢, 同點炒?

我係你既話,我會試下成日踢佢做野,有d人係唔會自動自覺嫁啦,咪成日不停踢佢做囉, 如果踢極都無用,個時先炒,因為佢點都叫做揍得掂你兩個小朋友。

仲有,炳佢 唔好再搬弄是非。

大宅

MaggieMaMa
同agent講講佢既缺點,等agent個邊再同佢訓話,睇佢有冇好既改善(1個月時間),如果好左d又衰番的話,我諗你都唔想用呢位工人啦~~~仲要對2年。
如果一心炒佢,你又要返工我建議你補一個月佢返鄉下,因依家d工人咩事都做得出,最怕傷到屋企d小朋友嘛!!!

民房

Agree with tommythumb. Don't think 炒佢 at this moment.
It is difficult to find a maid love your kids. Also, is her main job taking care your kids? If yes, Ok la. Give more patient to the maid and try keep on writing on a paper to remind her how to take care your kids and what household jobs she need to do on that day la.
My maid does not love my daughter, she not willing play and chat with my daughter but she can "finish" what I write on the paper that request she did on that day, e.g. give my daughter drinking water, cook what food for my daughter, wash floor morning, clean window on Sunday, hold her hands when she send my daughter to school ........ You see, it is very "low B" but it works.

複式洋房

多謝意見,但今日發生o左單野...
大女跟工人瞓.今日一早大女起床大哭,我洗緊面冇理,以為佢扭食奶.出o黎咪想抱o下佢o羅,點知個工人抱住個女唔俾我.攪o左一陣,咪爭個女過o黎.個女冇乜野,不過講o左句”腳腳痛..”因趕反工,以為冇事.點知晏d老公起身打俾我,話個女俾燙斗”lat"親,我先知出事.工人仲同我老公講話係o係我返工後才整到(呢句明顯係大話...)

返屋企審o左佢,佢話佢啱啱行開o左,個女玩個燙斗整親.佢仲喊晒話對唔住...

我信d又唔信d啦...不過好心痛,隻腳背有一大紅印,仲腫o左...

各位,我點算好?

ps幾日前,我個女扭計,工人突然話, 你唔乖,我用燙斗”lat”你, 用吸塵機嚇你o架... 你地點睇?
(嗚嗚嗚∼∼∼)

大宅

MaggieMaMa

ps幾日前,我個女扭計,工人突然話, 你唔乖,我用燙斗”lat”你, 用吸塵機嚇你o架... 你地點睇?
(嗚嗚嗚∼∼∼)

就以上要點你自己話呢個工人仲要唔要得落,點能夠講咁既說話去嚇小朋友,如果唔係嚇仲大獲~~~~你自己諗諗...
你個工人都好夠power喎...日光日白先生太太係屋企都可以咁樣...真係唔敢諗你地返左工會點...
呢個工人...好炒左佢喇...唔係我驚你後悔!!!!!!!!
*我想問個工人講上述說話時係你親耳聽到嗎?如果係點解唔第一時間捉住佢問佢頭先講嘜野....?

珍珠宮

哇,她好變態,係細佬仔面前點可能廿講,叫佢做野小心d,諗下後果,問佢點放心比bb佢揍,如佢係有心做,佢應該醒目知點做. :tongue:
該用戶已被刪除

洋房

哈囉!MaggieMaMa.你試吓叫佢做.比如:"邊0固邊0固,你依家抺地下."總之,你頂唔順屋企邊度唔妥啦.而佢手入面又冇抱住小朋友0既.就指明要佢即刻做.

可以叫婆婆同佢講,我出街返黎之后,有邊一樣嘢要係返黎前做晒.

講事非,一般0既由得佢,如果,嚴重0既.都要返印尼啦.口德好重要.

咁樣0既話,工人俾面色你睇或者依依哦哦,而你又頂唔順0既話.就叫佢走.

如果,你唔放心,就要即時炒啦.

大宅

唔可以話唔小心就算,燙衫係需要係適當時間做,行開幾秒都會 有意外。況且佢的cleaning work都唔多做,我就會考慮同佢say byebye!

民房

1. I'll suggest you to find a replacement first.

2. Pretend nothing happens and ask her to do the household chores as usual.

3. Fire her one to two days before the new helper arrives.

4. Bring her to the agency when you fire her as it is better to find a third person to certify the whole process. Make sure she signs all papers to confirm receipt of your pay, compensation, air ticket, ...

5. Remember to SEND THE TERMINATION NOTICE TO THE IMMIGRATION DEPT BY FAX AND POST IMMEDIATELY ON THE SAME DAY.

6. Change the door lock as soon as she leaves.

大宅

MaggieMaMa 寫道:
多謝意見,但今日發生o左單野...
大女跟工人瞓.今日一早大女起床大哭,我洗緊面冇理,以為佢扭食奶.出o黎咪想抱o下佢o羅,點知個工人抱住個女唔俾我.攪o左一陣,咪爭個女過o黎.個女冇乜野,不過講o左句”腳腳痛..”因趕反工,以為冇事.點知晏d老公起身打俾我,話個女俾燙斗”lat"親,我先知出事.工人仲同我老公講話係o係我返工後才整到(呢句明顯係大話...)

返屋企審o左佢,佢話佢啱啱行開o左,個女玩個燙斗整親.佢仲喊晒話對唔住...

我信d又唔信d啦...不過好心痛,隻腳背有一大紅印,仲腫o左...

各位,我點算好?

(嗚嗚嗚∼∼∼)

妳個工人好有問題, 如果真係唔小心整親, 點解唔即刻同妳講, 仲要唔比個女妳抱... 果啲恐嚇說話, 如果係個心地善良既人又點會講得出呢... 妳要審佢, 佢至減晒咁話對唔住, 點解唔一早講... 既然佢平時都唔做屋企野, 而家又整親妳個女(不論有心或無意), 我都覺得唔可以再用佢, 啲工人癲起上黎果啲恐怖野妳仲唔驚咩, 千奇唔好比機會佢制造第二個祖穎出黎呀...

首頁

尾頁

跳至