跳至

首頁

尾頁

複式洋房

my baby cry whenever I feed her bottle of milk!!!

She keeps on crying everytime I feed her bottle, but when i breast feed she will drink. I don't know what to do? Can anyone help??

大宅

Re: my baby cry whenever I feed her bottle of milk!!!

Exactly the same to my baby.

我個陪月話係 bb 想覺覺豬,唔想人地攪佢,我個女食 bottle milk 時仲發好大脾氣,我比返人奶佢食,佢就食,陪月話因為人奶頭好軟,BB喜歡吸吮,bb 用來做安撫奶咀。

解決方法:邊餵邊用心機 'tum' bb,等她唔 cry 時才比她吃,通常都要等她睡著再餵。

子爵府

Re: my baby cry whenever I feed her bottle of milk!!!

你地有無"烚軟"個奶咀呀?

複式洋房

I never "烚軟"個奶咀. I use the Avent 奶咀, it is quite soft already. But of course it is not as soft as the mother nipple.

Today my baby cry so badly, her whole head was sweat. End up she did drink milk, but then wouldn't sleep on her own. Everytime I put her down when I thought she is asleep, she wakes up straight away and still crying really loud!! Scary............

複式洋房

Thank you preciousstone!! I will try what you suggested. My baby make me so worry!

I tried to do this
and tried to do that :tongue:
I tried everything and
she still :-(
I get so worry every time I feed her
now I am all tied

hopefully everything will be fine and she will drink milk again.

子爵府

用邊隻牌子既奶樽,都要先烚軟奶咀架。
就算唔駛烚軟,都要烚走陣膠味。

洋房

救命!我都係好似你咁,你都好丫,有得餵人奶,我係餵全奶粉既,每次餵佢,佢都好似浸親咁不停掙扎,我要同佢搏鬥咁先餵到一安半安,佢同我都成身成頭濕晒架。

我宜家都係好驚餵奶呀!!奶咀又換過,奶粉又換過,開奶茶,米水,保嬰丹都試埋....唉...好無助

洗唔洗帶佢睇醫生呢? 但佢又無病喎...醫生點幫我?

子爵府

maggie1208 寫道:
救命!我都係好似你咁,你都好丫,有得餵人奶,我係餵全奶粉既,每次餵佢,佢都好似浸親咁不停掙扎,我要同佢搏鬥咁先餵到一安半安,佢同我都成身成頭濕晒架。

我宜家都係好驚餵奶呀!!奶咀又換過,奶粉又換過,開奶茶,米水,保嬰丹都試埋....唉...好無助

洗唔洗帶佢睇醫生呢? 但佢又無病喎...醫生點幫我?

你個b 幾大呀?
bb 唔飲奶,應該唔關奶粉事,如果你成日轉野,
bb 仲難適應,不如你留意下︰
1. bb 係米真係肚餓? 喊唔一定係肚餓。
2. 奶咀太細或太大,bb 都好難飲奶。
3. 奶開得太熱或容唔晒d 奶粉。
4. 如果你同bb 都出晒汗,注意下室溫係米太熱,
bb仔係一個火爐仔,佢地本身係好熱架。
5. 係米掃風掃得唔好,有氣頂住bb ,所以唔想飲?
總之你由基本野注意一下先。

男爵府

[/quote]
你個b 幾大呀?
bb 唔飲奶,應該唔關奶粉事,如果你成日轉野,
bb 仲難適應,不如你留意下︰
1. bb 係米真係肚餓? 喊唔一定係肚餓。
2. 奶咀太細或太大,bb 都好難飲奶。
3. 奶開得太熱或容唔晒d 奶粉。
4. 如果你同bb 都出晒汗,注意下室溫係米太熱,
bb仔係一個火爐仔,佢地本身係好熱架。
5. 係米掃風掃得唔好,有氣頂住bb ,所以唔想飲?
總之你由基本野注意一下先。[/quote]

agree
要多留意個b一舉一動,好似我阿b早上9am打後就喊到死,
因為佢扭要沖涼,一沖就收晒,好專心..

大宅

我每次餵奶都係好驚,有心理障礙,不過個陪月都不斷鼓勵我,佢照顧過好多 bb ,話有些 bb 是這樣的,我個女食奶時好惡,發晒脾氣,個陪月已經改了她的名字為 '辣椒妹'

洋房

多謝您既貼士! 我bb個半月大喇,我都好努力搵緊佢發脾氣既原因,因為佢大約三餐中有兩餐係咁扭,另外果餐又食得好平靜....所以估黎估去都未估到佢要d咩

複式洋房

我個b未沖涼 有肚風 想呵屎都會扭

複式洋房

thank you very much everyone, these 2 days I have been feeding baby ok. Sometimes still 發脾氣, but much easier now, thank you thank you

洋房

好羨慕您...
我剛剛才同佢搏鬥完.....幾時先可以好似你個b咁好轉呢?
見佢不停出拳dum腳好心痛,又唔知佢邊度唔舒服,唔食奶又唔得,好辛苦先食到半安,佢出汗都唔止半安喇

suenmaymay 寫道:
thank you very much everyone, these 2 days I have been feeding baby ok. Sometimes still 發脾氣, but much easier now, thank you thank you

子爵府

好羨慕您...
我剛剛才同佢搏鬥完.....幾時先可以好似你個b咁好轉呢?
見佢不停出拳dum腳好心痛,又唔知佢邊度唔舒服,唔食奶又唔得,好辛苦先食到半安,佢出汗都唔止半安喇

可能你個b 未肚餓呀,我個b 每朝早都係咁,
原本係7點食奶既,連續幾朝都扭計,
所以而家改遲至八點幾先俾佢食。

洋房

我終於找出我bb食奶發脾氣既原因喇,原來係佢唔鍾意d奶咀! 係醫院姑娘叫我買多d奶咀俾佢試到啱,我本來用nuk初生,後來試過nuk6months同pigeon都唔得,終於買左chu chu既super cross cut就突然變得食奶好乖喇。

好彩咋.....原來只係咁簡單.......嚇左我幾耐呀!

子爵府

我終於找出我bb食奶發脾氣既原因喇,原來係佢唔鍾意d奶咀! 係醫院姑娘叫我買多d奶咀俾佢試到啱,我本來用nuk初生,後來試過nuk6months同pigeon都唔得,終於買左chu chu既super cross cut就突然變得食奶好乖喇。

好彩咋.....原來只係咁簡單.......嚇左我幾耐呀!

係呀... 其實好多野都好簡單架咋,
只要多d 留意基本野,唔好諗得咁複雜,
一鑽牛角尖就更加搵唔出解決原因。

首頁

尾頁

跳至