婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

手術後怎樣進補? URGENT!

我下星期要入院做切除子宮手術, 請問在醫院那幾天應該吃些甚麼, 出院後又應煲甚麼湯水進補呢? 幾時先可以飲雞湯補身呀? 我有朋友話山斑魚湯會幫助傷口快D埋口, 手術後兩天已可飲用, 請問各位有冇聽過呢?

大宅

好媽媽勳章

Re: 手術後怎樣進補? URGENT!

我聽人講魚湯會幫助傷口快D埋口,但會生肉牙架...

大宅

我朋友話生魚就會令傷口生肉牙, 但山斑魚唔會喎, 唔知係咪呢?

複式洋房

LilyTerry:
我現在已打算於下月做子宮切除手術, 請問你可否與我分享心得?
我是做傳統開肚手術 (因我有子宮肌瘤), 我擔心傷口大難復完, 你呢? 我會在私家做, 你在那裡做, 大約幾多錢?
我媽咪說山班魚煲湯對做完手術埋傷口很好, 除此外仲有咩心得?
我心裡仲有疑問, 做了子宮手術後是否容貌很快老?

男爵府

除左山班魚煲湯,牛鰍魚都好好,係手術後可以幫助快d復完.

大宅

lau3104,

我會在浸會做, 價錢不大清楚, 公司醫療包的. 我都是做開刀手術, 妳呢? 知唔知大概要幾錢呀? 我是第一次做手術的, 我而家都好驚. 妳會唔會保留卵巢, 如果保留的話, 我個醫生話將來依然會咁靚, 同以前冇分別, 唯一分別就是冇仔生同冇經期.

洋房

LilyTerry,

建議您食一隻靈芝胎盤素。靈芝可加強抵抗力同調理身體。而胎盤素可補血。手術前后都可食。手術后更加要食。好多人做完手術后食都話效果一流。

如需更多資料 pm 我。

男爵府

我媽咪上月剛做完切除子宮,輸卵管,卵巢手術,都係傳統開刀個種,而家就俾佢食d 焗飯(田雞,黃鱔, 豬潤)等佢吸收d, 煲/燉湯就用花膠再+其他淮山茨實百合之類既平實/正氣藥材一齊煲.牛肉就唔食,驚太毒, 豬, 雞,魚都有食, 佢而家少食就多餐, 因為到而家行路都要慢慢行個種~ 出街都冇點出, 驚唔舒服!

洋房

請問你找那個醫生做割全子宮手術,費用多少,住院多時?
請分享?

男爵府

係私家醫院做, 住左8日, 傳統開刀(打直), 6xxxx

大宅

LilyTerry,
我已生過2個小朋友了,我都媽媽就有教我地食得d 嘜同唔食得d嘜(因為我有8個兄弟姊妹)所以我媽媽好有經驗,分享一下:
做完手術後可以進食時, 只可以一些很清淡得黎又易消化的東西.
(湯:無花果,蜜早煲瘦肉,這個湯有助清除手術的麻醉藥, 食d希飯蒸肉餅,同林d菜),因為手術已禁食, 手街後不能吃太多還難消代的東西。
麥皮都是好的, 加一些包(無涵)的都可以.
手術後幾天都可以食雞湯,清登加幾片薑果隻。而花膠都可以多食。
但小心不要食有對傷口有害的食品,如鴨,鵝,筍,牛,旦...等東西。
祝你早日康復 :-P

複式洋房

LilyTerry:
唔使驚, 好多女人都做呢類手術, 起碼有我陪你, 只要手術後保養適宜,好快就好番!
我無你咁好有公司保險, 不過我自己有買醫療保險,相信都可以claim返,醫生話費用大概6萬蚊, 因我有5個肌瘤在子宮,所以只割子宮保留卵巢,你呢? 唐突D問你為何要做手術?
不過我都未落實比呢個醫生做,因為我唔知呢位醫生做呢類型手術的經驗及評語,各位有無朋友搵過在中環的羅致廉做婦科手術,請代我打聽下,如知道請給小妹意見,謝謝!

大宅

多謝各位的寶貴意見及支持.

lau3104,
我都是因為子宮有廇才做手術的, 我都唔知我個醫生做手術好唔好架, 不過我對佢都好有信心, 佢對病人都好有耐性同埋好NICE. 希望我冇睇錯啦.

首頁

尾頁

跳至