嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教食奶份量-新手媽咪

各媽咪,

想請教你地, 四個月大bb(16磅) 每天應共飲多少安士奶, 及隔多少小時及每次份量多少?...或可否分享你bb每天之飲奶份量及次數...

thanks!!!!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 請教食奶份量-新手媽咪

我個女四個月時就食6安奶>每隔3-4小時一餐!
晚上9-10點食飽左就訓到第二朝.(她個幾月時已介左夜奶)

大宅

我個仔4個月的時候就食大概5 - 6安奶到啦,而相距時間3 - 4個鐘,到晚上個餐就11點到比佢食,跟住就會瞓到天光囉.

大宅

都係大約3-4鐘飲一餐奶.......餐與餐之間飲清水.........

該用戶已被刪除

別墅

應按bb體重,每kg食5oz奶黎計每日應飲幾多。
例如 bb 重6kg
每天total要食6kgx5oz=30oz
如每天食5餐(5個鐘),每餐食6oz左右
如每天食6餐(4個鐘),每餐食5oz左右

其實每個b食量都唔一樣,只要有良好增長就無問題!
UncleDOS教育資訊網:
http://edu.uncledos.com/

大宅

多謝各媽咪之回應!
因我bb從前每天吃7次奶, 每次3.5oz, 而姑娘說因少食多餐對bb腸胃不好, 所以現在建議每天吃4-5次奶, 每次4oz, 但轉了約三星期, bb體重完全沒重過, 所以有點擔心bb會否唔夠飽, 而我亦曾加奶給bb, 加至5oz, 但他經常嘔奶, 所以不知如何是好!

而早前吃開之"A+" 攪到便秘得厲害, 而最後轉食"牛欄牌",當完全轉至牛欄牌後更糟!不到一星期, 現在弄至腸胃炎, 醫生話BB唔受得"牛欄牌"所致!!

:-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至