自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞哥結婚擺酒我要比人情嗎?
我是否要坐主家主家席?(無女家人到)

thx~~

珍珠宮

阿哥結婚做妹既唔駛做人情, 不過有心既可以做, 或者買禮物, 至於主家席就通常會由至親同長輩坐, 如果有位既, 阿妹都會一齊坐....

daishidoi  照傳統,如果結咗婚,應該要做,但講真,BIN有話使唔使,講心LOR  發表於 11-12-20 00:35
wonderlulu  同意  發表於 11-12-19 22:44

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果你已結婚, 係一家一主, 你就要俾人情, 唔係就送禮

主家席, 要睇你多唔多長輩, 如果你嫁咗, 而長輩多, 你就冇得坐

大宅

其實我都未知主家席咩長輩坐,只係亞媽講左一句話....到時你唔係坐主家席架...主家席坐滿了...我估有(亞媽+亞哥+亞嫂+大中細舅父+舅母,姨媽姨丈亞姨姨丈)

人情方面如送禮.....我諗緊送$588-$888既金擺設,會唔會太少(我指$)

thx~~

daishidoi  你一個人定一家?AR哥咁親,如果有收入,即使我未結婚,我都會唔止做LEE個數  發表於 11-12-20 00:49

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

KATY 發表於 11-12-19 22:00
其實我都未知主家席咩長輩坐,只係亞媽講左一句話....到時你唔係坐主家席架...主家席坐滿了...我估有(亞媽+ ...
人情方面如送禮.....我諗緊人情方面如送禮.....我諗緊送$588-$888既金擺設,會唔會太少(我指$),會唔會太少(我指$)
現在的公價人情是每位$500
如果樓主一家幾口去飲,送$588-$888既金擺設,似乎太少了(仲要係親哥哥)

bbricky  一生人一次  發表於 11-12-20 01:39
KATY  我其實同亞哥唔好fd ,都唔係成日見,3個月-6個月見一次  發表於 11-12-20 00:57
daishidoi  親AR哥無可能比公價,仲要比公價仲少?  發表於 11-12-20 00:50
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

回覆:想問下亞哥結婚擺酒問題

我哥10月結婚擺酒果時我無做人情但買咗個金嘅結婚公仔,而因為我地男家唔多親戚,所以我同我囝囝坐主家席

大宅

明白了~~

thx~各位

大宅

啊~~仲想問多樣....

我知要請我6299,但要唔要請我老公的細佬妹架?

thx~~

水晶宮

俾我唔想收金公仔,折現好過!

未做阿妈  agree  發表於 11-12-20 00:36
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

男爵府

其實咁親,我反而會親口問佢想要咩?要CASH?定係家庭用品?好過送埋D無用的嘢!一家人開口問就最好!送588-888的金公仔?依家D金咁貴,依個價錢買到D咩呀? 買埋D無謂嘢不如做CASH

大宅

我其實同亞哥唔係好fd ,都唔係成日見,3個月-6個月見一次,見親佢都係咁鬧我2個女.

我見周xx個d都幾靚,價錢$1000以下.(佢屋企個擺設櫃無咩野擺,擺金色野幾靚)

公爵府

D座位你亞哥亞嫂會安排喇,你有無主家席坐,真係睇吓佢地點安排啦。請唔請你老爺奶奶果邊D親戚,由你父母決定(我係你老公細佬妹的話,我就唔想襯家請喇,又唔識D人收到帖去唔去都要俾人情)。你亞哥攪結婚D嘢應該已煩到一頭煙,如果我夠體貼,我唔會干涉佢地點安排,費事令佢地更加煩,安安樂樂開開心心去飲就算,安排我坐邊都無所謂

你就算同亞哥唔係咁親密,我建議你經濟許可的話,送得體D既禮,話晒都一家人(你睇呢度都好多人會呻,話6299,姑奶叔仔果D做人情少/送D唔等使既嘢做禮啦),有D人好小心眼,乜都同你斤斤計較好記仇嘛。如果你一家4口去,公價人情你當唔加價都$500/位啦,你送$688﹣888金擺件,唔係諗住全家夾埋呢個價呀?(我覺得最少$3000﹣$5000,俾利是較合理)。當然,如果你地經濟有困難就無得講啦。

你亞嫂如果唔係善男信女如果收到個輕飄飄既金擺設實會喊咁口,因為唔等使又賣唔去, 可能之後仲更加有排你家人同個女受呀(你話佢已經係咁鬧你2個女)。
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

$588-$888擺設估計都係鍍金經濟許可做多D,費時比你阿嫂記成世

大宅

想問下亞哥結婚擺酒問題

$588-888真係太少,買金都吾見啦!我呀哥結婚,我買咗對介孑,紙甘薄都成$2000啦!

大宅

聽完你地咁講~~其實金擺設我都驚佢地會唔鍾意又驚太平唔好睇....買野又唔知佢地想要咩......所以我都係比利事好d啦...

我當年結婚...亞哥送左一本相簿比我

thx~

公爵府

KATY 發表於 11-12-20 11:57
聽完你地咁講~~其實金擺設我都驚佢地會唔鍾意又驚太平唔好睇....買野又唔知佢地想要咩......所以我都係比利 ...
佢對你咁樣你唔等於要咁對番佢既
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:KATY+發表於+11-12-20+11:57+聽完你

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:啊~~仲想問多樣....我知要請我6299,但要唔

原帖由 KATY 於 11-12-19 發表
啊~~仲想問多樣....

我知要請我6299,但要唔要請我老公的細佬妹架?
睇你媽咪想唔想。我家姐結婚時我媽有請我姑仔同佢老公

~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

首頁

尾頁

跳至