嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

好驚呀, 可不可幫下手

我bb yesterday night (after taking congee) 突然谷紅塊面, 然後大叫, 如是者都重覆了幾次, 然後就無事. 之前幾天晚上又試過這樣, 其實bb是否肚痛抑或有其他病呀, 好驚呀

有沒有人可以幫我呀 :-(

洋房

Re: 好驚呀, 可不可幫下手

你個bb幾大?你用什麼prepare congee?可能對該食物有腸胃過敏反應。

windian 寫道:
我bb yesterday night (after taking congee) 突然谷紅塊面, 然後大叫, 如是者都重覆了幾次, 然後就無事. 之前幾天晚上又試過這樣, 其實bb是否肚痛抑或有其他病呀, 好驚呀

有沒有人可以幫我呀 :-(

男爵府

佢會唔會想去ng ng但去唔到呀,我個b都試過咁谷紅塊面,跟住cry,隔一陣又谷又cry,之後佢去左一舊好大比較硬的ng ng出來,先知佢熱氣,煲左開奶茶比佢就無呢d情況!!
^0^

別墅

佢之前都吃過的,包括青豆(baby food)及龐利柳, 不過我叫工人早上煮好, 然後吃一半, 另外一半放入雪櫃, 晚上再蒸熱,
(一直都用這個方法, 沒有任何問題)

別墅

567,

佢已經去完"大大"而且都好soft.

別墅

Anyone can help me? :-(

別墅

係咪食得太飽 ? check 吓有冇發燒 ?

子爵府

你試下整熟一隻蛋, 然後去殼去黃, 中間放一個銀器, 再用紗巾包住隻蛋, 用你隻手背試下會唔會好熱, 如果你覺得係舒服既, 你就用隻蛋同bb '初' 下個肚, 直到隻蛋凍為止.

有時bb 肚多風亦會令佢唔舒服樓計,以上做法就係幫佢去肚風. 希望幫到你啦!
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

別墅

Thanks all for your sharing.

My mom tries to use egg with silver ring to roll over bb's tummy. Hope to get rid of the "wind".

Suki&Koey ,
Thanks for your advice. We still don't bring bb to see doctor. We want to observe it for a while. If your bb comes across the similar situation, then I will feel comfortable. Many thanks!

首頁

尾頁

跳至