自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

09 年既差唔多時候,我爸爸都係走左 ,但係我 99 佢地都好有心..
都有封帛金同埋去送佢最後一程 ,我 99 都係好信呢 d 野架 !!!
但係佢地都無避忌到 , 我已經無左爸爸 已經好唔開心...
如果佢仲要咁樣 ,真係過份左 一 d ,
一個人走左,有人送佢,係一個福份來的,我都好感激我 99 佢地幫忙架 !!!
你唔好諗咁多啦 !!!而家最重要係送你爸爸最後一程 ,希望他 一路好走 !!!

珊瑚宮

答你問題:

1) 佢係迷信多啲, 因為傳統上你入咗佢地門係佢地人, 佢嫌個仔同媳婦守緊孝, 都好奇特。 係傳統上, 外嫁女係回娘家奔喪, 唔係守孝。

2)佢要己心就忌啦, 迷信嘅人乜都可以賴架~~~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

∼星子∼ 發表於 11-12-20 01:58
話說我亞爸25日出殯~咁我d家姐們d 62,99,姑奶都有做帛金比我亞爸,我老公今日打比我奶奶通知佢我地做冬同新 ...

我就是鬼旦旦,佢老人家鍾意就得,費事有什麼閃失 "賴左妳" !
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

引用:唔去人地屋企就聽過~電話都唔駛打比佢真係

原帖由 ∼星子∼ 於 11-12-20 發表
唔去人地屋企就聽過~電話都唔駛打比佢真係聞所未聞~!
我都真係未聽過!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

同99講, 戴孝要戴三年, 嚟近呢三年都唔會打電話比你, 比家用你, 同埋探你
總有離別的時候

水晶宮

你應該開心到跳起…yes!終於唔駛對住佢喇!

and rip for ur dad……

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:∼星子∼ 的帖子

守三年考架

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

大宅

回覆:亞奶奶呢d叫傳統or迷信???

有d老人家超迷信,我一定會迎合佢的迷信!真條有咩事怨足你一世呀!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

mouth:mouth:mouth:

男爵府

回覆:亞奶奶呢d叫傳統or迷信???

老人家迷信!

珍珠宮

好媽媽勳章

:;pppp:特登年初一打個電話俾佢啫!咁衰!

珍珠宮

好媽媽勳章

算喇, 聽話喇, 如果唔係佢地有咩頭暈身熱就"賴"你架喇.

翡翠宮

想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

:;pppp::;pppp::;pppp:

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 回覆:車仔人的帖子

你當佢咪信,個心係咪會舒服D?
如果係咪得囉,唔駛諗咁多,費事唔開心

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

佢咁信都無辦法

公爵府

肯定樓主99就係唔啱架喇,大家係姻親關係,唔單止要做帛金,更應出席喪禮,有好多識大體嘅會送埋花牌添,不過你99擺明孤寒啦,於是就搵迷信做藉口。但點都好,俾着我就唔會嬲,佢失禮自己啫。

伯爵府

妳地關係MA MA 地?

珍珠宮

回覆 ∼星子∼ 的帖子

其實佢地吾做帛金都冇問題啦 !

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我爸爸過身時, 99有比帛金, 佢行動不便就冇去

我62就話佢唔識路去寶福, 所以冇去

我覺得我 62係驚咯
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

首頁

尾頁

跳至