跳至

首頁
12345...10

尾頁

民房

請問安基司幼兒園好唔好?

我個BB現在1.2歲, 打算明年比佢讀N1, 請問大家知唔知道大埔安基司國際幼兒園好無?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 請問安基司幼兒園好唔好?

安基司幾好丫.....我囡囡由N1開始讀到而家K2.... :-P

唉~~~之前我同其他媽咪有好多discussion, 不過而家唔見曬, 搵唔番啦~~~~ :cry:

你有咩想知? 睇下我答唔答到你?

水晶宮

OYEN_MOM 寫道:
我個BB現在1.2歲, 打算明年比佢讀N1, 請問大家知唔知道大埔安基司國際幼兒園好無?

出年新學年9月入學申請表已經係9月尾開始派啦......佢地好似呢個月開始interview!!

如果你想幫BB報, 要快d問下仲有無得申請啦. 報左先再諗讀唔讀啦, 如果唔係可能趕唔切呀!!

大宅

My boy is studying in Anchor International class now. He has 2 teachers, 1 is Chinese with Chinese speaking all the time, but remember, he is in INTERNATIONAL class. And the other foreigner teacher, the parnets call her :Ah 4. She is the one who clean up the place, who set up the homework without much communication. You can always see a lot of foreigner teacher standing outside the school acting as "wall paper". I am going to change school next year.

禁止訪問

水晶宮

我唔清楚國際班係咪真係無中文...但好肯定主流班英文係外籍老師教, 亦有普通話學.

我囡囡由N1開始係安基司讀, N1及K1都係讀主流班. 佢N1已經學識曬A-Z既發音. K1開始有普通話及電腦學. 到佢而家K2我就真係轉左佢上午讀主流班, 下午讀國際班.

佢地既課程亦唔淺架~~~囡囡而家已識寫好多字, 例如: 木, 果, 早, 石, 土, 天, 羊, 米, 日, 牛, 月, 下, 力, 田, 中, 白....等等. 數字1-50都已識寫.

其實每個家長對學校既要求都唔同, 所以唔可以話邊間真係好好, 或者邊間真係好差. 我覺得最緊要你小朋友讀得開心, 你自己亦滿意學校既理念同教學方式囉!!

民房

多謝各位的意見! 聽了之後, 我認為BB讀N1時選擇主流班及半日, 當適應後, 可考慮選擇全日班, 上午主流及下午國際班, 等佢可習慣及適應下其他國籍的小朋友. but, by theway, whats the comments of 英藝 or do you hear 教育學院匯豐幼兒園?

男爵府

我報左教育學院匯豐幼兒園同安基司, 諗住如果教育學院收就教育學院. 我去過睇,環境好好...不過教育學院係學術方面唔係太重,未必個個家長都會like.
:-D

大宅

JonasMaMa,

要waiting list?你是指現在才報名???
聽日要同你"斟斟"先.

大宅

愛登士家庭:

我屋企最接近的幼兒園就是匯豐幼兒園,而聽聞匯豐幼兒園的競爭都頗為激烈.但是的確如你所說,我就是擔心囡囡太過自由開心,到小學時又適應唔到,覺得唔開心.另外,亦因為曾經有BK家長說過此校要家長簽署一份同意書,當中某些字眼有斟酌的餘地,所以決定不報讀這一間.

你有沒有打算俾你BB讀教育學院賽馬會小學啊?

男爵府

點講好呢...唔..我都有擔心過,不過我覺得針沒兩頭利,我想佢係思考上發展多d, 學術的就除佢有沒呢個天份.如果有其實讀咩學校都係一樣. 雖然我都好想佢可以成"鳳",不過都係想佢開心唔想比太多野佢咩住. 我未打算佢bb讀邊間小學.未有心水.
"家長簽署一份同意書,當中某些字眼有斟酌的餘地"咩同意書,唔係好明有咩字眼要斟酌. 不過我知佢地要家長同佢地一個概念先會考慮收唔收.
:-D

民房

My little girl is studying in International class in Anchors as well. Her class teachers are 1 chinese and 1 ghost. I know that Chinese teacher teaching in Anchors for few years already. She tells me every detail about my little girl. My little girl can sing so many songs from school, I am so happy about this. My little girl told me that some classmates not going to school usually. She said, someone is in Canada, someone is in Japan.(maybe my little girl is dreaming) But, if they not going to school usually, how can they learn things at school??? hahaha...

大宅

YuYuMother

我囡囡讀IN3都想知你囡囡主流班學同我囡囡國際班有什麼分別,佢寫中文字不是太多,可吾分享下佢學的咩呢?

水晶宮

cchan,

佢學好多野架喎~~~~

好似今個星期寫41-50數字, 會做推理練習, 普通話, 英文學左: Elephants/Tigers/Giraffe etc. 中文認字: 魚, 小朋友, 猴子, 大象. 寫字: 小, 早, 草, 木

複式洋房

JonasMaMa,

你仲記唔記得我呀?問你Kids ABC好唔好那個mami呀!

我幫我個女報o左安基司,19號interview呀,我報下午幼兒班,希望收啦!

在另一個topic,亦有問過你英藝掂唔掂,最終我都決定選安基司,希望個女開開心心上學去。

複式洋房

我報主流班,原因係for easy to 上小學,中文比英文難學好多,我想BB學好D中文。我個女現在16 months,巳懂說a-z,one to ten和1-10。所以英文方面我不用擔心她,反而我擔心她中文。

安基司我跟朋友去接仔仔(k2)時睇過,地方好clean和光猛。D檯和橙好以玩具咁,同平時D有少少唔同。D老師、亞姐有制服著,你可以分出誰是老師,出誰亞姐。雖然好似商業化D,但我覺得有制導好D。我個fd個仔仔話讀得好
happy!放假都掛住反學。我個fd都好滿意。

唔知仲有冇mami補充一下?

大宅

YuYuMothe

你囡囡都寫好多字喎,做什麼推理練習呀,我囡囡無喎.
你去唔去christmas party呀

水晶宮

係呀, 佢都識幾多字架... 除左平時係學校學之外, 我地自己係屋企都會教佢架. :mrgreen:

至於推理練習, 例如: 一幅圖有6個生果, 佢地排列次序係apple, orange, apple, ?, apple, orange. 小朋友就要劃番個orange落答案欄囉.....有好多種唔同題目架, 呢個係其中一種. :-P

我會去Christmas Party呀, 因我囡囡今年有份表現. 你去唔去呀?

大宅

YuYuMother

你囡囡表演什麼呀?
Christmas Party 太貴啦,我將的$同佢去disney,因為太成日話儲$去呀?
你囡囡上星期三有無outgoing呀?

男爵府

我囝囝今個sat去安基司interview(N1), 唔知係咪同時間可以參觀埋學校呢 ? 我今日打電話去問佢地, 佢地又答得無0兩可 ? 有無媽咪知道詳情呢 ? 大家share一下呀 ! thanks ! :-P

首頁
12345...10

尾頁

跳至