自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

講錯左應該係使唔使同個孫〝女〞咁計較?!如果果個係孫應該唔會有事發生了。

以前冬至果餐都係一家之主〝老爺〞俾錢跟住同兩個仔全家一齊去食飯,後來咁岩阿女係冬至出世,之後如果冬至當阿女生日,咁佢的生日利是就只會係其他堂兄弟的3折,象徵俾封。再唔係就提早農曆生日俾,咁冬至果日就會當唔係佢生日,最好笑係重要扮唔記得!跟住由大伯安排去邊食飯。

我唔想個女年年利是要收得少過人,更唔想個女生日要扮唔記得及由其他人安排食飯,但我亦唔會自己俾錢請食飯,因為只要係我選的食肆,都會一路食一路聽大嫂彈幾唔好食,我唔想俾錢請呢d人食飯,而且不嬲各自的小朋友生日都唔會叫對方一齊食飯,原本諗住如果係冬至老人家要一家人一齊食飯就勉強去啦!點知佢地要同阿女咁計,所以我決定左我一家自己去慶祝,開開心心同阿女過生日算了。

呻完啦!

男爵府

提早農曆生日俾利是是否都打折?

男爵府

回覆 bellelau 的帖子

農曆生日俾利是唔會打折同佢地孫一樣,只係如果冬至要當過節兼阿女過生日就打折,其實以往係唔係都要去食飯的,依家順便同個孫女慶祝埋生日都要咁計。仲要唔係老人家為左要慳錢,如果係為錢我都冇所謂,但佢地本身有錢根本唔自在呢d。

男爵府

回覆 好人 的帖子

咁嗰日(農曆生日)係咪一定要妳請食飯架?

大宅

我從來唔知我奶奶比幾
多生日利是錢比我叔仔既仔女,
比幾多係佢既事,
我一樣咁心!
你唔理就唔會唔開心,
你唔開心因為你都計算緊!

sasa0208    發表於 11-12-22 08:45
monpetitbebe  agree, 唔好咁計較啦!  發表於 11-12-22 05:01
KARYKARYKARY    發表於 11-12-22 00:39
daishidoi    發表於 11-12-21 23:53
wonderlulu    發表於 11-12-21 19:45
長者    發表於 11-12-21 13:53

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 回覆:好人的帖子

樓主你又何必計較人地比幾多你女?利是只是形式上的心意,如果要從面值上計較,也會扭曲了孩子的價值觀。當然,我也明白你好激氣如果係我,也會不出席冬至的飯局既,或者要求提早做冬。

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

男爵府

回覆 bellelau 的帖子

唔使

bellelau  咁奇怪?咁提早做囉~  發表於 11-12-21 09:01

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:好人 的帖子

一,老人家俾一蚊又好、一千蚊都好,都係心意一份,你去跟住計,咪同佢一般見識?!

二,既然道不同不相為謀,如果你冇估錯夫家啲人嘅想法,往後無謂再一齊食喇。

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

陪月勳章

回覆:使唔使同個孫咁計較?!為左阿女我決定左............

做冬好緊要!唔出席會唔會

男爵府

回覆 LUON 的帖子

你講得岩,我係計較緊,我計較左10年,因為我唔想我生的係女,就咩都要男孫有,個女孫先可以有,男孫冇的女孫咩都唔使諗,心裡面只係越來越覺得女孫唔係草,越冇人錫,我就自己錫。

男爵府

回覆 tsznok 的帖子

岩一毫同一仟都係心意,我計較的其實都係心意,其實因為平時老人家有很多偏心的地方,可能因為咁,所以我凡事都更唔想我的小朋友要咁過,記得我奶奶以前常對我個女講〝你係個女仔來者,要認份d〞(可能係講俾我聽),自此我心中的諗法係,係女都係阿媽的寶,我唔會俾佢有咩不如人。

nisha  你係個女仔來者,要認份d - if someone say it to my daughters, then never see them again.  發表於 11-12-22 10:58
Elefant老婆  奶奶晌個心抱面前咁同個孫女講,有冇撹錯!佢本人認咗份未?!  發表於 11-12-21 11:53
BigB大B  咩女仔就要認份 d ~~~ 神經....  發表於 11-12-21 09:54
leechansandy  如果是我,我聽到後,會立即問她甚麼是"認份"?答得不好,以後不用來.  發表於 11-12-21 09:29

大宅

回覆:好人 的帖子

有時真係唔明老人家諗咩,我女女今年第一個新年,老爺話封500比佢,之後又話,如果我再生多個,果個封1000……大細超到咁,我點敢生多個丫

Sallyb1a  大家都唔會放上心. 費事講黎講去, 越講越唔開心, 我囡囡超聽話. 99都好錫.  發表於 11-12-21 12:50
Sallyb1a  我99勁D, 佢話我生個仔送隻"鑽撈"比我添. 當然我無理佢啦. 大家都唔會放上  發表於 11-12-21 12:50

侯爵府

使唔使同個孫咁計較?!為左阿女我決定左............

我6299簡直完全忘記佢個孫有生日添:;pppp:
唔緊要啦,如果係我,會拎d利是食返餐算,
佢地計咪又得佢地計lo,最緊要自己錫仔女咪得

黑白豬  same here:;pppp:  發表於 11-12-21 20:13
onon2000  我亞囡年年都無生日利是  發表於 11-12-21 15:01
KT0603  我奶奶都係,我仔仔唔係年年都有生日利是tim.  發表於 11-12-21 12:53

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

有偏心就人之常情, 你控制唔到人, 唯有你自己係100%錫你個女, 呢樣就控制到.

你唔好再諗咁多, 唔係就越來越唔開心, 越來越唔想見佢地, 你老公就越來越難做.

試諗下, 你自己媽咪如果有仔, 佢都可能會錫仔多一點, 好多亞媽都係錫仔, 個女係照顧自己, 但佢自己就照顧個仔, 都係好唔公平.

冇謂諗太多.

xmas 開開心心 ^^

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

好人 發表於 11-12-21 08:30
講錯左應該係使唔使同個孫〝女〞咁計較?!如果果個係孫應該唔會有事發生了。

以前冬至果餐都係一家之主〝老爺〞俾錢跟住同兩個仔全家一齊去食飯,後來咁岩阿女係冬至出世,之後如果冬至當阿女生日,咁佢的生日利是就只會係其他堂兄弟的3折,象徵俾封。再唔係就提早農曆生日俾,咁冬至果日就會當唔係佢生日,最好笑係重要扮唔記得!跟住由大伯安排去邊食飯。

我唔想個女年年利是要收得少過人,更唔想個女生日要扮唔記得及由其他人安排食飯,但我亦唔會自己俾錢請食飯,因為只要係我選的食肆,都會一路食一路聽大嫂彈幾唔好食,我唔想俾錢請呢d人食飯,而且不嬲各自的小朋友生日都唔會叫對方一齊食飯,原本諗住如果係冬至老人家要一家人一齊食飯就勉強去啦!點知佢地要同阿女咁計,所以我決定左我一家自己去慶祝,開開心心同阿女過生日算了。

呻完啦!
樓主你明唔明, 其實呢句先至係重點.
一, 中國人冬大過年, 做冬係最大, 冇理由被一個小朋友生日喧賓奪主.
二, 既然大家都冇互相慶祝生日, 點解你個女適逢在冬至當日生日, 就要其他人一家大細同呢個小朋友(你個女)慶祝呢? 其實你老爺/奶奶將你個女生日"淡化"做法係啱, 唔會得失其他人. 只係你太在意個女生日, 所以你覺得佢哋對你個女唔好.
三, 利是多寡, 不予置評. 你只提到三折, 我反而想知係幾多. $1003折, 得$30, 就係人都唔開心; $3003折都有$100, $10003折有$300呢! 小朋友算好多了.

我覺得最好係自己同小朋友提早慶祝生日, 唔好預佢哋囉(反正佢哋都唔興同小朋友做生日)~ 做冬還做冬, 唔需要比全世界人知當日係你個女生日.

BoboB  同意!!  發表於 11-12-22 04:13
vickilau    發表於 11-12-22 01:07
KARYKARYKARY    發表於 11-12-22 00:42
Chowying  生日無得揀過喎, 而且做冬唔去又會比人話.  發表於 11-12-21 17:18
ipipipip  我覺得樓主係咁計架 佢女冬至利事-其他人冬至利事=其他人生日利事的三折  發表於 11-12-21 12:31
991129  Agree  發表於 11-12-21 10:18
moonychan  你好清楚, 講中晒. 我好同意你咁回.  發表於 11-12-21 09:38

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

好明白你的心情, d人(親戚)又係當我個仔係草, 初時都好嬲, 但後來都看化了, 只要自己錫個仔, 其他人不理也罷, 唔駛上心

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

好仔/女不論爺田地, 我從來唔理呢d嘢, 老人家俾幾多係佢地既嘢, 仔女有父母愛錫已夠, 其他人係額外既祝福...
俾我, 照同佢地去食飯, 女女生日再自己一家另外慶祝lor
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

算啦! 咁少事! 你地一家人已經係一個個體, 同其他大伯6299就隔左一重, 佢地利事點封法唔需要咁計較, 利事嘅野唔在乎入面係幾多$ & 人地收幾多你就要收返幾多, 佢地點安排食冬至飯你都唔需要勞氣, 你地一家人出席就是了, 至於你女女生日, 你地自己一家人慶祝係最開心, 千萬唔好咁順便連埋冬至飯一齊慶祝!

lee個世界就係唔公平, 男女就係咁唔平等, 何況係老一輩呢!

neko138  AGREE  發表於 11-12-21 09:38

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

你自己都講,你大伯嗰啲,都係唔會一齊同仔女慶生既!如果你自己想同女女正日搞,又唔一定要夜晚食飯先算姐!日頭去玩,開個生日會,未又一樣!

我6299孫多,根本唔好話孫,連只有三個仔女,佢都唔記得佢地幾時生日.你16299有封利事仔,已經叫做好好架啦!(唔止我6299,連我爸媽,喺我2個仔生日,都無利事架!因為佢地根本無記住)

反正年老一輩,都係做農曆既!農曆有封利事仔咁未得囉!

個女係你既,你鍚未得囉!十隻手指有長短,或者你生多個BB,你都會有偏心呢!

首頁

尾頁

跳至