自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:使唔使同個孫咁計較?!為左阿女我決定左............

究竟妳個女做冬嗰日係農暦生日定西暦生曰呀?

好人  西曆  發表於 11-12-21 12:54

男爵府

回覆 ipipipip 的帖子

我明,我都努力緊,唔重視我地的人,我都唔使將佢對我地的做法放係心,只係我的境界仲未做得好,尤其當老人家有事一定第一時間要我地幫時,我有時會諗到〝有事鐘無艷冇事夏迎春〞............

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

唔啱咀珍....唔好去...LAW...大細超....周街都係...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主算吧,十隻手指有長短。人有偏心好正常,最緊要自己同老公錫咪得囉。

我都覺得老人家係錫長子多啲,所以長子(或長女)放個屁真係香啲(可能都有例外)

唔好唔開心,相信呢度BK好多媽媽都有經歷過老人家偏心嘅事。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

唔公平,呢個世界本來就唔公平架啦!係鍚晒啲男孫咁又點?你鍚個女未得囉!而家由頭到尾都係你諗既,你諗當人會無人同你女女講生日快樂!就算之前已收利事,做冬當日唔會當係同佢慶生,都唔代表無人會同佢講生日快樂!

就算無,你又會知你個女會認為唔公平?你個女幾大呀?!你咁介意如果做冬當日收咗利事會3折.但係佢地會同女女講生日快樂,而令女女開心啲既,不過又唔想將來佢發現某一年利事少咗,咁你未你放番少咗既錢落去囉!!

你又知你唔去做冬,同女女去食生日飯,佢就一定會更開心?!而且你話你想唔去做冬,呢樣係你同你老公既共識?定係你自己諗既?你有無諗過,你咁做,你老公又幾難做?!

你為咗你所謂既公平,你認為個女會因為咁而開心啲,但係你破壞咗中國人既冬大過年呢個節日飯.呢個節日,喻意一家人齊齊整整!

禁止訪問

男爵府

我呀婆呀公都好偏心佢地唯一的孫仔, 或者係外孫仔, 我呢D外孫女佢地對我未算差但係我細細個都知有分別. 不過我對呀婆無咩野, 到大左都仲成日同佢飲茶, 但係佢最愛的孫仔同外孫仔就好少理佢. 所以佢宜家好錫我, 成日私人過D金器俾我
老人家點偏心D孫仔, 佢地好快就知押錯注
同埋唔好俾小朋友知啦, 佢地記得會唔開心的

Yukyuk  呢D野係緣份,沒有理性,只有感性!  發表於 11-12-22 09:04
KT0603  "押錯注". 好到位的形容.  發表於 11-12-21 13:52

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

樓主, 我好明白你啲想法, 計較又如何呀, 計較只係做人做事清清楚楚, 我唔佔你便宜, 你亦唔好佔我啲. 為左個女, 唔好同佢地做冬啦, 唔通要個女一世冇生日. 唔好唔開心, 祝你囡囡生日快樂
總有離別的時候

男爵府

引用:通常我仔仔放學就去我奶奶家,我放工就接他.

原帖由 KT0603 於 11-12-21 發表
通常我仔仔放學就去我奶奶家,我放工就接他. 幾年生日我奶奶都不聞不問,我唔提靜靜接他就算,晚上和老公同仔 ...
你真係好勁,比我就會嬲,我奶奶都係唔會記得我2個仔既生曰,就算我老公係長子又如何,仲要係最孝順嗰個

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉,老一輩係偏心d

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+11-12-21+發表通常

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

一家人食餐飯 唔好咁計較啦

男爵府

Chowying 發表於 11-12-21 17:29
樓主, 我好明白你啲想法, 計較又如何呀, 計較只係做人做事清清楚楚, 我唔佔你便宜, 你亦唔好佔我啲. 為左 ...

每當我地有事需要人幫手,佢都話大仔兩公婆要返工佢要湊孫(18及12歲的孫要湊!),而每當兩個老人家有事,佢地都會話大仔兩公婆要返工,叫我老公幫手,係大仔要返工,兩公婆返4份工,因為有99幫手湊,而我地就連病左想叫佢幫手都好難,所以我話佢有事鍾無艷無事夏迎春!!!

男爵府

Chrisdindin 發表於 11-12-21 13:48
老人家點偏心D孫仔, 佢地好快就知押錯注
同埋唔好俾小朋友知啦, 佢地記得會唔開心的
我從來唔會係小朋友面前話邊個唔鍚佢地,但我兩個小朋友都好清楚,除左因為佢地自己的感覺外,亦因為我99曾經幾次當面對我大女話〝4個孫我最唔錫係你〞,事源我當時坐月新請的工人又未熟路,請99來幫手帶大女去坐校車,佢好唔願因為佢想去送大伯的仔返學,但我地又真係冇人手,於是佢日日都對大女發脾氣,連佢要幫大女著校服,大女話自己識著,佢都好惡死話〝4個孫我最唔錫係你,你唔聽我話〞,之後都講過幾次,當時大女只係幼稚園,到依家佢地係大女心中好似外人咁,外人的意思係,如果我兩公婆唔係度而佢有咩需要,佢都唔會叫我99幫手,直至見到我地先講。

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

算啦,唔好擺0係個心度喇,你自己愛錫囡囡已足夠,其他人想法你控制唔到架嘛,無謂努氣。
我老豆生左我咁耐都冇記過我幾時生日,冇同我慶祝過,相反就好落力比錢同我0的堂細佬妹慶祝。咁我咪仲激氣,連自己老豆都係咁...所以你唔好唔開心喇。

男爵府

cotychan 發表於 11-12-21 13:05
唔公平,呢個世界本來就唔公平架啦!係鍚晒啲男孫咁又點?你鍚個女未得囉!而家由頭到尾都係你諗既,你諗當人會 ...

絕對唔係我個人的諗法,因為幾年都係咁,至於利是,第一年我自己加夠俾個女,第二年我同大女講將佢的利是加妹妹的再平分(因為我想教大女同個妹分享)............依家老人家都會直接將利是俾佢,佢知佢少過姐姐,阿女唔知咩叫做冬,只係由姐姐畫緊生日卡俾佢時,佢就日日數住佢生日,佢好期待,因為姐姐生日早佢一個月,佢都等緊生日一樣咁慶祝,我以前都試過農厝同佢慶祝左先,後來有時我老公的阿嫂話佢唔得閒,咁就冇出去一齊食飯了,今年佢地又係冇提過而農曆果日又唔得閒,一心諗住冬至日同個女慶祝,點知62尋晚又話大新抱得閒,大仔話要去食佢地鍾意的那間中菜........我老公前後3次提左阿女生日,62扮聽唔到,諗起往年的經驗,我地決定左自己同個女慶祝,今日我老公同佢父母話之前應承左個女點慶祝的,佢地亦冇話要來,到時我都會叫我老公打俾佢地叫佢地來食蛋糕,來唔來佢地的事。至於〝中國人既冬大過年呢個節日〞,對佢地來講係無所謂的,即使團年飯佢地都可以唔一齊食,其實我老公屋企好怪的,生日佢地最重視,團年飯佢地只當一個一齊食飯的理由,佢地仲試過去同大新抱外家一齊團年(佢地俾錢,因為大新抱想去外家人過,老人家又想同孫過,)而99的契仔又來同我地一齊團年..........總之好怪!

翡翠宮

畀面勳章

食蛋糕都唔駛叫佢地啦,自己一家人慶祝就算。人地都冇心,何必要大家做場戲。
日日是好日

禁止訪問

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:Quote:好人+發表於+11-12-21+08:30+講錯左

子爵府

回覆 好人 的帖子

可能有好多事加起嚟, 令樓主好吾開心. 我自己舊曆生日係同我阿公同一日生日, 年年阿公的仔女同孫都要/會同佢慶祝食飯, 個個都知我都係個日生日, 但從來吾會有人同我講生日快樂, 所有人都好似吾記得, 可能大家都覺得長輩係主角, 我都習慣, 最好吾好提, 因為我地都無為其他老表慶祝. 阿公死左之後, 連阿媽都成日吾記得我舊曆生日.

男爵府

mechu 發表於 11-12-22 00:02
算啦,唔好擺0係個心度喇,你自己愛錫囡囡已足夠,其他人想法你控制唔到架嘛,無謂努氣。
我老豆生左我咁耐都冇 ...

其實我都唔係好重視生日,我阿媽以前要返工都成日唔記得我的生日,我都冇咩唔開心,知佢心錫我麻得囉,我唔開心的係我62、99任何事對兩個女都當係草,咁岩今次遇上生日,所以用生日來講,我都明我唔使將人地點對我女的事放係心,但我未完全做到,可能因為我地同老人家同大伯住得好近,就算唔想都會常接觸,常見老人家咁對兩個女所以心情有時仍會唔好,而且老人家咁做亦已或多或少影響左我大女的心理。

首頁

尾頁

跳至