跳至

首頁

尾頁

民房

4歲 - 邊間學校好

我們是香港人, 老公在澳門工作以一段時間, 現有意想明年一家三口搬來澳門住. 亞仔到時4歲, 請問澳門,

伯爵府

Re: 4歲 - 邊間學校好

先要看你住係澳門,到乙水仔囉~~

再找學校~如果真係想在澳門讀書的話,出年三月份大部份學校都會招生的~~

係啦~月希,也是香港人,她的仔仔現在係澳門讀緊k1,所以你有什麼問題,我想月希也能幫到你的~ok~~~

民房

我聽人講培正或 The International School of Macao 都好, 但兩間都唔同, 唔知點揀.
又唔知澳門培正同唔同香

侯爵府

wcma
培正同 The International School of Macao係好唔同o既學校黎架, 要睇下你想要咩類型o既教育, 培正係好傳統o既學校, 壓力會好大, 好多功課同好多測驗, 同埋佢係k2開始o既, 一班o既人數都會幾多下.... (但係唔係咁易入)

The International School of Macao就係國際學校, 會open d, 壓力冇咁大, 教學方法會活d, 同埋我上年朋友個仔係個度讀, 全班(k1)得8個人, 咁少人, 好唔好就見人見志啦~~ 佢由k1開始就有, 但係學費就唔平law....

伯爵府

培正我唔知難唔難入,但要足四歲和有K2才收生囉~~
如果父母或有兄弟姐妹讀,好似係優先處理囉~~

民房

請問你

男爵府

[quote]
wcma 寫道:
請問你

侯爵府

我唔係知好多, 但係我盡量啦, ok?

首先, 聖保祿學校都ok, 我都有諗過比囡囡去個度讀, 因為佢教學方式都幾活, 但係就好多人一班, k1我唔知, 但係我有個月友個小朋友係個度讀, 佢話成60人一班......

濠江中學附屬幼稚園係紅底學校, 要睇你鐘唔鐘意啦~~

培華係一間好雜o既學校, 人地踢, 佢就收, 所以唔好諗啦~~

聖公會小學, 我自己都係聖公會教緊, 佢教學都好活, k1一班大約25人, 小學一班大約30人. 呢度好有internaitaional feel, 因為好多唔同國籍o既學生, africa又有, scotland又有, 真係咩人都有~~ 但係有樣野, 有d媽媽學得好, 有d覺得唔好, 係佢冇咩test, 冇正式exam, report冇分數o既, 亦冇名次, 小朋友就會好開心, 但係有d家長就會覺得唔夠test同exam, 又唔知佢小朋友係班上係咪最叻咁law~~

聖公會(澳門)蔡高中學都唔好諗啦~~ 係人都收架~~

以上只係個人意見~~ 唔好介意~~

民房

stephenietam
請問什麼係紅底學校? ?-(

侯爵府

紅底學校... 我唔識講呀, 姐係會唱中國國歌個d 呢.... 你明唔明呀??

伯爵府

紅底學校~~咪係親中國的學校囉,如濠江,勞校等~~~~

禁止訪問

伯爵府

gina係老師,佢d小朋友係free架~~

今年我囡囡係到讀,第一期交在13260元,第二期未交,我想差唔多咁多錢卦~大約一年二萬七千到囉,包學費,school bag,雜費etc~~~

侯爵府

聖公會大約2萬幾一年, TIS(澳門國際學校)就5萬蚊倒啦~

首頁

尾頁

跳至