跳至
[2005年] 奶粉

首頁
12345...8

尾頁

禁止訪問

奶粉

大宅

Re: 奶粉

您囡囡係咪吽牙仔呀 ? 係就轉咩奶粉都無用, 因我之前轉過好幾隻, 發現轉奶粉都唔係最有效. 一係就餵密d啦 !

禁止訪問

大宅

heiheima05 寫道:
吽牙仔會吾食奶的??
我已經餵得幾密除了食粥仔外,三個零鐘就比奶她食,但成日都食吾到十二安奶>_<“
你轉過邊幾隻奶粉呢,雪印好吾好架??

heiheima05:

吽牙牙肉痛, 無胃口食奶.

Joycelyn

大宅

聽講自從日本雪印條生產線出事後, 搬左去第2樹做, 家陣唔係o係日本製造, 日本人依家唔飲雪印.

我個囡飲過 :
1) 心美力(出世到兩個月, 因好惹痰, 所以轉)
2) 安嬰兒(飲左三日, 大便唔掂)
3) 能恩ha (飲左兩至三個月, 大便好兼好長肉, 可惜唔知係咪個囡唔鐘意佢隻味, 有d苦, 定係佢厭奶期)
4) 森永(阿囡都唔肯飲, 兼成日 "lai" si, 因阿囡要去poo poo時會唔唔聲的, 但飲佢無唔唔聲)
5) s26 (飲左兩, 三餐, 阿囡都好似對佢無咩feel)
6) 恩美力 (飲左兩, 三個月, 發現阿囡有d濕疹/膚敏感, 所以想轉日本奶粉)
7) 明治大仔 (九個月至現在, so far okay)

有無嚇親您呢 ?

另外您個奶樽 '洞'係咪細得濟呀 ? 因為bb係呢個時侯, 吽牙仔, d牙肉腫, 無咩力去 吸奶奶, 所以要留意吓係咪可以比大d洞既奶咀bb飲, 不過要確保bb唔好 濁親.

吽牙仔會吾食奶的??
我已經餵得幾密除了食粥仔外,三個零鐘就比奶她食,但成日都食吾到十二安奶>_<“

大宅

仲有, 您有無煲開奶茶或者紅蘿蔔粟米水比bb飲呀 ? 可以清熱氣, 去bb個胃d奶積.

開奶茶可以三個星期煲一次, 紅蘿蔔粟米一個星期煲兩次.

bb飲左呢d所謂涼茶, 飲奶會乖d

禁止訪問

大宅

最明顯既唔同係.... 雪印貴好多羅 , 同埋雪印家陣係澳洲做, 即同香港思敏兒差唔多, 只係多d dha羅.

而明治係日本最多bb飲既奶奶, 阿囡飲左無咁熱氣. 另外我貪佢大仔可以飲到3歲, 唔駛又要轉, 3號仔咩4號仔.

若您honey唔想煲開奶茶, 就最好揀日本奶粉, 因為無咁熱氣.

我係余仁生買一包包的開奶茶黎煲, 好過係藥材舖"執", 起碼方便d又乾淨d, 雖然貴d. 您可以考慮吓啦, 唔駛您honey覺得麻煩.

紅蘿蔔粟米水好易煲o者, 一個紅蘿蔔加2或3個粟米一齊煲一個多小時. 我會用d 紅蘿蔔粟米水做粥仔湯底 或要黎 溝米糊, 跟住blend左d紅蘿蔔粟米做粥仔或糊仔餸. 開頭煲會覺得好麻煩, 但做多幾次, 就好快手, 唔麻煩架, practice makes perfect

吾該晒你呀 :lol: 呀。你好厲害 厲害試過咁多隻奶粉。
我無煲紅蘿蔔粟米水架,點煲的??間中我煲粟米芯,燈心花及扁豆衣水囡囡開奶咋∼∼∼我老公好煩架,話吾好煲開奶茶比囡囡喎 :cry: 喎

雪印同明治有咩吾同呢??

禁止訪問

大宅

heiheima05,

唔駛客氣啦, 我好鐘意同人分享, 大家都係新手媽媽, 好多野學.

另外, 藥房無得買架, 日本仔唔比自己d奶粉出口. 您可以去日本百貨公司買, 但貴好多.

或去下列地方買 :
1) http://www.re-on.com.hk/baby.php?c=16
(建議您買旅行裝, 萬一您囡囡唔鐘意飲, 或您覺得唔適合, 您可以轉售或送比人, 唔駛side左d奶粉. 我已經side左好多, 另外您只要登記入re-on做會員, 之後係網上落order, 跟住佢地就會打電話比您, 同您跟送貨安排等等)

2) http://www.egljmart.com/product/BF
(我地見阿囡對隻奶粉無咩唔滿意之後, 就真係決定轉, 於是係樹買, 是上門買的, 我買之前, 打過電話問佢地來貨等等, 佢話d貨佢地直接從日本代理訂的, 然後用船送來, 依家仲做緊特價, 平過re-on).

總括而言, 日本奶粉好滑, 同埋飲完支奶個奶樽係好清, 唔同我試過其他d奶粉, 搞到個奶樽好混濁 <--- 呢樣係我個工人留意到話比我聽的. 即証明奶粉入到bb個胃仔會係點啦 !

希望以上幫到您.

大宅

至先之前轉2號仔時問吓你先啦
[quote]
薳然媽媽 寫道:
聽講自從日本雪印條生產線出事後, 搬左去第2樹做, 家陣唔係o係日本製造, 日本人依家唔飲雪印.

我個囡飲過 :
3) 能恩ha (飲左兩至三個月, 大便好兼好長肉, 可惜唔知係咪個囡唔鐘意佢隻味, 有d苦, 定係佢厭奶期)
4) 森永(阿囡都唔肯飲, 兼成日 "lai" si, 因阿囡要去poo poo時會唔唔聲的, 但飲佢無唔唔聲)
5) s26 (飲左兩, 三餐, 阿囡都好似對佢無咩feel)
6) 恩美力 (飲左兩, 三個月, 發現阿囡有d濕疹/膚敏感, 所以想轉日本奶粉)

有無嚇親您呢 ?

另外您個奶樽 '洞'係咪細得濟呀 ? 因為bb係呢個時侯, 吽牙仔, d牙肉腫, 無咩力去 吸奶奶, 所以要留意吓係咪可以比大d洞既奶咀bb飲, 不過要確保bb唔好 濁親.

[quote]

大宅

細露,

hehe, 我之前都有同您傾呀, 不過個時我未知咁多關於日本奶粉既野, 都係最近係 '嬰兒醫護" 同 "嬰兒食譜" 刨返黎咋 (因為打算幫阿囡轉明治, 轉之前 '咪' 吓書咁羅 ).

柏熙飲2號仔 okay嗎 ?

之前您問我薳然係6個月就轉2號仔恩美力, d 便便得唔得, 我個時答您話一日兩次, 幾okay, 後來薳然飲左2個月, 有幾次我發現佢d poo poo 有成10幾20粒 (好似bb芝士波咁大粒), 係咪好 屈突呢 ? 之後我有好大條道理同老公講, 又要幫阿囡轉日本奶粉

大宅

薳然媽媽,
你咪左書喇, 咁等我考下你先 睇左你講雪印, 森永, 明治,
可否講埋和光堂呢?

柏熙飲a+2號仔便便都冇乜大問題, 係好似你咁講, 飲完個樽
比較濁, d奶粉難溶囉 :lol:

薳然飲恩美力時d便便既粒粒係咪奶粉黎架?

大宅

細露,

講和光堂 hehe , d 人話不願致評呀, 因為都無咩日本人飲和光堂喎, 所以我無料, 所以佢係最平個隻日本奶粉.

另外, 我好少聽人講話bb飲日本奶粉有厭奶, 但就只有聽人講話飲和光堂d bb 飲飲吓就唔肯飲, 我有個朋友個bb就係羅.

薳然個d 芝士波波 poo poo 係 真係 poo poo, 唔係奶粉, 可能d奶粉好熱氣, 搞到變左一粒粒.

細露 寫道:
薳然媽媽,
你咪左書喇, 咁等我考下你先 睇左你講雪印, 森永, 明治,
可否講埋和光堂呢?

柏熙飲a+2號仔便便都冇乜大問題, 係好似你咁講, 飲完個樽

大宅

薳然媽媽 寫道:

我個囡飲過 :

有無嚇親您呢 ?

[quote]
吽牙仔會吾食奶的??
[/quote]

薳然媽媽:

嘩! 薳然飲過甘多隻奶粉啦.

Joycelyn

大宅

細露 寫道:
薳然媽媽,

[/quote]

細露:

欣廷都係飲 A+2, 但佢飲完個樽又無比較濁, d 奶粉難溶喎. 如果佢飲 6 oz. 奶, 我會落 2 oz. 熱水, make sure d 奶粉係溶晒的.

Joycelyn

禁止訪問

大宅

Joycelyn,

係呀,所以我咪問有無嚇親您地羅.

Joycelyn 寫道:
[quote]
薳然媽媽 寫道:

我個囡飲過 :

有無嚇親您呢 ?

[quote]
吽牙仔會吾食奶的??
[/quote]

薳然媽媽:

嘩! 薳然飲過甘多隻奶粉啦.

Joycelyn [/quote]

大宅

heiheima05,

唔好比叻叻我啦!查實最唔啱係我,成日幫個囡轉呢樣轉個樣 ,雖然我太陽星座係金牛(唔願改變) ,但係我月亮星座係水瓶,所以成日好飄忽,要改革,改革,改革,改到最好,尋求突破,個囡有個咁既阿媽,搞到佢都係咁樣,我工人話個囡日日新款,衰野似足我羅

不過講番轉頭,明治真係幾好架 ,希望您囡囡都一樣歡喜

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至