跳至

首頁

尾頁

大宅

你地重了幾多磅

我而家25周咁上下,重了約9磅,22周時在私家醫生照過detailed scan,話胎兒一切正常,但我1號去健康院覆診時,醫生度我個肚及聽胎心聲,都係話正常無問題,但認為我只係重得9磅太少了,要我兩星期後返去覆診,其實正常應該重幾多呀!

大宅

Re: 你地重了幾多磅

少少補充,因為之前我在私家醫生.照超聲波話我預產期係2月24日,照計而家係23周幾,但政府醫院計我最後月經,預產期係2月15日,所以健康院話我25周,咁我應該計邊一日呢

大宅

噢我個case同你差唔多...初時睇私家話預產期2月16...跟住政府照oscar佢地計1st day of last period, 預產期變2月9... 咁一路都睇私家話bb size 正常, 上次再去產檢問醫生以bb 個size睇究竟預產期跟16號定9號, 咁e生又話9號

依家我26週共重左14磅... 當我起你個周數時都係重10磅到咋, 唔洗太過擔心

正常來講, 3個月之後每星期重1磅, 到生果時應該最少重左25磅, 咁你計下啦...

有時可能你自己本身輕左, 只要bb size 正常就ok
2子之母
該用戶已被刪除

大宅

我上個月22週去健康院, 姑娘話我重左10磅太多喇! 之後每星期只可以重一磅, 但係我上星期磅 (25週) 已經又重多5磅了(total 15 磅), 8/11覆診可能會比護士話!

依家成日覺得肚餓,唔知係咪心理因素呢?
17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

大宅

茵茵:
阿余e生叫我跟2月9喎.... 咁都係1wk者, 冇所謂囉

fiona:
我前日開始, 好易肚餓..之前唔係咁架, 可能bb 依家發緊力長肉呀...
前日朝早食左餅乾, lunch 飲左薯仔湯(照道理係夠飽), 唔到3點就開始食手指餅食到放工....放工坐車時又餓...食完晚飯冇耐食左一個橙一個apple (好飽)...點知到12點幾餓到要食多個apple 先訓得
尋日朝早食左3文治, lunch 竟然差唔多食晒成盒意粉(因為自己覺得過份而食淨幾住咋), 放工時又餓....
今日又係咁囉....
2子之母
該用戶已被刪除

大宅

winn 寫道:
茵茵:
阿余e生叫我跟2月9喎.... 咁都係1wk者, 冇所謂囉

fiona:
我前日開始, 好易肚餓..之前唔係咁架, 可能bb 依家發緊力長肉呀...
前日朝早食左餅乾, lunch 飲左薯仔湯(照道理係夠飽), 唔到3點就開始食手指餅食到放工....放工坐車時又餓...食完晚飯冇耐食左一個橙一個apple (好飽)...點知到12點幾餓到要食多個apple 先訓得
尋日朝早食左3文治, lunch 竟然差唔多食晒成盒意粉(因為自己覺得過份而食淨幾住咋), 放工時又餓....
今日又係咁囉....

我都係甘呀,你屋企食完早餐,返到公司就餓
17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

大宅

茵茵 寫道:
我d時間都幾攪笑, oscar 係28號, 余醫生 都係28, dr lam 1/3.
都幾好 我無乜野confuse .

點解既? 你oscar 唔係都去威院做咩?
果時約oscar姑娘問我last period日子...話要計第一日喎... 咁就幫我book左個日子做oscar囉...
我諗余e生係幫我計last period 最尾果日起計(咁岩就係7日呀)...
不過我依家當係2月9都好, 如果佢遲d出世我又唔怕, 早又唔會早好多(至好就過左年先啦)
2子之母

複式洋房

你地又好啦重得甘少,我由有左到而家重左20磅,不過d 朋友及同事話吾覺,但係我吾係食好多野,同以前未有1樣,因為我本身好細食,吾知點解都可以肥左甘多既

大宅

同事日日見住唔覺架... 自己就最覺肥左去邊
2子之母

別墅

我都係重左十幾磅,但我d fd 都話唔覺,但我d皮膚就慘了,我成塊面係咁出暗瘡呀,我有bb之前從來都唔出暗瘡,頂籠蒲完幾晚先出一兩粒,而家間直幫我出晒十年要出既暗瘡 :-( :-(

男爵府

我18lbs

大宅

就係因為被醫生迫我兩個星期返去覆診,呢兩日我真係食多
該用戶已被刪除

複式洋房

now 24 wk: 重了30lb (estimated weight of bb:1.7 lb)

past records:
21 wk: 重了25 lb
19 wk: 重了23 lb
16 wk: 重了15 lb
15 wk: 重了13 lb
13 wk: 重了11 lb
12 wk: 重了10 lb

Due date:
16/2/06 (by last day of period)
18/2/06 (by ultrasound)
因過期居留成個星期,催佢又唔出嚟,結果俾人逮介出境(肚). 26/2(出世) 3.885kg 8.55lb 2/3(5 days) 3.76kg 8.27lb 28/3(1 m) 4.71kg 10.36lb 2/5 (2m6d) 5.80kg 12.76lb
該用戶已被刪除

複式洋房

茵茵:
未呀! 月尾先覆診, 我唸到時先要飲, 前幾次驗尿都ok wow.

我都唔知點解咁重, 但我未有之前係underweight, BMI得17.4(正常20), 即係比正常輕13-15 lb, 算啦安慰自己當我只係重咗20 lb(i.e. 30lb-10 lb)
因過期居留成個星期,催佢又唔出嚟,結果俾人逮介出境(肚). 26/2(出世) 3.885kg 8.55lb 2/3(5 days) 3.76kg 8.27lb 28/3(1 m) 4.71kg 10.36lb 2/5 (2m6d) 5.80kg 12.76lb

大宅

話! 乜你哋重得咁多ge? 其實懷孕前到生, 最好重廿多磅. 太多的話, 重晒係自己度, 減又好難減, 至怕有糖尿及難生d. 如果肚餓就食麥皮啦, 健康d!

可能我本身偏廋及唔多吸收, 就算今次第二胎, 而家24週, 都係重得7磅多dd. 不過好在阿b正常size, 所以都無咁驚!

大宅

我上個月都問醫生, 正常來講一個孕婦到生既時候, 總共應重幾多... 係 25-30 lb, 不過醫生話好多人都唔止重咁多囉...成日怕唔夠重
我計過, 如果我每星期重1磅, 到40週時都total 重28磅呀
2子之母

首頁

尾頁

跳至