懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

10月尾 至 11月頭法國醫院爆到七彩, 請問有無人知浸會醫院既情況係米好 D.

10月尾 至 11月頭法國醫院爆到七彩, 請問有無人知浸會醫院既情況係米好 D.

因為今日有位 11月份媽咪今早 10:00 生完, 到 2:30PM 都
未有房可以比到佢....而且佢而家係住係普通病房 & 仲要
waiting list 7 張床有人出院先到佢.

唔該最近係浸會生 BB 既媽咪分享下.
我可能想轉去浸會醫院都未定....

thank you !!!!

mandy

伯爵府

Re: 10月尾 至 11月頭法國醫院爆到七彩, 請問有無人知浸會醫院既情況係米好 D.

有個朋友話我知 :

仁安醫院都係咁爆.....

複式洋房

Re: 10月尾 至 11月頭法國醫院爆到七彩, 請問有無人知浸會醫院既情況係米好 D.

死啦!我12/11係預產期,真係咁full呀!我諗住住六人房呀! :-(

伯爵府

todeardoris

係全院爆滿...頭 & 2 等都無..... :-( :-(

mandy

別墅

唔係掛......我 11 月 12 日 生...........我個doctor, 幫我 book 左手術房........佢無話我知 full booking.

大宅

Oh, my god! I will have my c-section Nov 10th. How come so crowd? I'm planning to take 3 pax room, can I reserve it in advance?

複式洋房

what the......

I don't even know St Teresa Hospital will be THAT crowded......
My estimated due date is 1/1.... should I book the room now?

大宅

吓!我都係11月12日預產期喎,e生比紙我入院時都冇話我知會好多人同冇位架喎.

mansonai,
你點知架?你都好似同我同一日預產期喎.生完都冇位咪好慘囉,我唔想咁呀,我聽日覆診,等我問下個e生先. 你有咩消息再通知我啦!

大宅

Hi Pamila, Greenling, Todeardoris, Mansonwai

All our due date is on next week, please kindly share any update. I will visit my doctor on next Monday, need to confirm w/ him. I don't want to stay in corridor after delivery.... it is so poor!!!

別墅

我明天會見 doctor, 我會問清楚, 到時再話你知

複式洋房

as i remembered all 6-bed rooms were full and only a few 3-bed rooms left when it was mid Oct at STH and i guess there were 1/3 from midland China (guess from the room name tag). I chose 3-bed A bed and the other 2 were from midland and.....I was not happy with the condition (a bit noisy and smelly). Luckily I needed to stay 3 nights only. So check with your doctor to know more about the latest at STH.

伯爵府

各位 :

資料來源係 11月份媽咪既分享 :
一個係 11月1日生開刀, 另一個 11月3日生都係開刀.

1號果個媽咪, 8點入院登記果時無房無床, 到1點做完手術
先有 3 人房有人出院.

3號果個媽咪, 唔知幾點入院. 做完手法10點幾到2點幾都
無房無床. 姑娘祗係送佢去普通病房. 佢話 2點幾佢仲係
waiting list 7 張床先到佢.

我今日覆診, 我個醫生都話法國醫院爆到九彩.
:-( :-( :-(

大宅

Does your doctor advise you to reserve in advance?

伯爵府

doraemonj

我醫生話手術室一定有得 BOOK. 至於, 做完手術.
醫院一定會第一安排比已做手術, 其次係已辨入院作動緊
既媽咪.

如果林住順產既又點 BOOK 定呢 ?? ?-( ?-(
妳都唔知邊日生 ??

MANDY

大宅

mansonwai
咁你有冇問e生其他e院情況呀?你又話想轉去浸會?

複式洋房

屎啦!我都有d驚添!!點算呢~~
醫生話我可能都會早dd催生添!!真係要下星期問下醫生先呀!
[img][/img]

大宅

我今朝睇左e生,問左佢法國既情況,佢話e家開始,度度都咁爆架喇,因為政府由上月開始,冇香港身份証果d人由第一日收費3300加到20000,所以好多都情願去私家生喎.e生話唔會冇位,不過生完就要係產房等幾個鐘先上房,仲要冇房簡,有咩房就住咩房喎.唉!!!!!!即係話我地生果時真係會有好多同胞一齊囉. :-(

別墅

我頭先問個 doctor......佢話同 d sister 反應過, 可以比d開完刀 d 媽媽 轉去四樓住两日, 跟住再轉回產科
但一齊都要睇下 法國醫院.

別墅

我係路過的...不過講起法國醫院, 我都有過差唔多的經驗...
我今年3月的時候要去法國醫院做手術,手術安排左下午2:00, 醫生要我當日早上9:00入院, 因為做手術之前要做d test.我8:50去到醫院,等到11:30都無床,但又要做test,結果我要同admission desk 的staff 講出我的情況,她就安排我先到就病房外,等姑娘同我做test先,而張床就要成12:45先有, 我放好自己的野,換完手術袍,坐唔夠30分鐘就有人話要推我去做手術啦,我自己都覺得好趕

大宅

4樓係咪普通病房?

首頁

尾頁

跳至