母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有冇餵人奶又一個人係屋企湊呀b, 兩餐點解决?

自己煮又唔係好夠時間, 買外賣又無益(因我地食乜阿b就食乜), 你地點解决兩餐?

大宅

Re: 有冇餵人奶又一個人係屋企湊呀b, 兩餐點解决?

peaceaa1122 寫道:
自己煮又唔係好夠時間, 買外賣又無益(因我地食乜阿b就食乜), 你地點解决兩餐?

你好叻呀,自己一個人攪掂阿b,我都好快加入你的行列了,我好擔心己一個人攪唔掂呀,好似多個人陪好d咁。我諗我會食即沖麥皮加鮮奶。

複式洋房

奶奶陪坐月走左之後,我阿媽見我一個人湊bb亂哂龍,所以每日上我屋企煮兩餐俾我食,不過我估佢唔捱得幾耐,因為佢鐘意周圍圃。之後我就係會一個人湊bb喇。今日我阿媽下晝先黎,成個朝早我都雞手鴨腳,埋身餵成個鐘,又要幫bb沖涼,又要洗及消毒奶樽(飲水用),攪到我早餐都求其食塊包算,中午餐,我都係阿媽3點幾黎先食。第時我一個人,重要洗衫、清潔屋企,我都唔知點算!可能weekend買定多d餸,一日煮一餐晚刻食,然後留隔夜餸第日中午食?又或者買定多d麵包中午食,好在我鐘意食包!

伯爵府

好媽媽勳章

坐月時老公放大假服持我, 之後姑奶負責三餐, 不過幾個月後食厭左叫佢凈係煮夜晚個餐就算, 其餘叫外賣.

全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

男爵府

Re: 有冇餵人奶又一個人係屋企湊呀b, 兩餐點解

夜晚煮多D日頭咪有得食囉,我成日係咁~~

複式洋房

唉!我呢d孤兒仔,差不多三餐都食外賣呀 :-(
直到依家阿仔食飯仔我先可以趕頭趕命咁煮午餐
痴佢嗰d呢食咋!

大宅

Re: 有冇餵人奶又一個人係屋企湊呀b, 兩餐點解

潮流媽咪 寫道:
夜晚煮多D日頭咪有得食囉,我成日係咁~~

我都係夜晚煮多d,日頭淨係煲飯同整返d

男爵府

moominchan :

唔好咁求其食麥皮加鮮奶,唔夠nutrition會影響D奶,要食多少少,如果唔係會冇奶,你可以好似其他人咁晚上做多點飯送,然後放入個合,午飯丁熱佢食!!

複式洋房

我都係叫外賣咋 有時食麵包囉

男爵府

Hi all dear mamas,

You all are so pity to prepare for meal by yourself! I am proud of you, anyway, nutrition is important to provide mama milk.

Breakfast: Instant milk power+cereal
supplements: Fish oil+vitamin C+calcium

Lunch: Lunch box( Prepared last night)/noodle+egg+vegetables

Tea: bread/biscuit
Mama milk tea bag/milk/honey+homemade soya bean milk

Dinner: rice+cooked dishes+soup

Hayes mama

Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

bbpooh, Hayes mama:

好多謝你地的關心和意見呀,我知道了,我會食多d有營養的食物。你地的經驗分享和心靈上的支持都幫左我好多呀,多謝你地!

入左黎呢版之後,係餵母乳的路上真係得到好大的支持,不經不覺母乳路都走了一個月,今晚係bb的滿月酒呀,我會繼續努力,把天父賜俾我有的奶水都用來養育bb。

男爵府

moominchan 寫道:
bbpooh, Hayes mama:

好多謝你地的關心和意見呀,我知道了,我會食多d有營養的食物。你地的經驗分享和心靈上的支持都幫左我好多呀,多謝你地!

入左黎呢版之後,係餵母乳的路上真係得到好大的支持,不經不覺母乳路都走了一個月,今晚係bb的滿月酒呀,我會繼續努力,把天父賜俾我有的奶水都用來養育bb。

It is my pleasure!
God bless!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

珍珠宮

原來咁多媽咪都咁慘, 叫外賣, 你地怕唔怕bb食得味精??

想問係咪食麥皮會令bb多風架??

chiuchristan,
Mama Milk tea bag在边到有得買?? 有幫助嗎? thanks

男爵府

Hi dear,

1. Cereal is good source of Vitamin E and soluable fabric for baby. You eat more, then more in mama milk ar!! I eat cereal every morning for over four years, no "wind" caused and influenced baby.

2. I found mama milk tea bag is convenient and efficient to sustain stable milk supply and density. Surely, foreign mamas have no soup, but highly depend on it, as daily supplements for breastfeeding. You can buy it at Wing On, Medela pump shop.

Hayes mama

男爵府

I ate 外賣.
Except for the 1st month - sit moon period, I ordered 外賣. But you need to choose good stuffs....no fried or deep fried foods.

珍珠宮

chiuchristan
Would you pls tell me the brand of the mama milk tea bag? In addition, is the product really called mama milk tea bag? I am afraid the saleladies of Wing On have no idea. many thanks.

大宅

我都係一個人搞掂,唔駃怕,家務暫時擱置啦,你bb仲細,你又未回復身體,唔好傷身.
夜晚煮多d,第曰用飯煲reheat,又兼保溫,一有時間就食.
日頭如果煮到,又係買定多d"食送"放雪櫃,急凍食物和新鮮食物營養相同,不要太介意,是中國人的想法而已.用電飯煲煮最好,唔駛睇火,洗好米放埋送一齊煮,跳掣就食得,講究d就等水滾lor,(我就唔理咁多,有得食仲唔安落咩!)
食譜可以係:
蒸魚,
蒸雞(冬姑、金針雲耳、蠟腸)
鱆魚肉餅/排骨/雞
梅菜豬肉
蕃茄暑仔牛肉/豬肉/魚肉/雞肉
蒸水蛋

平時就豆漿•鮮奶當水,當然都要飲好多水,隨時入樽放在屋的各處. 可能我無時無刻都要餵奶,我無定時間表的,所以會準備較多. 另外要找老公配合幫忙,家事就儘量分擔,bb睡你就要休息了,畢竟你是供應商,要有品質保證!

我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

男爵府

snoopymummy 寫道:
我都係一個人搞掂,唔駃怕,家務暫時擱置啦,你bb仲細,你又未回復身體,唔好傷身.
夜晚煮多d,第曰用飯煲reheat,又兼保溫,一有時間就食.
日頭如果煮到,又係買定多d"食送"放雪櫃,急凍食物和新鮮食物營養相同,不要太介意,是中國人的想法而已.用電飯煲煮最好,唔駛睇火,洗好米放埋送一齊煮,跳掣就食得,講究d就等水滾lor,(我就唔理咁多,有得食仲唔安落咩!)
食譜可以係:
蒸魚,
蒸雞(冬姑、金針雲耳、蠟腸)
鱆魚肉餅/排骨/雞
梅菜豬肉
蕃茄暑仔牛肉/豬肉/魚肉/雞肉
蒸水蛋

平時就豆漿•鮮奶當水,當然都要飲好多水,隨時入樽放在屋的各處. 可能我無時無刻都要餵奶,我無定時間表的,所以會準備較多. 另外要找老公配合幫忙,家事就儘量分擔,bb睡你就要休息了,畢竟你是供應商,要有品質保證!

Agree!!

Hayes mama

男爵府

Hi Peaceaa1122,

My tea is "Traditional Medicinals Organic mother milk tea bag". My husband bought it in U.S, around $25-28. In H.K., around $48. As heard, Wing On sometimes has 10% discount.
It is natural, safe for baby, good for maintain stable milk supply, surely plus regular direct breastfeeding and pumping.
Hope can help!!

Hayes mama

複式洋房

snoopymummy,

你真好,睇完你的分享,我都覺得好安尉,我13/11預產期,在家等待陣痛,有機會再說.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊