嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB10個月大,唔鍾意食粥,只食奶會否營養不足?

如題

珍珠宮

Re: BB10個月大,唔鍾意食粥,只食奶會否營養不足?

如果唔鍾意食都迫唔黎既, 只好慢慢試啦, 轉下款式, 希望你bb遲早會食粥啦

珍珠宮

醒目開學勳章

唔食都無辦法, 我個仔都係咁, 而家 1 歲啦, 都係唔肯食飯食粥, 迫唔到 :-( 唯有比肉, 菜佢食啦 (唔加落粥), 但佢都係食几啖就唔肯再食 :-( :-(

大宅

醒目開學勳章

Same as my baby. Anyone has good suggestions? Pls advice.

Thank you. :cry:

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔鍾意食粥唔緊要, 試下其他食物囉. 最緊要有營養比佢吸收就OK.

你可以試下唔同味既糊仔, baby food, 有時又可整d麵包碎比bb"枚"....

其實baby food有好多款式架, 可以試下買雞肉意粉丫, 我囝囝都好鍾意食架!! :-P

好多媽咪都覺得baby food無益....如果bb唔鍾意食其他食物, 但係baby food又肯食, 0甘我就寧願比baby food佢食啦, 點都好過咩都唔食丫, 係咪?

別墅

你可以給糊仔BB吃,我會連一些青豆、碎肉、南瓜等給BB吃,我看書有一些糊仔的食譜,如果你有興趣的話,我send給你呀!!!!!

洋房

minmineasy:

請send一份給我[email protected]。我BB已一歳一個月、近呢個月不大食飯或粥仔、不知是工人姨姨煮得唔好食、定係唔鍾意食飯類。聽姨姨講他鍾意食通粉、但又唔可以餐餐食。有的話、請send些麵類的食譜給我。Thanks!

大宅

my baby is almost 8 months now, she eats rice cereal with milk and she eats congee.. but she doesn't like to drink milk alone... is that okay she only drinks 10 oz. milk total per day? :-P

別墅

yuko.vivian,
暫時未有麵類食譜,如果我有的話會post出來的,我已經send了給你,請check e-mail !!!

minmineasy

yuko.vivian 寫道:

minmineasy:

請send一份給我[email protected]。我BB已一歳一個月、近呢個月不大食飯或粥仔、不知是工人姨姨煮得唔好食、定係唔鍾意食飯類。聽姨姨講他鍾意食通粉、但又唔可以餐餐食。有的話、請send些麵類的食譜給我。Thanks!

大宅

Dear minmineasy,

我兒子也是只吃糊仔, 請send一份食譜給我, tks!

大宅

唔食点得架咁大個, 係唔係D粥唔啱估口味, 用南瓜好好味架, 初時我BB唔鐘意D粥咁水, 煲thick D之後就肯食

大宅

醒目開學勳章

Pls e-mail to me. My address : [email protected] :-P

別墅

所有pm我的mama,我已經send 了給你們,請check你們的e-mail or pm呀!!!!
如果收不到的話,便pm我

大宅

我個bb都唔肯食粥,字母粉,各類babyfood都試,都一樣唔食,食餐飯好似打仗一樣,工人都算好心機餵,我就冇咁好耐性, :-(

民房

我問過健康的姑娘,她說要bb學食,因為飲奶的營養是不足夠的.

大宅

Hi, minmineasy,

Please send me one copy at [email protected].

我個仔都唔食粥及字母粉, 都唔知點好, 開親飯都要攞d有新意的玩具引佢, 食成個幾鐘. 有時佢搖晒頭唔肯食, 食斬喊...唉! 有得食都喊 ~~~
:-( :-( :-(

大宅

can you send it to me??pls.thanks.
[email protected]

別墅

所有pm我的mama,我已經send 了給你們,請check你們的e-mail !!!!
如果收不到的話,便pm我

大宅

dear minmineasy,

pls send to me, tks!

洋房

I want one copy too, could you pls send one to me.

首頁

尾頁

跳至