自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章

想換架7人車....

而家"渣"緊5人車,自從細b出世後,感覺好窄咁,所以想換架7人車....有冇好介紹呀 ?...

tks in advance

洋房

Re: 想換架7人車....

依家最新款既係 Honda 架 Stepwgn, 車身夠寬敞。Price 20至26萬,視乎engine c.c.

Toyota Picnic 好似話 06年出新款喎;等得既就等多陣睇睇囉....七人車好多選擇

同埋,睇下Budget 預幾多啦..

Btw 點解唔 post 去 爸爸專區 問o下呢?

大宅

Toyota既Alphard~
正~!!

伯爵府

2020勳章

7人車是計埋司機坐7個或是未計司機.

另外香港的士2 個小朋友當一個大人計, 私家車坐5 個人的, 條例同的士同唔同呢??

thanks!

大宅

勁正....

KEYIE 寫道:
正~!!

男爵府

mrs_chan 寫道:
勁正....

[quote]
KEYIE 寫道:
正~!!
[/quote]

勁舒適.
該用戶已被刪除

男爵府

熱血勳章

我都等緊toyota既06年picnic, 我都考慮緊換7人車, 但我首算會揀toyota車

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

最近買左架Toyota Alphard, 真係好正!!! 有電視 又有餐table, 有小朋友就岩晒, 好好用!
>>>>>????

伯爵府

2020勳章

conniechan1975 寫道:
7人車是計埋司機坐7個, i think taxi is differnet from private car. so...2 個小朋友當2個大人計

[quote]
CMMANDY 寫道:

7人車是計埋司機坐7個或是未計司機.

另外香港的士2 個小朋友當一個大人計, 私家車坐5 個人的, 條例同的士同唔同呢??

thanks!
[/quote]

Thank you very much :wink: :wink:

禁止訪問

大宅

http://www.td.gov.hk/road_safety/road_users_code/index/chapter_5_for_all_drivers/driving_/index_tc.htm

留意呢個網頁最底個度:

「載客人數不得超出車輛牌照的規定 (未滿三歲的小童不計算在內。三名三歲或以上而不高於1.3米的小童,應可作兩名乘客計算。) 」

伯爵府

2020勳章

tommythumb 寫道:
http://www.td.gov.hk/road_safety/road_users_code/index/chapter_5_for_all_drivers/driving_/index_tc.htm

留意呢個網頁最底個度:

「載客人數不得超出車輛牌照的規定 (未滿三歲的小童不計算在內。三名三歲或以上而不高於1.3米的小童,應可作兩名乘客計算。) 」

THANK YOU! 好有用呀 :wink: :wink:
該用戶已被刪除

伯爵府

charlotte_is_the_best 寫道:
岩岩都係為左bb換左架8人車,係最新款果架Honda Stepwgn.
皮seat,我就覺得幾舒服,空間大,天窗係磨砂玻璃,感覺好好.呢個價錢泥講都唔錯架喇~

請問幾錢

伯爵府

Blythe_miki 寫道:
最近買左架Toyota Alphard, 真係好正!!! 有電視 又有餐table, 有小朋友就岩晒, 好好用!

請問幾錢

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至