跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:樂基幾時公報收生

我2公婆碩士都唔收,只因我係9月bb。幫唔到個仔入學,唉!不過阿Q睇,佢唔收係佢地損失

別墅

引用:Quote:原帖由 applemore 於 12-01-06 發表

原帖由 奶茶小露寶 於 12-01-06 發表
有我陪你!我in左尼間ja,聽日c6帶bb in啟思。不過希望不大,聽人話啟思收d定定地既學生,我個仔無時停

...
奶茶寶寶,你老公帶阿b去面試啟思 咁你不是都一齊去嗎?希望你們細仔有著樂啦,我都好在有一間收左。

男爵府

引用:Quote:原帖由+奶茶小露寶+於+12-01-06+發表

原帖由 MamaPun 於 12-01-06 發表
奶茶寶寶,你老公帶阿b去面試啟思 咁你不是都一齊去嗎?希望你們細仔有著樂啦,我都好在有一間收左。

...
明天我要返工,而且啟思講明只係可以一個成人入去見。本想請假,但因為我之前作小產,我抱唔到和控制唔到bb,所以打算叫老公去,等老公也負下責任之余,也汲取下經驗。明天interview已預唔收,當練習!

男爵府

引用:Quote:原帖由+奶茶小露寶+於+12-01-06+發表

原帖由 MamaPun 於 12-01-06 發表

...
係呢,你大b?邊間收左?樂基?咁就恭喜你先!

別墅

引用:Quote:原帖由 MamaPun 於 12-01-06 發表奶

原帖由 奶茶小露寶 於 12-01-06 發表
係呢,你大b?邊間收左?樂基?咁就恭喜你先!
唔係丫 ,係八月b,好尷尬,大又不是大,細又未係最細。家住大埔,已經有間收了入上午國際班,如果入到樂基更係好啦,但天意願違…

別墅

收到信了,都係waiting list,相信機會不大,因今年實在太多人了,希望收到好消息﹗

大宅

我仔8月B, 都唔收呀!! 明明佢果日INTERVIEW表現好好架, 問既野全部做到, 又拖住老師行, 又SAY哂HI咁, 老師IN佢時仲成日笑哂點頭咁架....但都係唔收....都係WAITING, 我同老公都少少驚訝...不過算啦, 樂基好似真係收大仔...
阿仔而家都未有著落, 但佢IN樂基的表現已經係最好, 所以佢可能真係無書讀, HAHAHA~ 唯有等K1再來過~~

男爵府

回覆:HahaB 的帖子

大家寫不寫求位信?我寫了兼寄了。就當例行工事,又不用多少時間。當然完全冇想過會有回覆。

別墅

引用:我仔8月B,+都唔收呀!!+明明佢果日INTERVIEW

原帖由 HahaB 於 12-01-07 發表
我仔8月B, 都唔收呀!! 明明佢果日INTERVIEW表現好好架, 問既野全部做到, 又拖住老師行, 又SAY哂HI咁, 老師I ...
你住沙田區?

大宅

回覆:HahaB 的帖子

Hello! 我仔仔(大仔)當年都有老師讚,所有問題都誰識,最後都是後補。不過,最後到七月都有位。

別墅

引用:我仔8月B, 都唔收呀!! 明明佢果日INTERVIEW

原帖由 HahaB 於 12-01-07 發表
我仔8月B, 都唔收呀!! 明明佢果日INTERVIEW表現好好架, 問既野全部做到, 又拖住老師行, 又SAY哂HI咁, 老師I ...
咁叻都唔收:nothing,都覺得冇理由。

複式洋房

回覆 HahaB 的帖子

d細b成日被歧視, 佢地這刻表現差d只係因為佢地真係細d,未去到大B的發展階段!

子爵府

我個仔係大B, 識做識答所有嘢, 仲對老師講埋"多謝", 老師好好笑容又客氣, 我地2公婆都degree/master, 住沙田, 結果都係... waiting list! 都唔知有乜收生準則? 睇家長profile? 自問唔差喎!

別墅

回覆 回覆:happymama2009的帖子

有冇人未收到信?會打電話去問嗎?

男爵府

引用:有冇人未收到信?會打電話去問嗎? +

原帖由 MamaPun 於 12-01-08 發表
有冇人未收到信?會打電話去問嗎?
收唔到梗係要打去啦!驚佢咩呀?!

別墅

請問媽媽們知否waiting list 大概什麼時候會到消息?

大宅

gamabonbon 發表於 12-1-7 12:44
你住沙田區?
住大圍囉...我同老公都係DEGREE/MASTER畢業, 阿仔又IN得好好,
老師在現場都有讚架....但都係唔收....
唔通真係因為8月B...算細仔..所以唔收....?!

別墅

回覆 HahaB 的帖子

我聽朋友講, 就算有阿哥家姐係樂基讀, 細老妹都要睇INTERVIEW 表現, 未必入硬, 因他個細仔差D 唔入, 好在最後都入左.
有d BB IN得咁好都唔收, 好明白父母一定好失望, 希望各位BB 龍年有書讀, 後補有望...

大宅

每個人把尺都唔同, 定義都唔同. 在interview中做咗指定動作+答晒問題~~有好多小朋友都一定做到. 做父母見到自己小朋友做到+做晒, 當然會好開心+其望bingo亦高.
不過在老師眼中嘅"好", 是否等如我哋父母眼中嘅"好"呢? 有個做細校KG校長嘅Auntie同我講, 其實老師只需2,3分鐘就已經知道邊個小朋友比較適合.
根本成個遊戲離不開運氣+眼緣.

大宅

咁又係, 就好似我個大女當年考K1, 其實唔見得特別突出, 有間仲IN得麻麻地, 但唔知點解最後都收左...仲要間間都收..(佢當時係9月B, 仲細), 所以你地都講得岩, 學校收生準則同我地眼中所認為的準則, 可以好唔同...

你咁講開, 我又記得有個做幼稚園老師的朋友曾經講過, 有時有D小朋友即使IN得好好, 但學校認為佢個性唔適合間學校, 咁都唔會收, 反而有D IN得唔太好, 但學校覺得適合的, 都會收左....

ANYWAY, 若果最後真係無學校收, 咁咪唯有等K1囉, 到時多好多學校可以揀....我諗, 總有一間收卦~~~

首頁

尾頁

跳至