跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

請問個胎幾時先會穩定家?

請問個胎幾個月先會穩家?2月?3月?4月?定5月呢 未穩定要注意咩家 唔該

大宅

Re: 請問個胎幾時先會穩定家?

一般過左第3個月都叫穩定架啦, 只要冇出咩意外
2子之母

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

winn 寫道:
一般過左第3個月都叫穩定架啦, 只要冇出咩意外

唔該晒你

大宅

點解你咁問既? 照計你都唔止陀左3個月架啦...

2子之母

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

點解你又咁問既?我九月先有,梗係無三個月la :lol: 你點計家 你唔係以為我著大肚裙就唔止三個月呀?kakaka
我都想快穩定期,咁老公就唔使唔比我著褲.我未夠五週,老公就拉我去010買裙la :cry: 因為檢查時佢聽到醫生話個胎唔穩,樣樣小心.所以佢通知晒所有人我有左,又要我著大肚裙.出街時等人有警惕,唔好撞到我.
唉...真係好煩

男爵府

loklokpower 寫道:
點解你又咁問既?我九月先有,梗係無三個月la :lol: 你點計家 你唔係以為我著大肚裙就唔止三個月呀?kakaka
我都想快穩定期,咁老公就唔使唔比我著褲.我未夠五週,老公就拉我去010買裙la :cry: 因為檢查時佢聽到醫生話個胎唔穩,樣樣小心.所以佢通知晒所有人我有左,又要我著大肚裙.出街時等人有警惕,唔好撞到我.
唉...真係好煩

訓多d會好d的

大宅

loklokpower:
oh..真係唔好意思... 我耐唔耐見你個名起度, 以為你都係2月媽咪, 又唔見你貼個 time line 起度...

010買裙好貴架喎...
個胎唔穩都係唔好郁咁多
著大肚婆裙, 個肚唔夠大, 人地都未必見到你
我大肚咁耐亦好少見d人會小心左, 或者讓位俾我坐
所以... 你都係休息多d
2子之母

別墅

我都同意阿winn既講法,我都唔發覺d人會主動讓位比我坐,所以loklokpower你真係要萬事小心呀

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

多謝各位咁關心我呀,我好開心,我會小心家la
winn,我都覺010買野好貴,但我同老公開頭以為大肚裙係咁貴家,後來先知有間姍姍孕婦時裝$150有2條裙咁平同靚咋.所以個胎穩定後,我都會去姍姍買褲著.唔知得唔得呢?可唔可以著褲呢?
winn,我唔理幾多月份或邊到.只要入到,我到到都會去look look或傾下計家 time line 一定要貼嗎?只有自己生個月份先去得家?我只係鐘意係到傾計同睇野,咩都唔知家?
我會休息多d,我著大肚裙,主要唔想有任何野壓到個肚同比人睇,盡量唔好撞到我,宜家好多人真係唔會讓座,有次我見到個80多歲婆婆,我見個個都唔起身,我咪讓比佢囉.所以我都覺宜家好多人都好自私

男爵府

loklokpower,

睇黎你同我一樣都係夜訓一族, 不過真係要訓多d先得呀
我頭3個月嘔到7彩乜都食唔到, 就係因為我訓得(我會訓晏覺的), 所以阿b都幾大隻

大宅

難得你鍾意入來同我地傾偈梗係好啦
起珊珊度, 你可以買定條大肚褲, 可以著到生都得架
同埋d 質地都幾好
不過大肚衫裙唔洗買咁多, 留返d 錢錢買靚衫俾bb仲開心架..hehe..
2子之母

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

cherrian
係呀,我都係夜訓一族呀 我會訓多d家la.唔知係咪我成日訓晏覺時間長,令到夜晚好夜先訓得著呢

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

winn 寫道:
難得你鍾意入來同我地傾偈梗係好啦
起珊珊度, 你可以買定條大肚褲, 可以著到生都得架
同埋d 質地都幾好
不過大肚衫裙唔洗買咁多, 留返d 錢錢買靚衫俾bb仲開心架..hehe..

winn:
我真係好開心係到識到你地同你地傾計呀
我之前去個將軍澳新都城三期個間姍姍孕婦時裝分店都睇過些大肚牛仔褲,d 質地同款式都好靚,著上身真係唔似大肚婆,又平,都係百多元一條,其實我真係想買,但我又唔知著唔著得住,所以無買囉,穩定期過後,我一定會去買.多謝你介紹

大宅

曾經有個媽咪話我知, 叫我早d訓覺, 如果唔係, 第時bb出來又係唔願訓, 咁你就c火喇...你唔洗旨意有得訓咁講
我都有個朋友又係咁... 佢就好多時夜訓, 結果阿b出左來真係有幾晚唔願訓起度扭計...結果佢就攬住阿b成晚起度搖來搖去... (後來的日子係有人幫佢湊bb, 佢先有得訓咋)
所以, 我都盡量最遲12點就訓...
同埋, 話如果媽咪早d訓, bb 會吸收得好d架喎..

hehe...我有左3個月果時去買左條大肚褲, 都係到5個幾6個月先著咋...梗係接受唔到自己著大肚衫, 搞到d 同事都肉緊埋, 成日問我幾時先著大肚裙... 我依家都仲未著過正式既大肚裙
2子之母

男爵府

我係大陸買左d大肚衫,裙同褲呀,好平!d料都ok喎

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

winn :
你唔好嚇我la,我好擔心.你知道嗎,我未有時,我11:00左右就瞓,自從有左一個月後,都唔知點解睡眠顛倒晒,但身體好健康.我同老公剛剛同佢朋友食飯.我老公個朋友係做心理醫生.佢話我產前緊張,有種無形壓力所以令到晚上睡不著 叫我放鬆些,但我又唔覺自己緊張. 無錯,我之前因為有見紅,所以我同老公都好擔心.但會有這種情況出現嗎?我真的不知道.佢教我一種咩自我催眠睡眠法.叫我今晚早些上床試一試 :lol:
都唔知得唔得

大宅

我唔係嚇你架...
仲有呀, 大肚婆係要訓多d, bb 先長胎架
基本一個人夜晚11點訓覺係最好(不過大部份人習慣夜訓者)
夜晚11點訓, 身體就開始做消化, 吸收營養, 排毒等等既工作
早上正常就會排便
所以, 細個讀書時話 "早睡早起身體好"不無道理
照道理推算, 你早訓, 吸收營養好d, bb 咪吸收多d長胎囉
你都係早d 訓啦, 你可以每晚早半個鐘, 慢慢調教返個時間
訓果時聽d 輕音樂, 容易d 訓著..
咁樣你個胎先容易穩...
雖然話一般3個月都穩定, 但如果個bb 發育得唔好, 都有機會3個月之後一樣冇左... 小心d啦
2子之母

男爵府

陪月勳章

agree~

太夜訓︳生理時鐘會好亂,BB一樣跟你咁差,同埋11:00-2:00係身體排毒期,你唔訓就會再燃燒你的內分秘,仲毒多兩錢重,早睡早起真係身體好,我唔係好飲奶呀之類食物,係靠早睡早起長胎架~

winn 寫道:
我唔係嚇你架...
仲有呀, 大肚婆係要訓多d, bb 先長胎架
基本一個人夜晚11點訓覺係最好(不過大部份人習慣夜訓者)
夜晚11點訓, 身體就開始做消化, 吸收營養, 排毒等等既工作
早上正常就會排便
所以, 細個讀書時話 "早睡早起身體好"不無道理
照道理推算, 你早訓, 吸收營養好d, bb 咪吸收多d長胎囉
你都係早d 訓啦, 你可以每晚早半個鐘, 慢慢調教返個時間
訓果時聽d 輕音樂, 容易d 訓著..
咁樣你個胎先容易穩...
雖然話一般3個月都穩定, 但如果個bb 發育得唔好, 都有機會3個月之後一樣冇左... 小心d啦
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

男爵府

其實我係迫住夜訓
有時收工都已經8,9點食得飯黎都10點
焗住要搞到12點幾先訓

大宅

我都好早訓9:30左右. 不過e一兩個星期訓到4/5點起身去toilet之後就訓唔番 :-( 要搞個幾鐘先訓得番 你地有冇呀?

首頁

尾頁

跳至