意見反饋
義工

自由講場 今日: 2467|主題: 1023221

想問堂細妹結婚,一家四口去,應做幾多錢人情呢?

大宅

國民生產總值:2639

想問堂細妹結婚,一家四口去,應做幾多錢人情呢?

雖然都叫做幾親,不過一年見唔到二,三次...........,我地一家四口中,我個細仔得8個月大,不會佔位的......

另如果斟茶利是又應預備定幾多呢?

唔好意思,請大家幫幫忙,因為真係太耐無去過飲宴了....

大宅

國民生產總值:1086

Re: 想問堂細妹結婚,一家四口去,應做幾多錢人情呢?

人情$1200-1500,斟茶利是$20.

禁止發言

國民生產總值:2666

子爵府

國民生產總值:13136

2019新春慶豚圓 2019勳章

snowgirl 寫道:
我表哥結婚,已經諗住封禮,但阿媽叫我佢斟茶時比條鏈仔或介子仔比佢。

你地覺得點呀?

妳表嫂都要俾介子?? 不過亞媽話要就要, 唔好令佢唔開心, 不竟是俾面派對 封禮到減D囉

侯爵府

國民生產總值:21554

FOR ME, I WILL PAY $2,000 PLUS GOLDEN RING

珍珠宮

國民生產總值:33381

好媽媽勳章

我老公個堂細佬星期日結婚(仲要係酒店擺酒), 初初我都唸住做起碼$2,000(我又係1家4口), 點知我99叫我地封$500 .
D金器等佢買, 佢話我地當年結婚, D堂家姐都係封$300成家黎哂, 唉, 我地都唔知係唔係, 我真係做唔出.

99又係你話事. :tongue: :tongue: :tongue:

大宅

國民生產總值:2807

至少要同酒席成本打和。如果一圍酒係$6000,咁4個人至少要封番$2000,冇理由要主人家蝕囉。
laughin' to keep from cryin'

珍珠宮

國民生產總值:44673

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

At least HK$2,000

子爵府

國民生產總值:13911

畀面勳章 BK Milk勳章

bighug 寫道:
At least HK$2,000

me too

複式洋房

國民生產總值:361

SNOWGIRL
我認為是你表哥結婚, 你是表妹, 不用比介子, 只要做人情便可以
hkcwchan

別墅

國民生產總值:895

其實好視乎你屋企人一向做法.
人點對你,你點對番佢. 咁就唔使自己蝕低, 又唔會囉左人著數.

大宅

國民生產總值:2639

好多謝大家的意見,因為我知佢係擺普通的酒樓,全包宴每席$3,280一圍,所以諗緊係咪唔使做太多law??

水晶宮

國民生產總值:54363

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

YanYan0116 寫道:
我老公個堂細佬星期日結婚(仲要係酒店擺酒), 初初我都唸住做起碼$2,000(我又係1家4口), 點知我99叫我地封$500 .
D金器等佢買, 佢話我地當年結婚, D堂家姐都係封$300成家黎哂, 唉, 我地都唔知係唔係, 我真係做唔出.

99又係你話事. :tongue: :tongue: :tongue:

Relatives are like that! You will gain if you invite friends. You will always loss if you invite relatives.

hkcwchan 寫道:
SNOWGIRL
我認為是你表哥結婚, 你是表妹, 不用比介子, 只要做人情便可以
hkcwchan

Agreed.

珍珠宮

國民生產總值:30616

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

你係表妹, 咁佢係表哥, 雖然你地係平背, 但係佢大過你, 應該唔使斟茶比你架喎??

snowgirl 寫道:
我表哥結婚,已經諗住封禮,但阿媽叫我佢斟茶時比條鏈仔或介子仔比佢。

你地覺得點呀?

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.