論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 我就是被扭斷手腳BB的媽媽 -- 判左啦

希望bb早日痊癒,
題外話,咁點解你要扣佢人工既?

複式洋房

我知道有d僱主對d工人係好雖, 但多數有bb要工人take care的都會忍佢(如果佢地唔係太過份), 因為怕工人唔知會對自己個仔不利。
我相信這位媽咪都係一樣, 知道如果對個工人唔好, bb會好慘。所以我都唔係好信個工人d說話。
辯方大律師仲話個工人受過大學教育, 咁一定係知識份子。應該知道要用文明方法去解決問題。我未讀過大學,但點都會知道就算有問題, 都係先生同太太的問題。佢扭斷bb手腳咁又點,問題都唔會解決。
如果我係嗰個媽咪,我真係有對工人唔好的話, 我情願佢插我兩刀好過。
晉熙媽咪

大宅

其實亞賓係唔係講大話唔係主要point. 而係點解炒工人仍夠膽留佢在家一個月,縱使唔虐待個仔都唔會做野.何況有個細路佢睇,有時d錢唔吝嗇得,到頭來蝕底係自己.

至於做錯野扣錢其實不是故意犯錯亦可免則免,大家相就佢俾心機做條數起番到,太計較傭工亦只會找其他地方發洩,例如在食物中加料,或在BB奶中加不潔食水,有d野係你無法防亦難追究,何必做到好似仇人,大家住在一起亦唔開心.對小朋友成長亦不好.

現在好多小朋友都目中無人,不懂尊重別人.其實家長亦要負責,不要在小朋友面前呼喝工人,以免有樣學樣 (no pointing to this case)

子爵府

Re: 我就是被扭斷手腳BB的媽媽

chingbb 寫道:
希望你bb早日康復
個工人一定要坐牢 同以後都唔可以出去打工

我都係咁話,呢d咁冇良的人,一定要坐牢,以後吾可以打工,介番去Philippines

祝你個bb早日康復!!!

[img align=left]http://victorian.fortunecity.com/cezanne/607/cartoon19.gif[/img]

複式洋房

抵拒死 , 唔抵可憐 , 有女 , 有債都唔珍惜來港工作機會 !

希望 BB早日康復及BB媽咪可忘記不愉快的經歷 o

大宅

bau 寫道:
其實亞賓係唔係講大話唔係主要point. 而係點解炒工人仍夠膽留佢在家一個月,縱使唔虐待個仔都唔會做野.何況有個細路佢睇,有時d錢唔吝嗇得,到頭來蝕底係自己.

至於做錯野扣錢其實不是故意犯錯亦可免則免,大家相就佢俾心機做條數起番到,太計較傭工亦只會找其他地方發洩,例如在食物中加料,或在BB奶中加不潔食水,有d野係你無法防亦難追究,何必做到好似仇人,大家住在一起亦唔開心.對小朋友成長亦不好.

現在好多小朋友都目中無人,不懂尊重別人.其實家長亦要負責,不要在小朋友面前呼喝工人,以免有樣學樣 (no pointing to this case)

I agreed! 起碼要互相尊重,如果當佢地係helper, 唔係工人, 我想工人的感覺都好d.
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

大宅

BAU

你講得好arm,扣錢其實唔可行,要走就即走,商業社會亦係感做, 仲留個已有異心人係身邊? 有時話唔比佢感jetso, 旦蝕底又係邊個呢?

Msma

別墅

支持你呀﹗另祝你bb早日康復,快高長大﹗

大宅

有同感. 明知佢吾好就早抄佢啦. d錢吾慳得架. 要抄佢一定要做好準備. 請定工人, 通知定agent, 比錢叫佢即走. 呢都d媽咪成日都有教架啦.

仲有呀, news話阿b有好多舊傷患. 做父母都留意吾到架咩??? 仲留佢咁耐應該一早抄左佢啦!

我同人地介詔都係話呢個係我helper吾係maid. 互相尊重好重要. 過得人過得自己. 做好左自己果part, 佢真係咁衰都冇法, 都要破財換左佢. 因為takecare阿b既. 吾可以忍.

複式洋房

祝您的寶寶身體健康,快高長大.

洋房

祝阿B健康活潑,快快樂樂!

珍珠宮

January 寫道:
有同感. 明知佢吾好就早抄佢啦. d錢吾慳得架. 要抄佢一定要做好準備. 請定工人, 通知定agent, 比錢叫佢即走. 呢都d媽咪成日都有教架啦.

仲有呀, news話阿b有好多舊傷患. 做父母都留意吾到架咩??? 仲留佢咁耐應該一早抄左佢啦!

我同人地介詔都係話呢個係我helper吾係maid. 互相尊重好重要. 過得人過得自己. 做好左自己果part, 佢真係咁衰都冇法, 都要破財換左佢. 因為takecare阿b既. 吾可以忍.

我都係過來人, 所以會明白點解工人有問題唔立即送走個工人架。
我之前個工人又係對我個仔唔好, 所以我已搵定工人同埋預備新工人來時就炒衰工人, 但就算唔講出口, 個衰工人都能感受到就快被炒....因她會知道我對她於工作上的不滿, 可惜本人在香港又無親人可以幫手, 奶奶寧打多幾場麻雀都唔肯來睇我個仔(呢件事令我更不喜歡奶奶了), 所以只好留住衰工人在家照顧兒子, 我也發覺小兒成日有傷, 最嚴重時個額頭"損"得好利害, 我真係好心痛架, 無奈兩公婆早出晚歸為了搵食只好忍下去, 最衰就係無人性既政府, 一D都唔體諒在職媽媽及我們一班無奈既苦僱主。

最後我忍不下去寫信到入境處求情, 希望立即批新工人來, 好讓我快D救救小兒脫離苦海, 好在入境處都肯幫我咋。

入境處人員當時聽我哭訴時都講應去報警, 但我告訴他們, 警方通常以証據不足為理由而不受理, 我和孩子只有活受罪。
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

別墅

你地做咩咁話人地架,人地都已經身心受創,仲要唔諒解人地,家家有本難念的經,唔係話即炒就即炒的,我同意小詠所講,唔係個個人都可以即時搵到人幫手的,而且又有咁多假放,同埋唔係個個人都可以發覺個工人係滅絕人性的.

至於點解唔早發覺個BB受傷,呢d都雖然係父母既疏忽,但一d都唔出奇,有d內傷係無表面傷痕的,唔郁佢係唔會好痛既

別墅

[quote]
tssm 寫道:
你地做咩咁話人地架,人地都已經身心受創,仲要唔諒解人地,家家有本難念的經,唔係話即炒就即炒的,我同意小詠所講,唔係個個人都可以即時搵到人幫手的,而且又有咁多假放,同埋唔係個個人都可以發覺個工人係滅絕人性的.

至於點解唔早發覺個BB受傷,呢d都雖然係父母既疏忽,但一d都唔出奇,有d內傷係無表面傷痕的,唔郁佢係唔會好痛既

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章 親子王國15週年勳章

祝您的BB健康快樂成長.

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我是另一受害媽咪, 可否同你電話聯絡呀?

唔該

大宅

醒目開學勳章

三年半實在太小了.起碼判五年以下.但起碼入了罪.
BB咁細都落得手,實在太沒人性.
jk67jk 寫道:

菲傭扭斷少主腳判囚3年半
11月 18日 星期五 16:15 更新

晚上睡浴缸、偷食香蕉被罰的菲傭涉嫌將8個月大少主的腳如「扭毛巾」般扭斷,被判罪成,判囚3年半。
法官判刑時表示,他相信被告是將對僱主的憤怒報復在少主身上。
案情指,被告Denia-gremio Lucban(25歲)於去年底受僱於涉受害男嬰的父母,並被告知客廳已安裝閉路電視,以監視被告照顧男嬰的情況。
任職教師及護士的夫婦,不滿被告的工作表現,將她辭退。她離職前數天,母親發現兒子嚎哭不止,雙腿軟垂,遂送院診治。醫生指嬰兒左腳被人如「扭毛巾」般扭斷,需打石膏4周。菲傭被控虐兒罪,被判囚3年半。
被告的代表律師指,菲傭晚上要睡浴缸,又曾因餵少1安士奶粉、擅自吃香蕉等被「扣薪扣飯」。但辯方指出,菲傭實際只是在浴缸內鋪蓆而睡;被告更曾因擅自吃香蕉而被禁進食一天、因遲餵奶或少餵一安士奶而被扣薪。僱主只承認曾連續3個月扣減被告薪金,但否認是上述原因。
【案件編號:DCCC420/05】

男爵府

個菲傭係抵死,罪有應得,但個僱主又好似都有

大宅

正義終得以昭彰!都總算是值得慶賀!
這個case提醒我們,若果真是忍無可忍要開除家傭的,補一個月給她了事好了!不要給她們足夠的時間來醞釀、部署她的報復行動,就如下藥、製造"意外"...!況且就算她這般善良,不作任何報復的了,但是這個月她做(做錯)或不做都是奈她何,你還會放心的嗎?不要忘記,還要供她吃的啊!

首頁

尾頁

跳至