嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

急問! 食明治奶粉!!

我bb3個幾月, 已轉食明治奶粉有1個多月(之前是食A+, 隔日才有便便而且顏色是黃綠色), 因看見網上很多媽媽話食了明治可以日日有1-2次大便, 皮膚又可以靚靚, 所以我才轉奶粉. 但是現在bb仍然是隔1日或2日才有便便, 而且大便顏色全是墨綠色(是不是唔正常呢??), 面上皮膚間中都會有一dada紅, 請問有冇媽媽的bb食明治都有同我一樣情況呢?? 是不是我bb唔適合食明治奶粉呢? 希望有人可以比意見我啦!!!

大宅

Re: 急問! 食明治奶粉!!

josejose,
你bb食左幾耐明治呀? 我bb都係四個幾月時由a+轉明治, 初頭都會隔1日或2日才有便便, 慢慢你俾多d水佢飲就好好多, 墨綠色係正常ga, 我bb 皮膚真係幾白ga, 都無一粒粒(食a+時有), 我諗真係無咁熱氣, 你有無煲過米水俾佢飲呀, 都可以清熱氣, 塊面無粒粒ga!

複式洋房

我bb食左明治有1個月了, 仍然是隔1日或2日才有便便, 而且塊面仍有粒粒. 我bb不太喜歡飲水呀! 但我會隔日1餐用米水開奶比他飲, 仍然沒有改善. 請問你覺得你bb轉明治後便便和皮膚幾耐才見效呢?

珍珠宮

我bb開始轉明治既時候都係灰綠色既臭臭架, 不過後黎正常番, 而家d皮膚都ok啦

複式洋房

josejose,

因為bb消化唔晒d營養而排番出黎既便便係墨綠色既, 所以唔使咁擔心!!你話bb食左明治之後冇好轉, 我曾經聽過有媽咪好似你咁聽人講話明治好就轉左, 但係bb都係冇咩改善, 所以我覺得轉奶粉都要睇下同bb夾唔夾架, 唔好太心急, 慢慢黎喇!!

別墅

josejose 寫道:
我bb3個幾月, 已轉食明治奶粉有1個多月(之前是食A+, 隔日才有便便而且顏色是黃綠色), 因看見網上很多媽媽話食了明治可以日日有1-2次大便, 皮膚又可以靚靚, 所以我才轉奶粉. 但是現在bb仍然是隔1日或2日才有便便, 而且大便顏色全是墨綠色(是不是唔正常呢??), 面上皮膚間中都會有一dada紅, 請問有冇媽媽的bb食明治都有同我一樣情況呢?? 是不是我bb唔適合食明治奶粉呢? 希望有人可以比意見我啦!!!

我BB開頭食明治時, 便便都係墨綠色o架, 直到最近...大約食o左1.5月, D便便才開始變番正常黃色

複式洋房

好多謝你們的回應, 我會再觀察下bb食明治的情況, 不過我始終比較擔心是bb便便不能日日有, 請問你們有沒有什麼方法可以幫助有日日大便呢? 現在bb已3個半月, 我可否煲蘋果+紅蘿蔔水比bb飲呢?

大宅

你有無幫bb按摩下個肚仔呀, 用 baby oil按摩下好快有ngng 架, 等佢可以郁下d腸, 幫助排便舒暢

洋房

我都係由A+轉明治,bb4個月大,轉咗不足1個月.
臭臭次數少咗dd,由1日一至兩次變咗1至2日一次.但質地冇以前咁靚,以前係黃色牙膏狀,依家成日都稀稀的,好似yogurt.
轉嘅原因係出粒粒唔斷尾,食咗明治3日已覺得不同.當然唔會即刻白滑,但係起咗嘅紅色粒粒好快會退,唔似以前只係會愈來愈紅,一定要搽類固純藥膏至收到科.
另外,我覺得明治好似冇A+咁飽肚,因為bb食得快咗同早咗嗌肚餓.而且,覺得佢肚肚冇以前咁脹,好似冇哂肚腩仔咁.

首頁

尾頁

跳至