意見反饋
義工

心聲留言 今日: 21|主題: 16011

本港僱員平均加薪1.7% - 加薪 ? 辛就有得你加 !!

珍珠宮

國民生產總值:37362

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

本港僱員平均加薪1.7% - 加薪 ? 辛就有得你加 !!

本港僱員平均加薪1.7% - 呢句已經哀.

呢句仲哀 --- 學者批評過低 !

自97年尾至今足足8年, 我斗零未加過不特止, 3 年前cut埋個年尾花紅.

對公司前景不知幾擔憂, 我仲邊敢望加薪 !!

侯爵府

國民生產總值:21554

Re: 本港僱員平均加薪1.7% - 加薪 ? 辛就有得你加 !!

我都是咁話

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Re: 本港僱員平均加薪1.7% - 加薪 ? 辛就有得你加 !!

最慘就係未加人工, 供樓利息已經加左一大截 :-(

侯爵府

國民生產總值:20058

我同你一樣,回歸之後冇加過人工,仲有有人離職係唔會請人,工作平分,舊年話經濟好轉企業會加人工........依家又講出年會加.......加個屁 :tongue:

洋房

國民生產總值:406

:-( :-( :-(
So do we.....

大宅

國民生產總值:1760

加薪1.7%.....
我公司最近比$5000請文員,我要見成30人....慘慘慘
今次可能$4500都請到lor....
而家競爭真系大,有人工加真系開心.

男爵府

國民生產總值:5872

其實都係一個好開始黎既..好過有消息話減丫, 回想起以前, 聽過有人講類似以下既說話:

1. 車! 有本事你咪炒左我囉!
2. 如果佢加唔夠30%, 我一定走!
3. 老闆夠膽唔放我假? 我即時劈炮!
4. 佢有本事咪炒我囉! 睇下佢到時點死?!
5. (金枝慾業) 老闆唔炒佢我就劈炮, 睇下老闆要邊個!
6. 個老闆正一冇鬼用! 如果唔係我?! 間公司邊賺到咁多錢!?

以上係真人真語, 真係有人咁講過, 但當然唔係我, 我冇咁 "把炮", 試過有個地產女經紀, 一個月跑幾十萬數番公司, 以為自己好醒, 到老細冇到, 仲成日敦起個金牌sell屎款, 老細頂佢唔順, 炒鬼左佢, 所以做人都係謙d好! 今時唔同往日, 保住份工先至係上策。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

男爵府

國民生產總值:8186

2019新春慶豚圓 2019勳章

樓加息的幅度比加薪快咁多, 尤其係我6年未加過人工... 可能hsbc呢d大公司有望加薪, 我地就要繼等啦!!

子爵府

國民生產總值:12340

係呀, 邊有人工加, 我連續幾年都未加過人工, 供樓加息就月月加~

大宅

國民生產總值:1876

我都成六七年未加過人工, 前幾年已經cut左花紅,
上年連雙糧都無埋, 事前事後都完全無通知無講過,
到近呢半年, 餐餐都遲出糧, 又係乜都無題過, 可能
太熟, 我十月中先出8月份糧, 9月同10月份糧都未
有消息, 真慘!
所以我唔望加人工, 只希望唔好太遲出糧, 我已經
好開心

大宅

國民生產總值:2788

我每日都同公司看住數百萬至千萬生意額,兩年來共加了11%,都算係咁!不過弄至白髮蒼蒼。7-24都幾惡頂。
Mummy 寫道:
其實都係一個好開始黎既..好過有消息話減丫, 回想起以前, 聽過有人講類似以下既說話:

1. 車! 有本事你咪炒左我囉!
2. 如果佢加唔夠30%, 我一定走!
3. 老闆夠膽唔放我假? 我即時劈炮!
4. 佢有本事咪炒我囉! 睇下佢到時點死?!
5. (金枝慾業) 老闆唔炒佢我就劈炮, 睇下老闆要邊個!
6. 個老闆正一冇鬼用! 如果唔係我?! 間公司邊賺到咁多錢!?

以上係真人真語, 真係有人咁講過, 但當然唔係我, 我冇咁 "把炮", 試過有個地產女經紀, 一個月跑幾十萬數番公司, 以為自己好醒, 到老細冇到, 仲成日敦起個金牌sell屎款, 老細頂佢唔順, 炒鬼左佢, 所以做人都係謙d好! 今時唔同往日, 保住份工先至係上策。

複式洋房

國民生產總值:467

希望老闆有睇呢段news la :cry: :cry:

MsTang 該用戶已被刪除

侯爵府

國民生產總值:23272

MsTang 寫道:
me too[quote]
ypt 寫道:
係呀, 邊有人工加, 我連續幾年都未加過人工, 供樓加息就月月加~
[/quote]

please give us some rise..
:-D :-D :-D :-D

男爵府

國民生產總值:6016

2019新春慶豚圓

如果真係有得加就好, 但最近先聽到公司交唔到數俾總公司, 要將年尾stock check推遲, 搵得幾多得幾多喎. 咁即係話俾我地聽冇得加啦.

珍珠宮

國民生產總值:31686

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

加人工? 講咩! 我做左咁耐都冇加過呀, 今年先至加左 $300 蚊, 都唔夠我交管理費呀!!
:tongue:

珍珠宮

我嬲唔係因為冇人工加, 我老闆都唔差, 佢都唔想咁, 只係市道不景氣, 通漲, 供樓利息都交多左2xxx !! 真無奈 ! :-( :-(

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.