家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

有關舊保單問題

我與老公...幫AXA供了人壽保險及一般住完醫療保險超過13年, 以我為例每個月供HKD320左右終身保障額USD59,200. 現金值USD3,100 HKD800 醫療保+往院.
最近我個保險紀經冇做...有個新人跟我張單...話我購的保單保障不太全面, 而且是AXA十幾年的舊單...他說 ;以我份人壽儲蓄為例...雖然我每年都有跟通漲去交保費, 但最後 現金值不會多過我付的費用是冇機會打和. 而且要供到死才不用供款. 如用紅利供款...我會更蝕.
我的問題是舊的保單如果取消...其實最終得益者咪係個新經紀LOR...同時點解後來推出D保單計劃永遠平過都正過舊的保單呢?

究竟怎樣去衡量的呢?

伯爵府

Re: 有關舊保單問題

我自己都係AXA客戶, 最舊張單16年, 所以好清楚佢地 agent 點樣叫舊客斷單再買.

單愈舊愈好, 我深信你張單每年 "保證現金" 升幅一定高過你供款 (扣除醫療住院部份, 因為呢部份係保險無儲蓄). 如果覺得份單回報差, 有好多種方法處理, 最差就係斷單.

好多舊單比新單好, 你覺得新單好只係包裝問題. 有好多BK媽咪都同我傾過處埋舊單問題, 我可以幫你 review 一下.

複式洋房

我老公之前有個朋友

大宅

kakamei04,

其實從新投保新保單對於身體狀況之改變是較不利, 所以我想你需審慎考慮才取消新舊單投保新保單...而若你認為有不足處或可考慮upgrade 份保單遠勝"cut舊單投保新保單"

首頁

尾頁

跳至