婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2 次小產

我已經第 2 次小產, 剛出院, 心情好差, 好唔開心, ...
相隔半年再度懷孕, 本來好開心, 萬事小心, 保持心情開朗, 但都小產, 2次都係見紅入院, 好怕, 又怕下次會咁, 點算好?
有無人可以分享?

子爵府

Re: 2 次小產

會唔會你相隔時間太小呢?個子宮未復完得晒呀?你最好睇中醫調理下,等個身體強壯d先再有bb,唔好心急,整壞個身體仲慘,如果身體差個胎係冇咁隱,而且要順其自然,有時係整定,想有既就冇,唔想有既偏偏就要有!
***南無阿彌陀佛***

複式洋房

多謝你呀!
我自己都有睇開中醫, 佢話無問題, 西醫又話 6-8星期就可以, 咁半年後就試, 一試就ok, 點知又係咁....

男爵府

8blueberry, 我個case同你一樣, 第一次小產和第二次小產相隔半年... 我第2次小產後先去睇中醫, 吃完藥後中醫/西醫都話我冇事, 但我有量體溫, 覺得體溫唔係幾好(高溫期唔高, 有時又冇排卵), 所以一直都唔敢試有BB... 不如你轉一個中醫睇, 睇下有冇問題... 你唔好擔心, 有我陪你一齊努力, 加油加油!! ^_^

男爵府

畀面勳章

8blueberry 寫道:
我已經第 2 次小產, 剛出院, 心情好差, 好唔開心, ...
相隔半年再度懷孕, 本來好開心, 萬事小心, 保持心情開朗, 但都小產, 2次都係見紅入院, 好怕, 又怕下次會咁, 點算好?
有無人可以分享?

me3...1月宮外孕...4月同9月都自然流產咗 :-( 9月嗰次心理壓力真係好大...可惜最後都冇咗...次次去到5week就冇咗...e+食咗中藥調理...希望下次可以順順利利啦

複式洋房

hialice,
多謝你, 其實出事後我都轉另一個中醫, 佢話我樣樣都好, 就係血氣唔好, 佢話孕婦最緊要血氣要好, 氣唔好就好易小產喎, 而家都唔敢再生, 一次兩次都係咁, 實在令我身心受損, 個心特別難過, 好痛苦, 我唸我需要更多時間去修復心情, 多謝你的支持!!! 我會好好振作的

複式洋房

monchan,
我唸你唔好咁心急生bb住, 人哋話最少耍半年休養, 等個子宮完全好番, 另外等你心情完全ready先, 一切就緒, 自然可以順利啦, 努力, 加油呀, 下次我哋一定會成功的

男爵府

畀面勳章

8blueberry,
承你貴言啦!今年40喇...你話點會唔心急ar :-(

首頁

尾頁

跳至