心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

有好多原因唔可以炒個工人住,好煩好嬲好....

如果你地有睇論盡家傭, 都知我有個極品印印,
初初以為請到個好野, 英文又流利又好笑容煮
餸又天天新款, 點知過左半年佢還完錢就現形,
出手電(當然成日傾la), 一路聽walkman一路
做家務(但我兩個女响屋企), 每日最少有8個鐘
得佢自己响屋企, 都話唔夠時間做野, 只可以做
daily既野(即吸塵,抺地,晾衫,熨衫,洗厠所),但做
緊呢d野既時候, 佢又會走去做自己野(facial,
剃手毛腳毛, 修甲等等), 我鬧佢, 佢叫我炒佢,
因為有錢補, 自己resign就無錢補。
總之好多好多野頂佢唔順, 但暫時又唔炒得,
1. 我坐緊月, 呢樣都唔緊要
2. 我係在職mama, 但公司可能會响呢兩個月執笠,
如果係真, 我唔再搵工, 而會自己湊番d女, 所以
想到時先炒佢; 但若公司唔執住, 我炒呢個換個
第二個時, 我又驚做做下公司執, 我唔用工人又
要補錢
真係好煩好嬲好....
我知無人可以幫到我, 我只想sun下, thank you

大宅

Re: 有好多原因唔可以炒個工人住,好煩好嬲好....

m9394pp 寫道:
如果你地有睇論盡家傭, 都知我有個極品印印,
初初以為請到個好野, 英文又流利又好笑容煮
餸又天天新款, 點知過左半年佢還完錢就現形,
出手電(當然成日傾la), 一路聽walkman一路
做家務(但我兩個女响屋企), 每日最少有8個鐘
得佢自己响屋企, 都話唔夠時間做野, 只可以做
daily既野(即吸塵,抺地,晾衫,熨衫,洗厠所),但做
緊呢d野既時候, 佢又會走去做自己野(facial,
剃手毛腳毛, 修甲等等), 我鬧佢, 佢叫我炒佢,
因為有錢補, 自己resign就無錢補。
總之好多好多野頂佢唔順, 但暫時又唔炒得,
1. 我坐緊月, 呢樣都唔緊要
2. 我係在職mama, 但公司可能會响呢兩個月執笠,
如果係真, 我唔再搵工, 而會自己湊番d女, 所以
想到時先炒佢; 但若公司唔執住, 我炒呢個換個
第二個時, 我又驚做做下公司執, 我唔用工人又
要補錢
真係好煩好嬲好....
我知無人可以幫到我, 我只想sun下, thank you

Why don't you make complaints to your/her 'agent'?

大宅

我都帶佢返過agent度, 佢仲話會改, 跟住我開始
放產假時佢就越黎越差, 仲話唔知自己要改d乜,
佢自己覺得自己已經做到極限無得改, 等我炒佢,
我宜家坐緊佢就更加差, 有一日, 我同bb响房,
我走出廳見到佢明明拖緊地但走左去做facial,
我都無鬧佢, 只係jib一聲, 跟住返入放房; 其後
我又再出廳, 佢洗左一半個厠所, 跟住係度剃腳毛,
我忍唔住鬧佢, 佢竟然話: 咁都唔得呀? 我已經
無在响廚房剃la, 我當然say no la, 但又有咩辦法?
每次有不滿咪鬧下佢, 唯有成日响間屋度行來行去,
等佢無做得咁自然lor。

子爵府

好媽媽勳章

其實請佣人真係好麻煩...有驚呢樣又驚個樣...有陣時唔請又唔得...不過...你有無諗住好好地咁同個工人講呢...我老公個婆婆...因為無人照顧到佢...仔女有自己既家庭...所以佢地請工人照顧佢...佢原本有一個工人好好...佢成日買野比個工人...工人又對佢好...又煮好

[url=http://lilypie.com][img]

洋房

我會話佢知, 自己野(facial,剃手毛腳毛, 修甲等等)只可以在假日做, 其它時間, 佢只可以做家務, 不可以做其它

複式洋房

你小心有產後抑鬱呀!
暫時由佢啦!時運高見唔到睇唔到,坐完月先算啦!
I Love AH :-D :-D

大宅

iloveah 寫道:
你小心有產後抑鬱呀!
暫時由佢啦!時運高見唔到睇唔到,坐完月先算啦!

係呀!唔好興啦!又或者你睇下可唔可以同個agent講, 可唔可以扣佢人工, 其實, 有乜野辦法可以懲介下佢

大宅

m9394pp

我好明白妳感受,唔好唸太多,坐完月先算.

小心身體!

民房

m9394pp,
忍一時之氣ah!!!咪中佢計,我個工人同我嘈過交,我重想 佢tim ar...一路用headphone 傾電話一路揍我個b,我個b第一樣識嘅係學人傾電話 但如果唔忍佢又怕佢對bb.... or 俾好嘢我de 食.唉!!!!! :-(

男爵府

你地個關係已經裂左, 真係唔要佢走都唔得, 唯有忍住佢先, 到時搵到個新既就炒鬼左佢, 其實你而家應該搵定一個, 到新果個ready先至炒佢, 不過佢都好過份, o係mum面前做facial.... 你睇住都咁, 你唔o係度時真係不敢想像, 不過好多在職媽媽都要隻眼開隻眼閉, 只要唔好太離譜, 都係以小朋友為先。 不過佢做埋咁多野都係博炒, 請著個好既就真係好好好好, 請著個博炒呃錢既又真係
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

你呢個仲差過我個件, 擺明博炒, 我不嬲唔贊成人地炒工人, 不過你都係換個另一個好d, 如果你坐緊月仲有成個月, 都可以1 month notice 佢, 咁咪唔駛補lor... 去論盡家傭個睇下有無得介紹啦.... 可以的話搵屋企人幫手啦.... good luck & take care...

珍珠宮

同佢平心靜氣講 (雖然好難) 你係唔會炒佢的,希望佢唔好再無大無細, 或者佢會唔會驚你老公, 叫你老公話佢囉.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題