意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 0|主題: 85003

點同一歲大仔仔介奶? 我覺得仔仔只係想有啜的感覺

別墅

國民生產總值:582

點同一歲大仔仔介奶? 我覺得仔仔只係想有啜的感覺

點同一歲大仔仔介奶? 我覺得仔仔只係想有啜的感覺, 唔在乎有無奶. 一見到乳頭要啜, 點介好?
爵功成顯教善悌仁心展天聰

複式洋房

國民生產總值:176

Re: 點同一歲大仔仔介奶? 我覺得仔仔只係想有啜的感覺

我個仔15個月大,介左20日啦,我比阿媽湊見唔到我,佢就唔心卦卦,比其他野佢食,等佢過都要成個星期,見到你時都會蝦,再同佢講冇啦,而家比佢都吾食,搞完瘦哂,但訓訓真係好左,自己唔使比佢咬住訓,自由都多d

大宅

國民生產總值:3684

amylinglin,
點解你可以咁捨得??

男爵府

國民生產總值:5213

軒軒而家23個月.啱啱戒咗3個星期.初初頭一個星期真係好辛苦.因為軒軒係無時無刻都要食果隻,半夜又要食.所以我就分開進行,只係比佢食早午晚3餐.其他時間就無得食

首先戒半夜果餐~~同佢講半夜無得食.要恨心唔可以心軟.(但我都因為咁喊過無數次).最辛苦係佢求我比佢食.不停叫,咪咪~~奶奶~~pls.真係心都痛埋同佢講要朝早先有得食.足足喊咗1個鐘,之後喊到攰瞓咗.跟住喊多幾晚佢就知道真係無得食,就唔會再喊.成功咗就開始第2步

第2~~戒瞓晏覺果餐(其實佢都係想啜住瞓).同佢講夜晚先有奶奶食,而家無,一樣由得佢喊.成功咗就開始第3步

第3~~戒朝早果餐~~開奶粉比佢飲,初初唔肯飲.但之後知道無得飲就開始飲少少

第4~~戒臨瞓前果餐~~(初初諗住係最難戒.但啱啱相反).
首先要講比佢知.媽媽唔比奶奶食並唔係唔愛佢.只係大個仔.唔再食媽媽奶奶,媽媽仍然咁愛同鍚佢. 臨瞓前比奶粉佢飲.之後就講故事同佢瞓

別墅

國民生產總值:582

Thx a lot~~I will try all of your methods. Thx a lot!!
爵功成顯教善悌仁心展天聰

男爵府

國民生產總值:7768

Wa Wa !! You are so assertive to train(force) baby stop drinking mama milk.

Mama milk is the best and natural drink, why no to provide baby, especially for "flu season". It can prevent baby from ill !!

I, as a full-time work mom, treasure you as a housewife to keep direct breastfeeding...
I think I prefer to let baby Hayes enjoy mama milk, when he need me...so wonderful moment and memories between us!!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.