嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問怎樣幫bb戒掉奶嘴?

如題

民房

Re: 請問怎樣幫bb戒掉奶嘴?

bb幾大呀?唔同年齡有唔同的方法wor~
有o的人會係藥房買o的叫「手指水」的o野然後塗在bb的奶咀上,那些手指水是有苦味的,bb吃了不喜歡就要家人入戲一同扮好難食,然後請bb自己將奶咀放入垃圾桶,再看著你將垃圾拋掉,佢督眼見到冇o左才會死心的,有一段時間佢可能會去垃圾桶到找和唔開心的,o禁我們咪用其他o野分散佢的注意力lor。不過最重要你萬一開始了就千萬不可返轉頭,唔好試一兩日就唔做,唔忍心呀~唔係最後苦了的係bb呀!因為我見過o的bb係食奶咀依到成日發燒,一路都唔人1原因,最後有個醫生發現原來係因為個奶咀唔乾淨,所以攪到亞bb成日病,而且成日食奶咀又會令到bb出牙仔昤o的牙會唔齊的,因為成日都食住個奶咀啜到o的牙都唔齊,總之唔戒奶咀就好多問題啦!
記得要忍心o的,過一段時間就會成功o架啦! :-P

別墅

我個B6個月大,我都想幫bb戒掉奶嘴,用手指水 work 唔 work 家
我驚佢連奶都唔敢食 ... :-( :-(
Welcome to "卡樂B"天地

男爵府

When will you help BB quits sucking 奶嘴?

大宅

POLLY姨
我bb而家3個幾月, 我想

男爵府

quit so early? you don't fear that your bb will suck the fingers instead? it would be worse!

[quote]
Mrs.Young 寫道:
POLLY姨
我bb而家3個幾月, 我想

大宅

cpcog
我頭先睇報紙話嬰兒到四至五個月大應該要把奶嘴戒掉,因為牙骨結構開始生長。如果整天含住奶嘴

大宅

萬寧都有手指水賣, 佢前排成日食手指, 我同佢搽左, 之後就無食啦. (我試過真係好苦o架!)
其實食奶咀又唔駛完全介既, 報紙都話如果成日咬住先會唔好, 如果只係訓覺食一陣, 係無咩問題既. 唔用手指水可以用其他野引開BB注意力, 咁都有幫助介o架.

男爵府

畀面勳章

我bb日頭唔食奶咀架,但瞓覺就要食住黎瞓囉,佢夜晚瞓瞓吓又會喊,要再食,咁又會唔會對有影響?

別墅

唔知我算係好彩既一個呢?! 因為我見到呢個點樣戒奶咀而有另一個問題想問= = 點解我個仔9個月大都唔食奶咀既... 佢一個月大時都有食過黃色橡膠質地果款奶咀一排, 但後我見個賓妹煲到個奶咀D膠好似快爛後我就掉左, 買過D白色膠果D比阿B食, 點知佢一D興趣都無, 到現在我都無比過奶咀佢食LU. 唔知咁算唔算好呢=_="

首頁

尾頁

跳至