意見反饋
義工

在職全職 今日: 94|主題: 46683

[全職媽媽] 小朋友很悶

大宅

國民生產總值:3524

小朋友很悶

你小朋友除了做功課外在家玩什麼?

大宅

國民生產總值:1418

Re: 小朋友很悶

會同佢畫水彩,講故事,睇VCD,睇學校D書當

複式洋房

國民生產總值:351

我小朋友都几歲了,我開始發覺佢在屋企真好悶,我係全職媽咪,每日有做唔完家務,我唔可以時時刻刻陪住佢,一到佢自已玩時就會發憫憎.想我陪佢...唉...我有時都覺悶呀,唔好話佢. :-(

侯爵府

國民生產總值:24035

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

所以我會培養佢地閱讀習慣,就算係屋企冇人陪,只要有書,佢地就可以沉醉於佢地

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

複式洋房

唉!我都努力緊陪佢睇書,唔知係我無心機定係佢無咁料 ,點解佢硬係無定性,我想問下你,你小朋友几歲呀?你用了几耐時間才可以陪養到你小朋友有咁習慣呢?

[quote]
Matthew&AshleyMom 寫道:
所以我會培養佢地閱讀習慣,就算係屋企冇人陪,只要有書,佢地就可以沉醉於佢地

侯爵府

國民生產總值:24035

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我有2
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

男爵府

國民生產總值:5872

悶架, 咩唔悶呀, 但我亦無可能星期一至五都安排野比個仔學, 而家一星期已經有兩樣野學緊, 1鋼琴, 2英文。

學鋼琴都要每日練習, 到上堂果日先至彈得番老師教既歌, 所以每日都要做既例行公事都係 "練琴", 唔係佢自己一個人練, 係我坐o係隔離睇住佢練, 事關比佢一個人練就會扮老翻李雲廸, 合埋隻眼亂彈一通。 每日練半小時, 練完就由佢亂彈, 或者等佢鐘意彈番以前d舊歌囉。

英文, 一星期先至一堂, 每次一個鐘, 雖然唔係好夠, 但都好過冇, 如果唔係真係悶屎~~~~

其餘時間就由佢鐘意做佢鐘意既野, 例如畫畫, 玩車仔, 同個妹玩煮飯, 睇下英文VCD, 唔理得佢識唔識聽都比多d佢睇, 仲有, 乖既就有電腦玩, 但唔可以每日, 以下係我個仔玩開既網頁, 好容易玩, 大家可以試下, 都幾益智。

Bob the builder
Sesame workshop
Thomas & Friends
Finding Nemo, 畫面好靚好得意
Phonics, 用Mouse指下就會有聲, 識唔識都好, 比佢地聽下都冇壞。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

複式洋房

Matthew&AshleyMom :非常多謝你解答.

禁止訪問

國民生產總值:12239

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.