少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

教孩子應該打還是不打? 適當的體罰應有嗎?

如題, 請各家長給予意見

洋房

Re: 教孩子應該打還是不打? 適當的體罰應有嗎?

有,因有D行為要佢緊記,做錯就一定會打.例如教過馬路要睇車,有次佢為左去同同學玩,跑左出馬路,我就打左佢.佢而家好小心同可以教細妹.但打的時候一定要解釋清楚及要佢明白,最重要係當佢知錯,一定要錫返.做得

大宅

如果危險的,如亂過馬路就一定要打.
不危險的,如不做功課,就講道理.

大宅

其實...今時今日d細路應該有體罰....但要適當....(我個仔好唔聽話,時常寫字都好差難睇.....同我個仔講道理,就唔彩你.....之後,我就同我媽咪(婆婆)一齊教訓我個仔....打左我個仔pat pat,雖然有心痛,但教好我個仔,樣樣都要試下,現時我個仔d字由丙變做乙.......(老師改分)

子爵府

2020勳章

我也是認為適當的體罰應有!

複式洋房

做錯要認, 打就要企定! 如果冇適當體罰, 佢0地唔會有責任感, 亦唔知乜0野係錯, 有時講道理, 佢0地都未必即刻明, 所以打可以令佢深刻d! 有時, 我見d西方人唔主張打, 要講道理, 但我發覺d細路大0左之後, 反而仲樣樣訴諸暴力, 好bully,
我有個 niece(3歲0黎緊), 個老豆知佢做錯事, 從來唔打佢, 就算見到佢個仔對住我0地郁手郁腳, 都只係話:唔好
0甘呀, 再係0甘daddy就打0架啦, 又或者作狀要打佢, 但一見佢喊又即刻抱住佢0黎0錫, 反而佢媽咪呢打仔時會用腳踢又用手指彈佢個仔個頭, 又對住佢shouting, 而家攪到個niece同佢講道理唔聽, 一有唔順意就打人/尖叫!極度難教!

複式洋房

我都覺得要有適當的体罰, 我反對太寵容小朋友, 細個唔教,
大 d 就教唔到架喇 !! 所謂嚴師出高徒 ...

複式洋房

好多謝各位既寶貴意見.

開這個 Topic, 因為一直以來我都是不打仔仔的 (現在5歲了), 以往他做錯事, 我會鬧佢, 發脾氣, 有時太激氣就會扔野 (但唔會對住佢扔). 但近來發現仔仔越來越反叛, 叫佢唔好做D野就偏偏做, 知我唔鐘意佢做D野就偏偏做多幾下俾你睇, 好似特登激我咁, 昨晚因太激氣, 一時衡動終於就摑左佢兩巴面 (紅晒個隻), 然後罰佢企左半粒鐘, 再清清楚楚咁同佢講明媽咪唔鐘意佢做D, 以後唔可以再犯, 特登激媽咪

佢喊得好可憐同個樣亦好驚, 可能無諗過媽咪會咁樣摑打佢, 之後佢就好靜咁去睡覺啦. 而望住佢個樣, 我個心就開始好鬼內疚, 都唔知咁做有無錯, 小朋友係唔係一家要打先至會聽話, 講得太多道理佢會當你唱歌........., 好似一D都唔會怕你咁款, 直逼向你極限挑戰.

其實我以前一直都唔主張打同體罰呢D野, 因覺得小朋友咁細感覺上會好可憐, 但依家見仔仔有D失控, 就開始有D動搖自己個套唔啱使...........

唉, 我以後都會盡量引導, 不過正如各家長所講, 若真的做錯, 講極都重犯, 就真係要俾D體罰佢, 得佢記得深D, 不過希望可以克制到唔好摑佢地面呀, 頭呀D地方囉, 打手及Pat Pat應該係最好, Right?

Anway, thousad thanks.

複式洋房

係呀 siu on on,我媽咪& friend同我講, 第日打仔千祈唔好打面呀, 好hurt佢0架, 打patpat同打手就最好, 如果佢用腳踢人, 先再打埋腳,
當然打在兒身, 痛在母心, 但為佢將來做人處事乜都好, 忍心d都要打... 唔通想個仔出到街人見人憎咩? 況且細路仔真係會幫你set條底線, 睇0下你可以去到乜0野位, 所以一發現有錯, 真係要即刻教, 唔好等呀!

大宅

適當的體罰是要的,但切忌在人面前,尤其當街打鬧(常見發生)真是十萬個不好.

別墅

除咗體罰, 真係冇其他方法?
知足知不足, 有為有不為

男爵府

It is necessary! Kids can only remember to behave good with such re-enforcment. That's what I learnt in HKIed.
Just explaining the theory to small kids isn't that useful according to many research.

別墅

but will the kids become more violence and "以暴易暴"?
知足知不足, 有為有不為

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我不贊成體罰 :-|

男爵府

ling9981 寫道:

Yeah 同意!

大宅

I absolutely disagree with smacking kids as a way to teach them disciplines!!! My boy is a very, may be super stubborn kid, aged 2 yrs & 9 mths which is the first rebelling period of a kid. He is a very energetic boy. However, I've never smacked him for his faults because I believe that he will copy what I've done for him. One day, if he bullies others, I can't blame him because it's the result of my act! In fact, I've tried many methods to teach him. I will talk to him everytime once he's done sth wrong. But the result is not satisfactory may be he's too young to understand. However, I learned from Supernanny. She said: express yr will firmly and let him know the result of what he did. Therefore, I set a naught area for him. Now, he'll behave himself because he knows that the result of being naught is staying in the naughty area. It really works! Smacking is not a good way, pls clam down. Kids are very straight forward, they're not devils. Don't think they're complicated. Think in their places I hope that my opinion will not offend anybody. Just want to share

大宅

當然有不用體罰,但媽咪要十分冷靜同有耐性,而且最好容忍度高,對小朋友的凡事以傾談形式,即使她/他做錯事,都要以平等地位講道理,了解,不能動怒,不能罵.但事實是很難,始終不能真正平等,大人也要威嚴,而且大人也有情緒.再講小朋友若太過份,也要少少體罰,讓她們留下印象,不要再犯.喜能單憑

男爵府

好媽媽勳章

尋晚仔仔好大聲叫爹地羅返個公仔落黎, 爹地鬧佢無禮貌, 跟住一個大喊一個大聲, 到我出聲仔仔就同返爹地道歉; 食完飯又唔知為乜(我睇唔到)爹地又話佢再唔聽話就打啦佢都唔聽(但無打喎), 又到我出聲叫1佢就收手......總結經驗以往我最初曾大打過佢兩次, 我話過數1,2,到3就會勁打, 所以仔仔聽我數1就已經收手, 久而久之成為習慣, 反而爹地一直得個講字, 都未打過, 佢就蝦得就蝦; 仔仔訓左我同老公討論呢個問題, 佢都好後悔當初第一二次唔打, 而家好似遲左囉. ^_*

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

vic-wing 寫道:
[quote]
ling9981 寫道:

Yeah 同意![/quote]

Agree too.
But always 体罰 is also not workable. :wink:

水晶宮

2020勳章 熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

當小朋友做出危害性命的事情,就一定用體罰,令佢印象難忘,其他犯錯都只用勸導,責罵等。

我囡囡4歲,只係體罰過3次。很有效。

有一點幾重要,如果事無大小都打的話,體罰用多了變成冇效,小朋友唔再驚,亦都分辨唔到邊d事係嚴重的錯誤。

首頁

尾頁

跳至