跳至

首頁

尾頁

複式洋房

讀緊粉嶺神召會的媽咪唔該俾d議見

各位媽咪

我囝囝今日in完神召會...希望各位媽咪俾d議見我.
呢間學校究竟好唔好...因為我煩惱緊唔知俾佢讀番上水區還是讀粉嶺區好...因聽聞好多媽咪都話呂明才同神召會係北區最好的學校. 請俾d議見啦..thanks

複式洋房

Re: 讀緊粉嶺神召會的媽咪唔該俾d議見

Hi JonasMaMa

以我所知呢間學校好似係外國人教英文的,因為我報名時都見到有兩個外籍老師係度

大宅

我自己曾經見過下午班的學生放學後係名都中心四處奔跑,他們的媽媽不知在哪裡。

男爵府

聽聞在我仔小學讀的神召會學生追不上~~~~~~~~~~

複式洋房

HI HINHEI

唔知你個囝囝讀緊邊間小學呢? 因為我其實好想知道佢讀完之前景係會入到邊d小學, 因聽有d媽咪話會讀神召小學. 因為上佢個網站睇, 佢都唔似呂明才咁會list晒上年的學生派位的資料, 其實我宜家連佢收幾錢學費都唔知...不過聽日下午就知呂明才收唔收了, 希望大家都好運啦, 須然我個囝囝係大仔, 但我諗佢都係考唔到多, 睇考佢個miss果d反應就心涼了.
hinhei 寫道:
聽聞在我仔小學讀的神召會學生追不上~~~~~~~~~~

男爵府

我仔讀于良發!

神召會有一個好處就係神召會小學一定會收返!聽講佢哋係幼稚園時會問啲家長入唔入會,入咗就派小學加分..........
不過其實我所講都係聽人講姐!!
其實邊間幼稚園派邊間小學係無關係的!因全部搞珠!全因個小朋友好唔好運!!

複式洋房

我囡囡就讀呂明才, 有朋友就讀神召會, 所以我都知道佢地的分別.

以我感覺呂明才就學的o野就多d, 囡囡返屋企成日背詩俾我聽的; 神召會就活動多d, 做好多唔同的手工.

呂明才功課反而少過神召會,
呂明才寫幾個, 神召會要寫成20個,
神召會要認d 深少少的字,

呂明才d 小朋友普遍文靜d,
神召會就活潑d,

另一方面, 我覺得呂明才學校的行政做得好足,
有d 家長可能會覺得佢地嚴謹o左o的.

其實兩間學校在這區都好出名, 但其實入邊間,
最緊要都要o岩小朋友性格,
o金o岩我同我朋友都選擇無錯.

希望你入到你的心水la!

複式洋房

hi minikelly,

多謝你俾既議見, 我宜家放心晒了, 因為俾佢考左入呂明才了, 須然只係讀下午班, 希望遲d再lucky d既話俾佢standby度入上午班就更好....but anyway, thanks

民房

Joemayhin,

我囡囡都係in o左呂明才及神召會,不過呂明才唔收佢 ,我囡囡係細b,本身都係諗住博o下,因聽講03年出生率超低,點知四百幾人去見.嘩!都唔洗諗. 而家唯有等神召會,因為呢間係有人介紹,應該無問題o掛.

不過,聽讀緊呂明才o既家長講, 神召會好多雜費, 政策守舊,而呂明才校長則與幾間band 1 小學關係良好, 但又有d話個囡讀完呂明才升小學跟唔上,而且升到band 1o既學生好多都係電腦派位o架.

所以,我而家都無咩所謂lu. 邊間都好啦, 希望佢讀得開心.

複式洋房

o金學費同什費又真係神召會多d, 但係點解我聽人講話呂明才升小一都O.K., 神召會升小一返而追唔上, 同你個講法o岩o岩相反, 都幾搞笑. :lol: :lol:

大宅

hi joemayhin

! ,,:mrgreen:

!?,

複式洋房

hi baby_alex

多謝晒你呀, 宜家真係好開心因為唔使再煩.

好呀, 得閒約埋一齊出公園玩, 你pm我咪得囉. 但其實我得閒都同佢係公園玩, 一般大約係四點度, 你得閒都可以試下去睇下見唔見我地啦.

係呢度都希望其它媽咪搵到心儀的學校

男爵府

其實我諗可能個名小朋友唔同掛.............所以可能其實邊間幼稚園出來的學生都會有追唔上的情形出現!

大宅

想問問這所幼稚園學生通常升讀那間小學的多呢?

首頁

尾頁

跳至