家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企有老鼠點算

朋友屋企有老鼠點算, 有咩辦法可趕走佢 , 已經試過黐老鼠膠, 放老鼠藥都唔得, 佢久唔久又出現

洋房

Re: 屋企有老鼠點算

子爵府

畀面勳章

點會有老鼠咁恐怖

別墅

你試下用"蟲蟻淨"made in China, 香港代理, 在工聯會商店有售, 有時一些大陸公司也有.hk$2x/包.我用佢來杜蟻和蟑螂,很work,(之前用過很多很多不同牌子,都冇用)它會把同穴的蟲蟻一起誘殺,你可去看看packing的說明,我想對老鼠應有用的,因為昆蟲通常都好像愛吃那東西.
或可試用硫磺粉,因它可以杜四腳蛇
p.s.如有小孩,要小心放,因有毒的,而且味道似炒香過的.

大宅

清潔家居,搵下佢地由邊度走入黎, 再諗方法對付

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

有可能係跟水管爬上黎, 我表姐家都係咁, 之後個個窗無開, d 野食就用膠箱裝住, 不過佢係租屋住, 之後搬走左.....

複式洋房

YMLai 寫道:
你試下用"蟲蟻淨"made in China, 香港代理, 在工聯會商店有售, 有時一些大陸公司也有.hk$2x/包.我用佢來杜蟻和蟑螂,很work,(之前用過很多很多不同牌子,都冇用)它會把同穴的蟲蟻一起誘殺,你可去看看packing的說明,我想對老鼠應有用的,因為昆蟲通常都好像愛吃那東西.
或可試用硫磺粉,因它可以杜四腳蛇
p.s.如有小孩,要小心放,因有毒的,而且味道似炒香過的.

我好想試用硫磺粉,請問是否可以驅老鼠 ??

大宅

大宅

我屋企都有呀,好驚呀,點算呀,我住4樓,一定爬渠來的...
我放左老鼠農,佢都唔入去,但每日放工都見到佢d屎,好驚呀.... :-(
happy family

大宅

搵管理處幫手啦~
如果無,就打去食環署--滅鼠組

民房

搬 :-( :-( :-(

複式洋房

可放老鼠藥,我在藥房買, 約$20-25 ,像米一樣, 但是是紅色的,藥房話佢地藥力發作的時候,會走去有水源的地方大量 水,飲到飽 die ,我成日見到隔離平台有好多老鼠在行來行去,有時仲行入我的地方,我放在左一次後,就冇再發現!
sumsum00 寫道:
我屋企都有呀,好驚呀,點算呀,我住4樓,一定爬渠來的...
我放左老鼠農,佢都唔入去,但每日放工都見到佢d屎,好驚呀.... :-(

複式洋房

如屋企有cat or dog or bb ,就要小心....

別墅

硫磺粉最好用來驅四腳蛇, 是曾近榮教的. 但老鼠好似比較聰明D,牠們專食好味的東西,所以我想老鼠藥才會有效,因為聞到好似炒香過的,老鼠才會食.

首頁

尾頁

跳至