跳至

首頁

尾頁

大宅

你地bb戒夜奶未?

我想佢自然戒夜奶,但係而家成7個月大都仲未戒到呀 :-(

民房

Re: 你地bb戒夜奶未?

My son is 4 month, he can sleep from 12pm to 6am
How about yr kid?

大宅

我亞b個半月已自動戒左夜奶啦

男爵府

My girl also needn't to eat at night anymore!

大宅

我個女個半月戒左啊

大宅

嗚....乜你地個個bb都咁叻既....
我囡囡仲.................... :-(

大宅

大食媽咪 寫道:

我bb都未戒,一晚起兩次身...........每個bb都唔同既,但我準備想同佢戒,會俾水或者奶咀唔知可唔可行呢 ? 有冇其他媽咪試過 ?

大宅

我睇書同埋聽醫生講, 一般 bb 都係個半月左右自己戒, 否則兩個都未戒就要幫佢囉

大宅

你首先要將深夜前果餐奶延遲, 大約十一二點左右, 咁等佢訓夜晏 d 先, 咁如果佢半夜醒左, 就唯有比水佢飲, 等佢知道冇得飲奶, 慢慢佢就會到天光先醒..........咁當然唔係一兩晚可以成功啦, 我諗佢習慣左咁耐, 都要長 d 時間先改到, 我估約兩星期.............

公爵府

suki,
蝦仔未夠滿月已經戒左夜奶, 我係比奶咀佢做代替品, 但而家夜晚依然會醒幾次, 比返個奶咀 & 捉住佢手仔, 佢就好快訓返.
[/url]

別墅

我個囡都係滿月之後就介左夜奶喇, 仲係好自然咁介左
我個囡囡叫做Hayley~2005年4月13日出世~ 歡迎參觀圓圓搗蛋樂園

男爵府

大食媽咪: My BF daughter still wakes up for 2-3 feedings per night gah, but only for like 5 mins each time.... I'm her human 奶咀. :-(

大宅

suki^^ 寫道:
[quote]
大食媽咪 寫道:

我bb都未戒,一晚起兩次身...........每個bb都唔同既,但我準備想同佢戒,會俾水或者奶咀唔知可唔可行呢 ? 有冇其他媽咪試過 ?[/quote]

我仔仔3個幾月開始就同佢介, 方法係半夜喊醒比奶嘴or水, 但到依家都仲係要奶嘴or水(而家8個月)! 咩野其他方法都試過!

1. 尾奶12點幾食
2. 尾奶比多d奶佢食
3. 尾奶+小小米糊
4. 日頭訓小D

到而家為止都試過兩三次一覺訓天光既, 正常黎講好彩就一晚醒一次, 唔好彩就4次.....

我覺得你bb仲係一晚醒兩次食奶可能佢真係有咁既需要, 如果你夾硬同佢介, 結果可能你同bb都會好辛苦攞! (仲要結果介唔到) 我好明白半夜無覺好訓真係好辛苦架!

洋房

my son stopped mid night feeding around 3 mths old but he has mid night feeding for once recently. is it normal or i have to stop him??

大宅

gab,
我囡囡同你囡囡既情況一模一樣呀 :-(

gab 寫道:
大食媽咪: My BF daughter still wakes up for 2-3 feedings per night gah, but only for like 5 mins each time.... I'm her human 奶咀. :-(

首頁

尾頁

跳至