基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我無宗教信仰,小時侯讀天主教學校。
最近,想叫子女返下教會,唔知選天主教定基督教好,
有少少問題請教下天主教教友意見。

1 天主教比教冷淡,基督教會比較溫暖。
 我親人及有些朋友都是天主教徒,佢地都比較外向,主動。
 佢地都話並不認識其他教友。只識到三兩個。
 每星期日去下教堂,便離開,好少教友活動。

而基督徒朋友,我感覺佢地好多聚會,
 星期一至五,教友間成日約埋食飯,返教會上課或活動。
 星期六,教會小組有活動,
 星期日,返教會。之後一齊食飯。
 過時過節,教會好多活動,玩到傻。
 教友結婚,成班教會連牧師都全人幫手處理。
 好溫暖。

2 洗禮係點架,需要多少時間先可以洗禮架。 

3 我小時侯都跟家人返教堂,
 都係星期日行入教堂,跟大隊唱下歌,聽下道,
 捐錢入箱走人。
 現在係未都是這樣呀??

4 教堂歧視問題,
 好似聽聞有錢人先可以返跑馬地,堅倒或中環的教堂。
 窮人入到去,會遇白眼。

5 點解有次,我屋企人會話,佢識得他每次去教堂的神父,而神父唔會認得佢。
  並有些架子,選擇教友吹水。
  而基督教的牧師,一定認得他的教友,
  並沒有架子,高低之分,大家打成一篇。

男爵府

睛靈勳章

回覆:請教天主教問題

你D小朋友幾大?我BB時已經o係天主教洗禮, 三代都係信天主教, 基督教教會我中學時期都有返過...我覺得天主教無乜排外, 對基督教都好友善, 但係我讀中學時(基督教學校), 學校D牧師會叫基督教學生唔好同我咁close 其實天主教都有得上堂, 同埋會有D一大班人既活動, e.g.主日學,青年團, 婦女會等~

男爵府

天主教堂區內都有好多善會, 你想投入多D咪參加善會, 星期一至日都有得你做。

聖堂係人都可以入去參加感恩祭, 或祈禱, 無人會check你銀包有無錢先入得, 唔好諗呢D無謂野。

一般慕道期係年幾至2年不等, 小朋友可跟父母一起領洗, 幾多歲就個別堂區不同, 最好自己去問。

神父都係人, 見得多就認得, 就算唔認得有乜咁出奇, 你都會同熟D的人傾多幾句啦!

男爵府

angelymama 發表於 12-1-1 22:21
天主教堂區內都有好多善會, 你想投入多D咪參加善會, 星期一至日都有得你做。

聖堂係人都可以入去參加感恩 ...
非常同意.

記著你是信神,

不是信人.

禁止訪問

男爵府

heichunmum 發表於 12-1-2 18:01
天主教其實都好溫暖,只是比較內斂,不會一味捉住你叫你參加咩咩咩,但一樣有很多機會和教徒聚會,小朋友可 ...

我小時侯,同家人去教堂。
我見到會分餅仔,
我家人叫我唔好隨便食呀,
但佢自己食左。

請問點解會未準備好。
要準備什麼架??

禁止訪問

引用:Quote:heichunmum+發表於+12-1-2+18:01+天

男爵府

引用:我無宗教信仰,小時侯讀天主教學校。最近,

原帖由 eric5354 於 11-12-30 發表
我無宗教信仰,小時侯讀天主教學校。
最近,想叫子女返下教會,唔知選天主教定基督教好,
有少少問題請教 ...
咩人都去得跑馬地。堅道的聖堂。無人會歧視你。其實大家都因為去屋企附近的聖堂所以比人感覺嗰d地區只可比有錢人去。嗰d地區住得多數都係有錢人。可能因為咁比人有錯覺。

其實返嗰邊堂區的人都好nice

eric5354  thx!  發表於 12-1-24 09:24

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+eric5354+於+11-12-30+發表我

大宅

1. 與其咁多疑惑,不如先返聖堂,自己去找答案;
2. 宗教不是你的選擇,信哪個教不是貨比三家。是天主選擇要不要你,不是你選擇要不要衪。

男爵府

雲牛 發表於 12-1-25 19:02
1. 與其咁多疑惑,不如先返聖堂,自己去找答案;
2. 宗教不是你的選擇,信哪個教不是貨比三家。是天主選擇 ...

回覆如下:

1)我自己都有跟家人返個教堂,都唔係太知答案,
  什么叫自己去找答案,在討論區不是比人自由討論的嗎!
  就是有疑惑,所以,請教下經歷過的過來人。
  可以嗎?

2)我唔同意你貨比三家的講法,
  有好多人都係返左睇下點,返返下就唔返。
  我自己想先清楚一點,覺得適合先返,選一個自己適合的宗教。
  這些叫做宗教自由。不可以嗎?

複式洋房

1.愛,是因為認識耶穌基督而有的,所以你是能感受得到,但最重要還是認識神.知道自己有罪不能得救,而因耶穌愛你,為你流血犧牲.以至你只要相信祂就能得救.

2.有了上面的概念,願意相信你與耶穌同死同復活,成了新人.不再愛世界.等候將來基督再來審判世界,並為我們準備羔羊的婚莚.這樣就可以受洗向世人作見證.至於怎樣洗,各教會各有不同,但重點在於天使跟世人面前作見證.

3.上教會主要目的不是為自己,乃是為敬拜神.唱歌,是讚美,聽道,是認識神.神是創造天地萬物,創始成終的神.由創世以至結局都定好了.既然一切都是神的.奉獻是把神賜給你的獻給神以作感謝.

4.這樣的地方建議離開,因為當中沒有神.他們所敬拜的是金錢與地位.

5.每個人願意跟從神的程度都不同,人總有些地方軟弱,有些地方妥協.這些地方總要有包容.希望他將來生命變得更好,更像神.

eric5354  thx!  發表於 12-2-2 02:44

大宅

請教天主教問題

我自小領洗但係就喺基督教學校讀中小學。基本上好多嘢都一樣,但我自己就覺得基督教比較agressive.都好佩服佢地人人都好有傳教使命!
其實天主教都可以好多gatherings,好多善會可以參與。天主教比較hands free d,所以人人參與嘅程度都唔同,有人日日都喺教會內活動,有人只會星期六星期日嚟唱吓歌讀吓經祈吓禱,參與吓彌撒,更加利害嘅係d CEO -Christmas and Easter only! 宗教係自由嘅,天主要召叫你咯,打開心去回應咪得囉!

eric5354  thx!  發表於 12-2-2 02:45

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

其實天主教同基督教都係信同一個主, 但點解會分開成為天主教同基督教係有少少歷史背景~

話說當年有一批信徒佢地偏離咗原本神的旨意, 類似係買贖罪券咁拉, 有錢的人用錢買贖罪券就可以得免罪, 之後有另一批信徒就走咗出黎更正返呢D人的行為, 因而分成两派成為而家基督教同天主教~
(我唔係批評天主教, 只係呢D係宗教上的歷史背景, 當然詳細要問吓神父同牧場拉)

同埋而家天主教係會封聖, 玫瑰經, 聖母經, 又加上祈禱時會有一D手勢, 咁, 基督教係唔會GE, 但當然你話跟邊度好就不如交比神帶領拉, 先黎祈禱吓先, 睇吓神點帶領你~

我係一位洗禮的基督徒, 我返教會係星期日祟拜, 唱詩, 貢獻, 聽道, 散會, 毎星期都會有小組(約8人)有牧師同組長其他組員咁, 有時會講返星期日的野做討論, 有分享, 唱詩, 小遊戲做WARM UP吓咁~

你住邊區呀, 唔知我可唔可以幫到你呢

eric5354  多謝你呀。  發表於 12-2-2 02:46

別墅

回覆:angelymama 的帖子

Agree!!天主教都好有人情味,返多啲就知。

eric5354  thx!  發表於 12-2-10 09:46

大宅

自己當年都在基督教和天主教中選擇,最後覺得自己

大宅

回覆 bbmummmy 的帖子

最後覺得自己不喜歡push,再加上發生很多啟示,最後領洗成天主教徒。嘗試祈禱找答案

eric5354  啟示,有無例子呀。  發表於 12-2-10 09:49

男爵府

bbmummmy 發表於 12-2-10 09:41
自己當年都在基督教和天主教中選擇,最後覺得自己

其實,好多人都係咁啦,不過好少提出來,

我唔知點解在討論區,提一提,交流下。

有些人會好大反應,想殺左人咁。

多謝你理性地回覆。

大宅

願主祝福你

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

或是我分享下自己經驗, 本來我同個女都唔係信教
我女讀既係基督教幼稚園, 畢業後去左間無宗教既小學
o係小一時, 我女會問我d宗教問題, 我唔識答佢, 就問我朋友, 問問下, 我同我朋友都覺得, 其實係咪可以試下俾女女返sunday school呢 (至於點解揀天主教, 下篇再講)

我自己讀天主教學校讀左好多年, 無信(年輕人包our頸呀), 俾個女返sunday school, 亦唔係以領洗為大前提, 所以導師話可以領洗(唔係9月join, 4月領洗, 係9月join, 過一年之後既4月領洗), 我好驚啊! 突然之間變左一世既commitment, 於是我又走去問身邊既天主教徒, 得到既答案係: 唔係你揀天主, 係天主揀你, 而家神父同導師都話ok, 你驚咩呢? 唸唸下, 唸通了, 開開心心迎接大日子, 我女領洗了(領完洗仲要繼續上3年至會領堅振, 佢出年會領)

之後既日子, 我都係繼續"送佢去返sunday school自己等一個鐘"既生活, 偶然我會陪佢去church, 又過左一段日子, 突然覺得點解自己唔去上慕道班? 我究竟抗拒d咩? 於是又本住"我去睇下"既心態去join左慕道班, 上下上下, 好快....4月就到我領洗既日子了, 呢1年幾既日子, 領悟左好多野, 慢慢地"期待領洗"變得好理所當然

如果你未決定到, 無所謂呀, 你一樣可以去接觸下, 睇下感覺點........樓上有句說話好岩, 唔係你揀天主, 係天主揀你, 每個人有唔同既方式去回應天主既召叫, 好多野天父一早已經有安排, 主佑!

首頁

尾頁

跳至