跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我呢2日成日想喊呀!!

唔知係咪荷爾蒙影響我呢2日成日都喊呀 :-( 成日係到亂諗野呀, 好唔開心呀

子爵府

Re: 我呢2日成日想喊呀!!

為咩想喊呢? 講黎聽下.
睇下有冇媽咪可以幫到妳?

如果想喊, 就比自己喊啦.
但唔好比自己成日亂諗野呀!

我生左 bb 之後初期, 都唔知喊過幾多次.
好多野都唔識, 又成日擔心呢樣0個樣.
而家唔會喇. 見到 bb 成長, 自然會好開心.

加油呀!

大宅

我同你一樣, 生完係屋企時成日都喊, 唔知點解, 好在有家人開解, 你放鬆d啦, 同家人講
5歲~~

大宅

CarmenCheng,

唔好喊啦...人地話坐月喊既話, 老個陣時會眼矇架...
有咩唔開心,講出來....睇下我地幫唔幫到你...

Welcome to 吳公館
www.babyhome.com.tw/babyhoey

大宅

我都試過因為驚無奶餵BB而眼濕濕,
你有咩唔開心就講出來啦, 我地同你分擔下.

別墅

要放鬆d呀!!香港人 加油 我一見到我個b囡就好開心 架啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

CarmanCheng,
我路過見到你個topic。
我頭一個月成日乜都喊, 當初唔知點解, 但睇過一個website topic e生講係因為荷爾蒙影響, 會正常番。但如feel到serious就去睇e生 or 同健康院d nurse talk talk。
take it easy, 頭一個月係辛苦d, 慢慢會習慣, take care!!!

男爵府

我亞b出咗世十日, 我都仲係好容易就喊, 有時望望吓亞 b 都想喊, 攪到我老公都好驚. 其實我已經儘控制自己, 不過有時都唔知點解啲眼淚自己流出黎... :cry:

別墅

I have cried 2 times after the baby comes. I think it must be lack of sleeping and too worry about the baby.

I always afraid that his head will crash onto the wall. I even have such a crazy thought that when my maid is chopping chicken in the kitchen, I think she is chopping my baby up.

I think that is normal for a first time mother. Take it easy and cheer up!

男爵府

畀面勳章

好多謝大家既關心, 我呢2日好d喇, 可能因為我生亞囡時失去過多要輸2包血, 所以身體唔好, 又唔夠訓, 亞囡有時又扭抱, 抱住都喊, 唔知點樣處理, 老公又幫左我好多, 覺得老公好辛苦, 又要照顧我, 又要照顧bb, 我就只係訓同食, 坐一陣就已經好倦, 覺得自己好無用, 咩都做唔到咁, 呢2日精神好左d, 都無再點喊喇, 有你地既關心, 真係好開心呀!!!

洋房

我生完個仔既頭三個星期都成日喊,於是我搵教會既傳道同工傾,因為佢有三個小朋友,佢話荷爾蒙回落同唔夠訓就會咁,過左頭一個月就會好d,所以lee個星期我都好左好多~加上阿仔既生活時間表定左,我了解佢多左,所以唔會咁憂慮~~
加油!個個都係咁嫁捱過第一個月就會好d~~

子爵府

宜家我個b1.5months,頭一個月我都好辛苦,成日cry,醫生都話係hormones的關係,過左3-4weeks會好好多。
之前我老公出trip,我唔敢 一個人在home湊bb.要我mother來我家訓and幫我,但宜家我已經敢擔啦,放心啦,習慣左就會好好多

首頁

尾頁

跳至