懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇媽咪37,38wk催生經驗...??

我而家係37wk5日...我想係38wk催生呀...對bb會唔會唔係幾好....??我點解會咁心急想催生呢..??係因為我呀b隻腳踝頂住左我啲肋骨,攬到我瞓又瞓唔到,坐又坐得好辛苦呀....點算呀..??
[img][/img]

大宅

Re: 有冇媽咪37,38wk催生經驗...??

有冇問過E生ar?BB適唔適合?

洋房

打算下次同e生講...
[img][/img]

子爵府

亞 b 仲頂住妳, 即係佢未落到骨盤啦.

我個 b 夠晒週數, 但就係落得唔夠低.
但又穿左水. 結果要催生.
但勁 ............. 辛苦.

因為催生係迫妳痛, 迫個子宮開.
比起自然的陣痛痛好多.

所以, 唔好以為催生會令佢早 d 出世或者以為係件好事.

洋房

但係前日產檢姑娘話呀b落到骨盤喇...但係佢隻腳仔仍然頂住我呀....
[img][/img]

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

leesaikit
睇你同我情況好似喎, 我 36 wk bb 都落晒去, 但腳仔都係會 young 到肋骨.

我個醫生都算好架, 肯幫我睇下係咪可以提早催, 但係我宮頸一直未得, 你預左係有風險 (產程長, 痛, 有機會失敗結果都係要開刀)

我仲有兩日就到期, 所以今次醫生都肯俾個期我入院催...同埋唔知係咪因為見到我同 bb 重量都無乜進展, 所以可以催呢?? 因為聽人講過咁即係胎盤熟. 之前 36-39 wk 我 bb 仲係咁增磅, 醫生同姑娘都話佢係入面好食好住, 由佢住耐 d 好 d 架.

伯爵府

好媽媽勳章

我第3胎, 一向胎位都係低, 響36 weeks check up既時候, 發覺開左1度, 雖然以第3胎黎講算係正常, 不過都係怕, 驚一下話必出黎就必出黎, 而且我又成日傍晚都有d痛, 加上我個醫生會響我38 weeks + 既時候出trip, 我39weeks +佢先會返hk, 我上兩胎都係佢接, 所以今次都唔想比第二個醫生接, 所以就約佢催生, 37 weeks 6 days 催, 原來入到hospital, 我已經開左2度啦, 所以都係一個好安全既決定

入到醫院, 醫生help我穿水, 吊藥, 最初係1 hour 6 drops咁上下, 我完全冇反應, 然後加到好似係18 drops我先feel到痛痛地, 果陣過左4個鐘, 唔洗聞氣添, 開左4度就入左產房, 醫生黎果陣就開左6度, 果陣nurse叫我聞下氣, 等個人relax d咁wor, 我本來以為要等到8,9度先可以push, 因為上兩次都係咁, 但今次6度醫生話可以push 啦, push左一下就開哂, 成個過程push左7,8下左右, bb就出左黎啦, 50分鐘成事, 由入院到生, 係5個鐘左右, 而且唔係好大痛, 唔辛苦既

不過我係第3胎, 所以我估比較容易同埋冇咁痛!

我bb出世係3.12kg, 所有野都ok, 食人奶, 少少黃但唔洗照燈, 2個weeks後返醫院check up, 有成4.1kg添

洋房

聽你地咁講..我都係等呀b自己自然出來喇....
[img][/img]

首頁

尾頁

跳至