論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

如果係你,仲會唔會借錢比印印?

我個印印尼咗唔夠兩個月,已經問我借錢!因為佢要還錢比 agent (培訓費),成$3000一個月,要還七個月,所以每個月實得兩佰幾蚊洗,其實都幾可憐!所以第一個月都借咗$300比佢!唉!點知佢又唔好彩,跌咗身份証,我又借咗$400比佢補領,我同佢講叫佢慳D洗,我唔會再借錢比佢!(舊債未還,新數免問)。點知尋日佢又問我借$50!雖然數目好細,但我真係唔想借慣比佢,但明天好似係印尼新年,唔借比佢可能佢會無錢出去威,又好似好陰功咁!真係唔知應該點做先啱

侯爵府

Re: 如果係你,仲會唔會借錢比印印?

如果我是你, 根本吾會借頭300元比佢, 佢地初黎步到, 點都有friend, 可以問佢d friend借, 同埋d agent通常會叫佢地頭3個月吾好放假, 你補$比佢, 甘佢又吾駛出街, 根本無需用$...................

我吾會借................

子爵府

我絕不要一個借 $ 的工人!

伯爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

唉!我都好無奈,遲D放完產假返工就旨意佢照顧BB,如果做得太絕又驚佢會對BB唔好

大宅

好多工人first 7 mths都要還錢俾agency la,點解個的唔使問人借錢?叫佢放少的假儲錢,唔好再借啦!

大宅

一開始唔應該做壞姿勢借錢俾佢, 佢無錢極都有2百蚊,慳d洗係夠囉, 但見係新年, 始終都有d於心不忍, 所以我提議借埋今次, 然後話佢知無下次, 有幾多使幾多, 無咪唔好去街囉,

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Never!

禁止訪問

洋房

你个工人是否曾來港工作!否則新來的那有這庅大胆。如曾來港你要小心重要物品。及keep 好passport。提防其向外借錢0 :-(

大宅

Hi carolyktong

妳工人係因為覺得妳太好人或者仲覺得妳容易"握", 所以唔好再借啦!!!!, 講真佢有咩錢要用呀 :tongue: 佢會得一想二嫁 :evil: :evil:

大宅

我都借o左d錢比賓賓呀, 因為佢又o係頭八個月要比返菲律賓的agent錢, 香港的agent又要攞佢頭一個月的部份糧, 佢仲要供佢個妹讀書, 今個月問我借o左$2000比亞妹交依個學期的學費.不過巳簽o左借據同o係下兩個月的人工度扣,其實係咪真係唔好借錢比佢o地呀,
我個賓賓都話想唔駛咁多假, 想賺多d錢, 想問若佢扣一日假應該補番幾多錢比佢呢?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

carolyktong

我個印印黎咗一個月, 佢頭半年都要還財務每月都係得$200零蚊用,佢都無話要借錢, 不過佢有時都話佢個女要開學, 要買書, 買校服...我吾會理佢!!

我仲話 "係呀,你6個月後就有好多錢啦, 你比心機做啦!"

我覺得你吾好借慣比佢~費事日後有排煩 :evil:

洋房

哈囉!carolyktong.如果係我,一開頭就唔會借錢俾佢.佢還咗錢都仲有三百蚊.夠使啦.平時食住都係你噃.

如果,我冇錢0既話,自然就唔會出去玩.所以,我地唔使擔心佢地夠唔夠錢去玩噃.

應該俾0既,你都俾咗啦.講真呀,我地係香港打工,揾份人工,老板一定唔會關心,我地夠唔夠家用呢個問題.

洋房

No way ...
[.

伯爵府

middleman,
係呀!我個印印尼過香港幾次嫁嗱,所以我都驚佢古古惑惑,有時都懷疑佢同我講嘅話都唔知係咪真的!我會小心的,謝謝你的提點!

我結果都係借咗$100比佢,但同佢講明係最後一次!!為咗驚佢用'無錢買冬天衫'做籍口再問我借錢,我已經問我阿媽、奶奶揾定D舊衫比佢!唉!真係怕咗佢呀!

middleman 寫道:
你个工人是否曾來港工作!否則新來的那有這庅大胆。如曾來港你要小心重要物品。及keep 好passport。提防其向外借錢0 :-(

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

[quote]
carolyktong 寫道:
middleman,
係呀!我個印印尼過香港幾次嫁嗱,所以我都驚佢古古惑惑,有時都懷疑佢同我講嘅話都唔知係咪真的!我會小心的,謝謝你的提點![quote]

你個印印尼過香港幾次嫁嗱. 咁你揀佢果時佢身處何方 ?

伯爵府

我個印印都成日問我借錢,
但她是家中需要................
來港不久她印尼的攤子便被人投炸彈,
一家頓失所靠,我借了千元給她應急,
再來她女兒沒錢交學費,又要過新年,
一年後大女又突然結婚..................
所以到現在快兩年她都還在借我錢.
但借我好過借財務公司,
起碼我是在扣人工,
而且好多時都是我幫佢寄錢,
所以她好盡心幫我照顧家庭.
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

大宅

carolyktong,

我都係叫阿媽,家姐搵舊衫俾工人著,呢個方法都幾好,等佢唔會咁容易亂洗錢,而且佢收到時,都好開心架!

別墅

Are u out of your mind ?-(
佢哋嚟得就預咗 test緊你bottomline咋

伯爵府

ian723 ,

我揀佢時佢係印尼嫁!諗住佢尼過香港,唔駛教得咁辛苦!

首頁

尾頁

跳至