論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

印印續約問題

呢個工人簽約兩年, 點解佢只係想做三年呢? 咁兩年約滿時我要不要補機票俾佢呢? 但做一年又要俾機票佢走我咪好蝕囉 ?-( 係咪間間agent續約都是一樣架? 請指教.
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

大宅

Re: 印印續約問題

點解只想做三年?你問佢囉。

兩年約滿時,你要比機票佢。

佢做一年,你都要比機票佢。

如果佢做滿兩年,你比張機票佢。跟住同佢續約,佢之後同你做左三日,然後話唔想做,想返鄉下耕田,你都要另外再比張機票佢。

係咁嫁啦,香港政府係唔會保障我地d僱主嫁啦。

男爵府

你一定要比機票,你工人玩呀,奇怪 ?-( ?-(

男爵府

我印印話台灣做左三年, 香港想做三年後回鄉生仔喎, 如佢唔肯續約做多兩年, 我明年都考慮換工人喇, 唉.......(佢好好, 好唔捨得, 所以上黎問問bk你們囉)

我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

大宅

你覺得佢好既,咪同佢講,叫佢做夠四年囉,佢幫你做夠四年,咁你咪比d錢獎勵下佢囉,例如五千(銀額你自己諗)。

另外,你可以叫佢兩年約滿唔走,同入境處申請延期,咁入境處會延長佢 visa 一年,到第三年就快滿個時,你同佢出一出境(去大陸或澳門都得),咁佢再番入黎個時,入境處會再續多佢一年。

咁樣,佢咪有四年幫你囉,仲有,佢可以一次過儲埋d假,四年都成一個月啦,你同佢講,咁都未夠四年。至於佢頭兩年第一張機票,你同佢傾折現俾平少少啦。

睇下佢肯唔肯。

首頁

尾頁

跳至