跳至

首頁

尾頁

複式洋房

兩歲只識講bb話!有冇方法可教講嘢??

請問我囝囝仲有1个月兩歲,但只係單講爸爸同BB話.講嘢係唔係有D遲呀??有冇方法可教??

wcwccy

複式洋房

Re: 兩歲只識講bb話!有冇方法可教講嘢??

我聽人講多d同bb講野/唱歌比佢聽會有幫助!
辛苦你嗎?                                                        以下是一對戀人分手時的對話∼                              男:我很忙,很辛苦,你別整天發這種脾氣行不行? 女:那分手吧! 男:你分個夠吧! 女:我也有事忙,不衹你一人有同事有會開有飯吃的! 男:那就好嘛! 女:為什麼你永遠都不懂欣賞我替你做的事?

複式洋房

好同意這個方法... 因為我都成日同囡囡唱歌呢...
臭BB 寫道:
我聽人講多d同bb講野/唱歌比佢聽會有幫助!
:-)

公爵府

wcwccy

我提議你盡快帶bb 返健康院比姑娘睇下, 因為23個月應該最小會識講6個音(單字). 又或者去私家的兒科醫生, 叫佢寫紙比你去排政府的評估中心.

我有一份特殊教育版的稚言治語比我的在家訓練小朋友的文件, 我可以email 你, 如有須要, 請pm 我你的email. 稚言治語係一個語言治療司.

別墅

睛靈勳章

Re: 兩歲只識講bb話!有冇方法可教講

你bb有無返學 ? 定係屋企人照顧 ? 我有個朋友個仔兩歲半都唔肯講野 , 只係係無人既情況底下肯叫爸 / 媽 (單字) , 有人係度就唔使止意 , 永遠都係望住佢想做既野 "丫" 等你去會意 ... 直到佢而家3歲要返學 , 情況至好轉 ....
~ KIT KIT & KIT KIT DADDY , I LOVE U ~

複式洋房

Re: 兩歲只識講bb話!有冇方法可教講

我家有个賓賓,但佢唔識講中文但英文唔見得好.可能bb有領悟困難,唔知邊樣語言最正確.不過bb好明白我們指令,衹不過不懂講,英文都懂聽呀!不過我都要帶佢好驗查吓.
RabbitPiggy,請可否email D資料給我於
[email protected]

Many Thanks all of you!!!!

首頁

尾頁

跳至